ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΚΟΜΠΑ ΜΠΑΚΧ - Τέσσερις φίλοι μουσικοί που αντιστέκονται (Ρωσία)


Κατερίνα Παλανέιτσικ
Μεταφράστρια της Νέας Ελληνικής Γλώσσας 
(στη Λευκορωσία)
"Ν": Ευχαριστούμε τη συντάκτρια του άρθρου, καθώς και τον π. Η.Κ. που μας το έστειλε.

Το συγκρότημα Κόμπα Μπάκχ εμφανίστηκε το 2000 στη Ρωσία, στην πόλη Κοστρομά. Οι ιδρυτές του – 4 νέοι άνθρωποι είναι φίλοι από τα σχολικά τους χρόνια. Τα κοινά ενδιαφέροντα στη μουσική συνέβαλαν στην οργάνωση του συγροτήματος, που οι ίδιοι ονόμασαν Κόμπα Μπακχ. Το πρώτο μέρος του τίτλου προέχεται από την αγγλική λέξη combo, η οποία σημαίνει ενότητα ή ομάδα ανθρώπων με κοινούς στόχους. Το δεύτερο μέρος, Μπακχ, είναι τα πρώτα γράμματα των ψευδωνύμων των ιδρυτών του συγκροτήματος.

Η μουσική τους περιέχει πολλά και διαφορετικά μουσικά ρεύματα, από το ραπ μέχρι το φολκ. Παρόλο που τα τραγούδια τους αγγίζουν στο μέγιστο τα θέματα της Ορθοδοξίας, οι καλλιτέχνες δεν προσθέτουν στον τίτλο του συγκροτήματός τους το επίθετο «ορθόδοξο». Όπως τονίζουν οι ίδιοι, «Εμείς είμαστε ορθόδοξοι και η μουσική μας απλώς είναι ο τρόπος να εκφράσουμε την κοσμοθεωρία μας». Στα τραγούδια τους μπορούμε να βρούμε τους εξής τίτλους: «Όποιος θέλει να ζει πάντα», «Χωρίς αγάπη όλα είναι τίποτα», «Μοναξιά», «Ξύπνησέ με», «Ο αμαρτωλός άνθρωπος», «Τα άγια λείψανα», «Παραβολή για τα τάλαντα», «Ομορφιά», «Να θυμάσαι ότι είσαι Ρώσος», «Το μανιφέστο για την συνένωση», «Ο άνθρωπος στην τηλεόραση», «Η σύγχρονη τέχνη», «Τα άστρα» και πάρα πολλά άλλα. Οι στίχοι τους είναι γεμάτοι εξυπνάδα, χιούμορ και πολύ βαθύ νόημα.

Η γνωριμία μου με το Κόμπα Μπακχ έγινε το 2012 σε μια κατασκήνωση για τους νέους στη Λευκορωσία. Ένας από τους ιδρύτες του Κόμπα Μπακχ, ο Αλεξέι Λόγκβινοφ έχει έναν αδελφό μεγαλύτερο, τον π. Μαξίμ, ο οποίος είναι πρωτοδιάκονος σ’ ένα ναό του Μινσκ και υπεύθυνος της κατηχητικής κίνησης και της κατασκήνωσης. Ακριβώς εκεί για πρώτη φορά άκουσα και είδα αυτό το μοναδικό συγκρότημα, που ήρθε μετά από πρόσκληση του πατρός Μαξίμ. Με εντυπωσίασαν πάρα πολύ τότε. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι είναι δυνατόν να δοξάζονται οι ορθόδοξες αξίες με τέτοιο ασυνήθιστο τρόπο.


Μέχρι σήμερα έχουν βγει 55 αλμπούμ του Κόμπα Μπακχ. Κάθε άλμπουμ έχει εξαιρετικό εξώφυλο, που είναι σχεδιασμένο από τους ίδιους καλλιτέχνες. Τους στίχους και τη μουσική γράφουν οι ίδιοι και συνήθως όλοι μαζί αν και τώρα τελευταία αυτό έγινε δυσκολότερο, καθώς όλα τα μέλη της ομάδας ζουν πλέον  σε διαφορετικές πόλεις και οι συναντήσεις τους είναι λιγότερο συχνές. Ωστόσο πραγματοποιούν με διάφορες ευκαιρίες συναυλίες.

Οι μουσικοί έχουν δημιουργήσει και τη δική τους γλώσσα, που την αποκαλούν "Κόμπα-γλώσσα". Δηλαδή, για μερικές έννοιες χρησιμοποιούν άλλες λέξεις. Αυτός ο τρόπος βοηθάει να καταλάβουμε πιο βαθιά την ουσία μερικών πραγμάτων. Π.χ. την τηλεόραση τη λένε «λεκάνη του αποχωρητηρίου», γιατί θεωρούν πως τίποτα καλό δεν υπάρχει στην τηλεόραση.

Τέλος, θα ήθελα να παρουσιάσω τη μετάφραση ενός τραγουδιού του Κόμπα Μπακχ, ώστε να πάρετε μια γεύση από τα έργα τους.«Χωρίς αγάπη όλα είναι τίποτα»

Ήμουν υπεύθυνος και πρόθυμος,
χωρίς αγάπη έγινα ευερέθιστος.
Ήμουν δίκαιος και αυστηρός,
χωρίς αγάπη έγινα άσπλαχνος.
Ποθούσα την αλήθεια, βρε αδερφέ,
χωρίς αγάπη έγινα κριτικομανής!
Ήμουν ευγενής και όχι άγριος,
χωρίς αγάπη έγινα διπρόσωπος.
Ο νους χωρίς αγάπη με έκανε πονηρό,
για να προλαβαίνω για το κοινό αλγόριθμο,
να βρω τρόπο και να αρπάξω,
ο νους αποδείχτηκε πιο δυνατός από τη συνείδηση.
Ο νους μου είπε ότι πρέπει να είμαι φιλικός,
χαμογελαστός, καλός και ευγενικός.
Έγινα όμως υποκριτής ...
διότι χωρίς αγάπη...

Η πίστη στη δημοκρατία, στις ιδέες ανθρωπισμού
χωρίς αγάπη θα μας οδηγήσουν στο φανατισμό.
Η πίστη στο ότι το αίμα χύνεται δίκαια
σταύρωνε στο Σταυρό την Αγάπη.
Η επιδίωξη της ιδιοτελούς υπεροχής
χωρίς αγάπη θα τους κάνει όλους ζώα.
Δώσ' του εξουσία, θα γίνει βιαστής,
επίμονος κριτής.
Ο πλούτος μας κάνει τσιγκούνηδες,
κουφούς, αντιπαθητικούς.
Η τίμη και η αξιοπρέπεια θα διαστρεβλωθούν,
και θα μεταμορφωθούν σε υπεροψία.
Τόσο πολλά μας δόθηκαν, και τόσο εύκολα να τα χάσουμε.
Αγάπησε τον Θεό, αγαπησε τον αδερφό.
Έτσι δημιούργησε ο Ύψιστος –
είμαστε άνθρωποι όχι όταν αναπνέουμε,
αλλά όταν αγαπάμε.Επισκεφτείτε επίσης, αν φυσικά το θέλετε:

Από τη Λευκορωσία με αγάπη!...

Ραπ προσευχή προς την Παναγία
Ελεωνόρα Ζουγανέλη, "Έλα!" - Σαν προσευχή του μοντέρνου ανθρώπου...
Σέρβικα υπέροχα τραγούδια... από την κοινή μας ορθόδοξη παράδοση!
Όλοι οι άγιοι της Κοστρομά
  
Ροκ, ροκάδες, χέβι μέταλ και Ορθοδοξία 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμείς ευχαριστούμε θερμά, αγαπημένε μας Νεκρέ για τον κόσμο! Η πνευματική αναγέννηση της Ρωσίας πηγή έμπνευσης για όλους μας! Με πολλή αγάπη και ευγνωμοσύνη για τη διαδικτυακή σας παρουσία, π.Η.Κ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΕΙΟ!