ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Δικάζεται υπό άθλιες συνθήκες ο Ορθόδοξος ομολογητής από το Μπουρούντι Σπύρος Χαγκαμπιμάνα

Click:
A fair trial for Richard-Spyros Hagabimana, in Burundi - Sign the petition to free him

 


Ο αδελφός μας Σπύρος Χαγκαμπιμάνα (για τον οποίο ξαναγράψαμε & γενικά δείτε εδώ) δικάζεται στο Μπουρούντι κάτω από άθλιες συνθήκες. Είναι τόσο άγρια και ανεξέλεγκτη η κατάσταση εκεί, που οπλισμένοι εισέβαλαν στη φυλακή όπου κρατείται τώρα για να βρουν "εχθρούς του καθεστώτος" και να τους καθαρίσουν εννοείται, πάντως παρά τις συμπλοκές και τους τραυματισμούς κρατουμένων, ο Θεός τον φύλαξε...

Όπως γράφουν οι φίλοι του στο ΦΜΠ, "Έχει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, από τους βασανισμούς που έχει υποστεί, ενώ με δυσκολία κινείται. Δεν έχει καμία δυνατότητα να συμβουλευτεί αποτελεσματικά το δικηγόρο του, να καλέσει μάρτυρες, να βρει έγγραφα και να γενικά να προετοιμάσει στοιχειωδώς την υπεράσπισή του. Οι πολιτικές πιέσεις για καταδίκη είναι ασφυκτικές.
Οδηγείται προς δίκη-λαιμητόμο.
Ζητάμε από τις ελληνικές και Ευρωπαϊκές Αρχές να δράσουν άμεσα και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση για την προστασία του υπηκόου τους.
Ζητάμε να αποσταλούν εκ μέρους της Ευρωπαικής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρατηρητές στην άνω δίκη, περί του δίκαιου και αμερόληπτου χαρακτήρα αυτής.
Να εξαντλήσουν τα όρια των αρμοδιοτήτών τους, για να διασφαλίσουν τη δίκαιη μεταχείριση κατά την διαδικασία."

Το Δικαστήριο απέρριψε κατ’αρχήν το αίτημα αναβολής των κατηγορουμένων, που συνίστατο στη μη πρόσβασή τους μέχρι τώρα στα στοιχεία της δικογραφίας. Είναι πρωτόγνωρη η δίκη χωρίς τη δυνατότητα πληροφόρησης των κατηγορουμένων επί των εξοντωτικών κατηγοριών που αντιμετωπίζουν.
Την ίδια στιγμή, εξετάζεται στη Γενεύη η Επείγουσα Προσφυγή του Σπύρου ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις (UN Working Group on Arbitrary Detention).
Επίσης, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ασχολείται με την υπόθεση των βασανισμών και της παράνομης κράτησής του. Έχουν γίνει προσφυγές στα ευρωπαικά θεσμικά όργανα, για τη διασφάλιση την ύστατη στιγμή συνθηκών Δίκαιης Δίκης και αποστολή Διεθνών Παρατηρητών στη Διαδικασία.
Τη δεύτερη ημέρα της «δίκης», μετά από την απόρριψη του αιτήματος αναβολής των κατηγορουμένων, για παροχή ικανού χρόνου πρόσβασης στη δικογραφία, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΕΒΑΛΛΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ των κατηγορουμένων από τη διαδικασία! Ο λόγος ήταν «η δήθεν παρεμπόδιση της διαδικασίας» εκ μέρους τους.


Διέκοψε τη συνεδρίαση έως την Παρασκευή προκειμένου να ανεύρουν οι κατηγορούμενοι «νέους» δικηγόρους.
Πέντε από τους κατηγορουμενους έχουν και διεθνείς δικηγόρους.
Οι τέσσερις έχουν το Βέλγο Bernard Maingain και ο Σπύρος δύο Έλληνες.
Το πιο τρομερό είναι πως ανακοινώθηκε ποινική δίωξη κατά του άνω Βέλγου Δικηγόρου για …συμμετοχή στο πραξικόπημα κατά του Κράτους. Δηλαδή στο αδίκημα, για το οποίο είχε κληθεί να υπερασπίσει τους πελάτες του. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΥΨΙΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ!!
Δεν μπορεί να εννοηθεί τέτοια δίκη, με παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων. Δηλαδή, χωρίς δυνατότητα γνώσης της κατηγορίας και χωρίς δυνατότητα δικηγόρου της επιλογής των κατηγορουμένων.
Η Δίκη, όπως προαναφέρθηκε, συνεχίζεται την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015.

Για την απελευθέρωσή του διενεργούνται ψηφίσματα στο Διαδίκτυο, εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: