ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Η Β. Κορέα και ο πόλεμός της εναντίον της πίστεως / «Η πιο επικίνδυνη χώρα να είσαι Χριστιανός»

 

Εθνοκορεάτες Χριστιανοί ψάλλουν ύμνους στην ημιτελή εκκλησία τους στην πόλη Yanji στην Αυτόνομη Νομαρχία Yanbian Κορέας στα σύνορα Κίνας / Βόρειας Κορέας στις 13 Οκτωβρίου 2006. (Peter Parks / AFP μέσω Getty Images)

ΟΟΔΕ (μετάφραση Κ.Ν.)

 

Το «ερημιτικό βασίλειο» της Β. Κορέας έχει εντοιχισθεί μέσα σε ηθελημένη απομόνωση, καθιστώντας το δύσκολο οι άλλες, ελεύθερες κοινωνίες να γνωρίζουν τι συμβαίνει μέσα στα ενδότερα του μυστικοπαθούς κράτους που κάθεται πάνω στην ανατολική ακτή της κομμουνιστικής Κίνας.

Ο κόσμος μπορεί  (συχνά μέσω λιποτακτών) να  έχει κάποιες εικόνες μιας χώρα που κυβερνάται από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, με οδυνηρές περιγραφές των πολιτών και των πιστών που διώκονται.

Η Κεντρική Επιτροπή [του Κορεατικού Εργατικού Κόμματος] λέει πως ο Χριστιανισμός είναι σαν όπιο ή ναρκωτικά και πως τους έχουν τιμωρήσει σκληρά [τους Χριστιανούς]. Τώρα που η άσκηση του Φάλουν Γκονγκ είναι εδώ, οι άνθρωποι παρακολουθούν προσεκτικά για να δουν πώς θα ανταποκριθούν οι αρχές.

- Ανώνυμη πηγή που ενημέρωσε τον ραδιοσταθμό ΡΑΔΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΣΙΑ

 

Διώξεις χριστιανών

 

Η Β. Κορέα έχει καταγραφεί ως υπ’ αριθμόν 1 στον κόσμο για την δίωξη των Χριστιανών, σύμφωνα με το 2021 World Watch List (Παγκόσμιο Ευρετήριο Παρατηρητών 2021) που δημοσιεύθηκε από Open Doors, (Ανοιχτές Θύρες) - μια οργάνωση παρατηρητών που υποστηρίζει τους διωκόμενους Χριστιανούς. Σε μια συνέντευξη με έναν μυστικό εργάτη της Open Doors, η οργάνωση χαρακτήρισε το  κομμουνιστικό έθνος «την πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο να είναι κανείς Χριστιανός».

Υπολογίζεται πως από τους περίπου 400.000 Χριστιανούς στην χώρα, 50.000 έως 70.000 από αυτούς κρατούνται σε φυλακές και στρατόπεδα εργασίας, ανέφερε η έκθεση.

Μια άλλη λεπτομερής έρευνα του 2020 (εδώ), της Korea Future Initiative (KFI) – Πρωτοβουλία Μελλοντική Κορέας - μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που αναφέρει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Β. Κορέα, έχει καταγράψει διάφορες αναφορές Χριστιανών που υφίστανται τρομακτική δίωξη ως κρατούμενοι ή φυλακισμένοι κατά την περίοδο 1990 έως 2019.

Η έκθεση KFI, «Διώκοντας την πίστη: Τεκμηρίωση παραβιάσεων της θρησκευτικής ελευθερίας στη Βόρειο Κορέα», βασίζεται σε 117 συνεντεύξεις επιζώντων, μαρτύρων και δραστών. Η έρευνα εντόπισε επίσης 273 θύματα - ηλικίας από 3 ετών έως άνω των 80 ετών - εκ των οποίων 215 είναι Χριστιανοί.

 

Οι κρατούμενοι συχνά αντιμετωπίζουν «ακραία βία» ως μορφή τιμωρίας για την άσκηση της πίστης τους. Εκτός από σωματική και σεξουαλική επίθεση, οι συνήθεις μέθοδοι βασανιστηρίων περιλαμβάνουν την στέρηση τροφής και ύπνου, δέσιμο, ξυλοδαρμό ενώ κρέμονται υποχρεωτικά από ατσάλινες μπάρες, αναγκάζονται να κάνουν «κατακόρυφα πηδηματάκια» ενώ τους χύνουν μέσα στα ρουθούνια ένα διάλυμα κόκκινου πιπεριού, τους αναγκάζουν να τρώνε «μολυσμένα τρόφιμα» και υποχρεώνονται να γίνονται αυτόπτες μάρτυρες στις εκτελέσεις άλλων κρατουμένων, σύμφωνα με την έκθεση.

Μία Χριστιανή πιστή, που είχε κρατηθεί στο προδικαστικό κέντρο κράτησης της επαρχίας του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Βόρειας Πιονγκόν (MSS), διηγήθηκε πώς «τους άνδρες τους χτυπούσαν σαν σκυλιά» και πως «ούρλιαζαν σαν τρελοί» λόγω του πόνου.

«Αν και ξυλοκοπούσαν λιγότερο τις γυναίκες, εμένα με χτύπησαν στο πρόσωπο και το δέρμα μου άνοιξε και αιμορραγούσα πολύ. [Οι αξιωματικοί του MSS] μου είπαν να σκουπίσω το αίμα, οπότε το σκούπισα… έκλαψα πάρα πολύ, όταν με χτύπησαν ξανά», είπε η γυναίκα, σύμφωνα με την έκθεση KFI.

Η έκθεση σημείωσε πως οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσώπευαν σχεδόν το 60% των τεκμηριωμένων θυμάτων' και επιβεβαίωνε 32 περιστατικά επιβεβλημένων αμβλώσεων και σεξουαλικής βίας.

 

Αναφερόμενος σε ένα περιστατικό, ένας κρατούμενος θυμήθηκε πώς μια έγκυος γυναίκα γέννησε ένα ζωντανό μωρό μετά από υποχρεωτική άμβλωση, αλλά αξιωματούχοι του MSS στο κέντρο κράτησης του Βόρειου Hamgyong προκάλεσαν ασφυξία στο βρέφος χρησιμοποιώντας μια πλαστική σακούλα. Η έκθεση ανέφερε πως τα κορμιά των εκτρωμένων βρεφών συνήθως τα αποθήκευαν επί τόπου, μέσα σε ένα ντουλάπι που χρησιμοποιούσαν για την φύλαξη εργαλείων συντήρησης, πριν θαφτούν.  Στις γυναίκες δεν επιτρεπόταν καμία περίοδος ανάπαυσης και τις υποχρέωναν να συνεχίσουν την εργασία τους την επόμενη μέρα της βεβιασμένης έκτρωσης.

Η σεξουαλική βία είναι η άλλη μέθοδος βασανιστηρίων που χρησιμοποιείται ευρέως. Η έκθεση ανέφερε πως οι γυναίκες κρατούμενοι συχνά προσφωνούνται ως «σκύλες» και αναγκάζονται να υποβληθούν σε «γυμνές επεμβατικές ψηλαφήσεις κοιλοτήτων των κόλπων και των πρωκτών τους». Ακόμη και κορίτσια ηλικίας 3 ετών δεν παραβλέπονται για αυτήν την ταπεινωτική σωματική εξέταση, σύμφωνα με Αναφορά του KFI.

 

Πολύ συχνά, οι θρησκευτικοί πιστοί καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους καταδικάζονται μαζί, σε «πολιτικά στρατόπεδα φυλακών» αφού ανακαλύψουν πως κάποιος ασκεί την πίστη του, ή έχει θρησκευτικά αντικείμενα στην κατοχή του.  Η έκθεση ανέφερε πως αυτές οι ποινές φυλάκισης είναι «γνωστές ή εννοούνται  ως ισόβιες».

Σε μία περίπτωση, ο γονέας ενός στρατιώτη εκτελέστηκε για την λαθραία εισαγωγή μιας Βίβλου από την Κίνα στη Β. Κορέα. Ο στρατιώτης αναφέρθηκε στη μοίρα της Διοίκησης Ασφάλειας των Συνόρων και αργότερα στάλθηκε σε πολιτικό στρατόπεδο φυλακών, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Χριστιανοί πιστοί που πήγαν στην Κίνα και ήρθαν σε επαφή με οποιεσδήποτε τοπικές εκκλησίες ή θρησκευτικές πρακτικές, συχνά συλλαμβάνονται βάσει των πληροφοριών που παρέχονται από τους πληροφοριοδότες του MSS και το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας.

Οι Χριστιανοί επίσης αποκάλυψαν στους ερευνητές πώς το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας σημαδεύει τα έγγραφα επαναπροώθησης «με μαύρη σφραγίδα», που σημαίνει πως το θύμα είχε εμπλακεί στην άσκηση του Χριστιανισμού στην Κίνα.

 

Δίωξη του Φάλουν Γκονγκ

 

Η Β. Κορέα, όπως  η γείτονά της κομμουνιστική Κίνα, συμμετέχει επίσης στην καταστολή του Φάλουν Γκονγκ, μιας πνευματικής πειθαρχίας που βασίζεται στις αρχές της αλήθειας, της συμπόνιας και της ανεκτικότητας.

Ενώ αυτό το ειρηνικό σύστημα διαλογισμού άκμασε στο εξωτερικό, με πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ασκούν ανοιχτά τις πέντε ήπιες ασκήσεις του, το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς διώκει τους οπαδούς του από τον Ιούλιο του 1999. Μέχρι σήμερα, στην 21χρονη δίωξη, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές έχουν συλληφθεί, βασανιστεί και θανατωθεί .

Το 2019, το Ραδιόφωνο Ελεύθερης Ασίας (RFA) ανέφερε πως οι αρχές στην Pyongyang της Β.Κορέας ξεκίνησαν την καταστολή του Φάλουν Γκονγκ αφού παρατήρησαν αύξηση στον αριθμό των ατόμων που το ασκούν.

«Οι δικαστικές αρχές αγωνίζονται επειδή η εξάπλωση του Φάλουν Γκονγκ μεταξύ των πολιτών της Pyongyang έχει ξεπεράσει αυτό που υπολόγιζαν», ανέφερε μια πηγή στο RFA, προσθέτοντας πως η αστυνομία εξέδωσε διακηρύξεις διατάσσοντας πολίτες που ασκούν το Φάλουν Γκονγκ να υποβάλουν εθελοντικά αναφορά στις αρχές ή να διακινδυνεύσουν «σκληρές τιμωρίες» εάν πιαστούν αργότερα.

 

Ωστόσο, αντί να αποτρέψει τους ανθρώπους από την άσκηση του Φάλουν Γκονγκ, η καταστολή διέγειρε την περιέργεια των ανθρώπων, καθώς περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν για την πρακτική, ενώ έχει εξαπλωθεί ακόμη και σε «υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις οικογένειές τους».

«Μετά την διακήρυξη και την επακόλουθη καταστολή, οι άνθρωποι ξαφνικά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το Φάλουν Γκονγκ, το οποίο είχε ήδη εξαπλωθεί στον υπόκοσμο [της Πιονγκγιάνγκ]», ανέφερε η πηγή στο RFA.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι 100 ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ συνελήφθησαν στην πόλη κατά τον πρώτο γύρο καταστολής και πολλοί που συνελήφθησαν θα «καταδικάστηκαν σε σκληρή εργασία ή σωφρονιστική εργασία, ανάλογα με την σοβαρότητα των εγκλημάτων τους».

Μια άλλη πηγή συνέκρινε την καταστολή του Φάλουν Γκονγκ από τη Β. Κορέα με «ένα πόλεμο κατά της θρησκείας», ανέφερε το RFA.

«Η Κεντρική Επιτροπή [του Κορεατικού Εργατικού Κόμματος] λέει ότι ο Χριστιανισμός είναι σαν όπιο ή ναρκωτικά και τιμωρεί σκληρά τους [Χριστιανούς]. Τώρα που το Φάλουν Γκονγκ είναι εδώ, οι άνθρωποι παρακολουθούν προσεκτικά, για να δουν πώς θα ανταποκριθούν οι αρχές », σύμφωνα με τη δεύτερη πηγή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: