ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Carte postale από το Κονγκό


Κονγκό (Κινσάσα) | Ι. Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής

Αδελφότητα Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,
Με τη χάρη του Θεού Πατέρα μας και τις δικές σας προσευχές, βρίσκομαι στην άνασσα του Κονγκό, την ευλογημένη Κινσάσα των δεκατεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων.

Μητροπολίτης εδώ, όπως γνωρίζετε, είναι ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Νικηφόρος, αγιορείτης μοναχός από τη Μικρή Αγία Άννα. Είναι εξαιρετικά επιφορτισμένος λόγω της έκτασης του Κονγκό και του πλήθους των Χριστιανών που ποιμαίνει. Εξ άλλου, είναι και πρύτανης στο εδώ Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει ήδη λάβει άδεια από το κράτος για πέντε σχολές: Θεολογική, Γεωπονική, Πληροφορική, Ιατρική και Κτηνιατρική. Εξ αυτών οι δύο, Θεολογική και Πληροφορική, έχουν ήδη αναπτυχθεί και λειτουργούν κανονικά. Μάλιστα, ο Πρύτανης και οι συνεργάτες του έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν τους πρωτοετείς. Ειδικά, στη Θεολογική Σχολή δέχονται μόνο βαπτισμένους ορθοδόξους νέους με πίστη, ήθος και ενσυνείδητη χριστιανική ζωή.


Στο σχολείο «Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος» ("Ν": όνομα πρωτοπόρου - και αγιασμένου - ορθόδοξου ιεραποστόλου, για τον οποίο δείτε εδώ)

Ο Σεβασμιώτατος είναι νέος και γερός, ταχύνους, πολυμερής και εύστροφος και, συν Θεώ, τα βγάζει πέρα. Συνεργάζεται, βλέπετε, με ιερείς, πιστούς, φοιτητές, καθηγητές, επισκέπτες, εργάτες για τα διάφορα εργοτάξια. Αυτές τις ημέρες, ολοκληρώνεται η 2η πτέρυγα της Πληροφορικής Σχολής. Συγχρόνως, ανοικοδομούνται τέσσερα σχολεία και τέσσερις Ιεροί Ναοί. Οι πιστοί μετακινούνται επί ώρες τις Κυριακές σε καρότσες φορτηγιδίων ή με τα πόδια, για να λειτουργηθούν.

Στην περιοχή Ιζίρο ζητούν να βαπτισθούν. Στέλνουν επιστολές μεγάλοι, νέοι και παιδιά εδώ και επτά χρόνια, αλλά μέχρις στιγμής είναι αδύνατον. Πρώτον, επειδή η κατήχηση, για να είναι σωστή, απαιτεί χρόνο. Δεύτερον, επειδη, για να φτάσεις, πρέπει να ταξιδέψεις με αεροπλάνο, ύστερα με τραίνο, μετά με φορτοταξί και τέλος με μηχανάκι! Και τρίτον, επειδή για κάθε ταξίδι τα ναύλα μόνο κοστίζουν 5.500 δολλάρια! ["Ν": Συγχωρέστε με για τα παρακάτω & παρακαλώ, βάλτε τα στην καρδιά σας. Άραγε δεν υπάρχει ένας ορθόδοξος ιερέας, ο οποίος, με την ευλογία και με έξοδα της Μητρόπολής του (ή με έξοδα κάποιας ευκατάστατης μονής ή ενορίας από κάποιο μέρος της Γης) και σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής, να πάει εκεί δεκαπέντε μέρες, να βαφτίσει τους αδελφούς και να τους μεταδώσει τα άχραντα Μυστήρια; Ίσως αυτή και μόνον η πράξη του να σώσει πολλές ψυχές, καθώς και τη δική του... Δε θα βρεθεί ένας από την Ορθόδοξη Εκκλησία όλου του πλανήτη; Δε θα βρεθεί μια Μητρόπολη ή μια μονή - ή μια συνεργασία μητροπόλεων ή μονών - που να κάνει έλεος για τους αδελφούς μας και να στείλει έναν κληρικό;].


Ιεραποστολική περιοδεία από φοιτητές της Θεολογικής Σχολής

Εξ άλλου, μόλις πρόσφατα, κατέστη δυνατόν να γίνει περιοδεία του Μητροπολίτη με δύο ιερείς στα ανατολικά – Ουβίρα, Μανιόλα, Γκόμα, Βατίρα – όπου υπάρχουν αρκετοί Χριστιανοί και ναοί. Λειτούργησαν και βάπτισαν με πολύ κόπο, γιατί μέχρι τελευταία είχαν ανταρτοπόλεμο και ήταν αδύνατη η επίσκεψή τους. Ο πόλεμος άφησε πίσω τους ορφάνια και πολλούς τραυματίες, πληγές που δεν επουλώνονται γρήγορα.

Αυτή την εβδομάδα είχαμε την έναρξη του πανεπιστημιακού έτους και ήταν ομολογουμένως δύσκολα. Η επιλογή και κάλυψη όλων των ειδικοτήτων των καθηγητών που θα χρειάζονται είναι αγώνας δρόμου κάθε εξάμηνο. Πολλά μαθήματα παραδίδονται μέσω τηλεδιάσκεψης. Καθηγητές από Σύδνεϋ, Βρυξέλλες, Στρασβούργο και φυσικά Κονγκό και Ελλάδα! Πόσες συνεννοήσεις πρέπει να γίνουν. Για να μην αναφέρω πως το ποσό των εξόδων είναι άπιαστο και ιδίως αυτό που αφορά τη φιλανθρωπία!


Μεγάλη Πέμπτη: Βάψιμο κόκκινων αβγών

Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε καθόλου. Πολλή δουλειά, αδελφοί, αποδοτική αλλά λίγο υποεκτιμημένη. Θυμίζει Πράξεις των Αποστόλων.

Ας ευχόμαστε υπέρ αλλήλων!

Με όλο μου το σεβασμό και την αγάπη,
πρεσβυτέρα Χρυσάνθη Περίσογλου 


Και:

Δεν υπάρχουν σχόλια: