ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017

Δικαίωση του μαρτυρικού Αρχιεπισκόπου Αχρίδος π. Ιωάννη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ

Στις 16 Νοεμβρίου 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο εξέδωσε απόφαση σχετικά με την υπόθεση αριθ. 3532/07: «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Aχρίδας κατά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)».

Η ετυμηγορία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ΠΓΔΜ παραβίασε την αριθ. 11 (Ελευθερία του Συνέρχεσθαι και του Συνεταιρίζεσθαι), σε συνδυασμό με το άρθρο 9 (Ελευθερία της Σκέψης, της Συνείδησης και της Θρησκείας), της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», η οποία προέκυψε από την άρνηση των αρχών να καταχωρήσουν την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας ως ειδική θρησκευτική κοινότητα.

Επιπλέον, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως η πλευρά που έχασε την υπόθεση, υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση στον ενάγοντα, την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, ύψους 9.500 ευρώ. Επί της ουσίας, αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη της δικαιοσύνης για την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας τα τελευταία 15 χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η δίωξη του κράτους όχι μόνο εναντίον του Αρχιεπισκόπου της και Μητροπολίτη Σκοπίων Ιωάννη, αλλά και των επισκόπων της, ιερέων, μοναχών και πιστών ανθρώπων του ποιμνίου της.

Η ελευθερία, το ανώτατο κριτήριο της Ορθόδοξης ζωής, διατηρείται με πράξεις αυτοθυσίας και όχι μόνο με νομικές αποφάσεις. Είναι ωστόσο θετικό το γεγονός ότι μερικές φορές το κριτήριο αυτό επιβεβαιώνεται και από τη νομική πλευρά. Ως εκ τούτου, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση πολλών άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το κράτος, εις βάρος της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, δίνει ικανοποίηση όχι μόνο στους πιστούς της Εκκλησίας, αλλά συνιστά και μια μεγάλη προειδοποίηση προς τη νέα κυβέρνηση, ώστε οι αποφάσεις της να μη διέπονται από ολοκληρωτισμό και βία, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Από το γραφείο της Αγίας
Αρχιεπισκοπικής Συνόδου της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας

Για την ιστορία του θέματος εδώ & εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: