ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Σε ένα τροπάριο όλη η ιστορία του αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη (8 Φεβρουαρίου)

 Οι εικόνες από εδώ, όπου μαρτυρίες για θαύματα του αγίου στην Καρπασία της Κύπρου

Διαβάζουμε ένα τροπάριο στον παρακλητικό κανόνα του αγίου μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτη, που περιλαμβάνεται στην έκδοση (βιβλίου τσέπης) "Παρακλητικοί και Χαιρετισμοί των αγίων Θεοδώρων Τύρωνος και Στρατηλάτου", Ίδρυμα ευποιΐας "Ο Καλός Σαμαρείτης" 1990, σελ. 28:

Ήχος πλ. β΄. Όλην αποθέμενοι.

Ήλοις προσηλούμενος, σού το μακάριον σώμα, το καρτερικώτατον, αθλητά Θεόδωρε, και αήττητον, την ψυχήν άτρεπτον και τον νουν άσυλον διετήροις συντριβόμενος· θείος γαρ έρως σε ένδοθεν πλουσίως ανέφλεγε, και φέρειν των κολάσεων άπασαν ιδέαν ηρέθιζε, Μάρτυς αθλοφόρε, Χριστού των παθημάτων κοινωνέ, όν παρρησία ικέτευε υπέρ των ψυχών ημών.

Σε απλά νέα ελληνικά:

Καθώς καρφωνόταν με καρφιά (ήλους) το ευλογημένο σώμα σου, το υπομονετικότατο και αήττητο, αθλητά Θεόδωρε, διατηρούσες την ψυχή σου αμετακίνητη και το νου σου ασύλητο, αν και συντριβόσουν. Κι αυτό, επειδή μέσα σου σε πυρπολούσε ένας θεϊκός έρωτας, που σε ωθούσε ν' αντέξεις κάθε είδος τιμωρίας, αθλοφόρε Μάρτυρα, που πήρες τα μαρτύρια του Χριστού (σταυρώθηκες), τον οποίο σου ζητούμε να ικετεύεις με παρρησία υπέρ των ψυχών μας.

Μας φάνηκε συγκλονιστικό πόσο καθαρά και περιεκτικά εκφράζεται σ' αυτούς τους ελάχιστους σε αριθμό στίχους το φρικτό μαρτύριο του αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη και κυρίως το γενναίο φρόνημά του και η εν Χριστώ αντοχή και ανδρεία του. Ας έχουμε την προστασία του, όλος ο κόσμος, και ας τον έχουμε, παρακαλώ, στη ζωή μας και στην κοινωνία παράδειγμα προς μίμησιν... Αμήν.

Ας συμπληρώσουμε:

Ο άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης

Οι τρεις γιορτές των αγίων Θεοδώρων // Δύο άγιοι Θεόδωροι ή ένας;

Ο άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης και η καθοριστικής σημασίας μάχη στο Δορύστολο

Ἅγιος Θεόδωρος ὁ Βυζάντιος: «Χριστιανός, Χριστιανός, Χριστιανὸς εἶμαι!» (17 Φεβρουαρίου) // Όλοι οι άγιοι της Εκκλησίας μας με το όνομα Θεόδωρος

8 Ιουνίου (άγ. Θεόδωρος ο Στρατηλάτης & αγία Καλλιόπη): μια έφηβη & ένας στρατηγός νίκησαν το θάνατο...


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: