ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

Περιφρουρείται, δεν καταργείται, η γιορτή των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία


Περιφρουρείται, δεν καταργείται, η σχολική εορτή των Τριών Ιεραρχών με το πρόσφατο σχέδιο της υπουργικής απόφασης για την έναρξη και τη λήξη του επόμενου σχολικού έτους. Καταργείται ο απαράδεκτος ορισμός της ως "αργίας" και επανέρχεται στις σωστές διαστάσεις της, για πραγματικό όφελος των μαθητών και γενικά της κοινωνίας.
Για την εορτή, το σχέδιο λέει:
Για το σχολικό έτος 2014-15 η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου 2015, δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται, για ολες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα.
Εικ. από εδώ
Πρόκειται, κατά την ταπεινή μας γνώμη, για μια πρωτοφανή τα τελευταία χρόνια φιλορθόδοξη απόφαση. Χαιρόμαστε, στη μικροσκοπική μπλογκονησίδα μας, για χάρη των παιδιών μας και της καταπληγωμένης κοινωνίας της πατρίδας μας, που διψάει για υγιή πρότυπα και πηγές ύδατος Ζωής και δεν τα βρίσκει.
Δοξάζουμε το Θεό και ευχόμαστε το βήμα αυτό να οδηγήσει στ' αλήθεια προς τη σωστή κατεύθυνση.
Για την κατάργηση της αργίας την ημέρα της Σύναξης του Τιμίου Προδρόμου δε λυπάμαι ιδιαίτερα. Και παλαιότερα ήταν εργάσιμη για τα σχολεία. Έτσι είναι εξάλλου για όλο τον κόσμο. Αν καταργηθεί η αργία των Χριστουγέννων και του Πάσχα, του Ευαγγελισμού και του Δεκαπενταύγουστου, τότε θ' ανησυχήσω.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως όλα πάνε καλά στην κοινωνία ή πως μας κυβερνάνε γενικότερα άνθρωποι του Θεού. Αλλά ας κερδίζει πού και πού κάποια νίκη και το Καλό - κι ας βοηθάμε όλοι σ' αυτό.
 

Ολόκληρη η είδηση, όπως την αναδημοσιεύουμε από το Πρώτο Θέμα:
 
Άδοξο τέλος φαίνεται ότι έχει προσώρας ο θεσμός της «λευκής εβδομάδας» που είχαν προτείνει οι ξενοδόχοι και είχαν κάνει δεκτά τα υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας.

Η πρόταση προέβλεπε τη διακοπή των μαθημάτων μετά το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας προκειμένου να στηριχθεί και ο χειμερινός τουρισμός. Τον Ιανουάριο, μάλιστα, είχε γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και την Όλγα Κεφαλογιάννη με τον πρώτο να θέτει ως προϋπόθεση «να μην χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα».


Στο σχέδιο της υπουργικής απόφασης για την έναρξη και τη λήξη του επόμενου σχολικού έτους, τις αργίες και τις διακοπές δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά στη «λευκή εβδομάδα». Αντίθετα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την επιμήκυνση του σχολικού έτους, όπως έχει ήδη γράψει το «Πρώτο Θέμα».


Συγκεκριμένα η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει στις 8 Σεπτεμβρίου ενώ καταργείται η αργία του Αγίου Ιωάννη μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων καθώς οι μαθητές θα επιστρέφουν στις 7 Ιανουαρίου στα σχολεία τους, όπως έχει αποκαλύψει το «Πρώτο Θέμα». Επίσης, η γιορτή των τριών Ιεραρχών παύει να είναι αργία.


Το Σχέδιο της υπουργικής απόφασης, σχετικά με την έναρξη-λήξη του σχολικού έτους, αργίες και διακοπές, προβλέπει τα εξής:


1. Το σχολικό έτος 2014-15 για τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και λήγει την 31η Αυγούστου 2015.


2. Για το σχολικό έτος 2014-15, το διδακτικό έτος για τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και λήγει την 30η Ιουνίου 2015. Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου δύναται να αξιοποιηθεί για επιμορφωτικά σεμινάρια.


mathites1
Κλικ εδώ!

3. Για το σχολικό έτος 2014-15 οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα Νηπιαγωγεία, καθώς και η διδασκαλία των μαθημάτων για τα Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια,δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αρχίζει στις 8 Σεπτεμβρίου 2014. Δίνεται η δυνατότητα να παραταθεί το χρονικό διάστημα διενέργειας των εξετάσεων της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

4. Για το σχολικό έτος 2013-2014, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα Νηπιαγωγεία και η διδασκαλία των μαθημάτων στα Δημοτικά λήγουν στις 13 Ιουνίου 2014 ενώ για το σχολικό έτος 2014-15 θα λήξουν στις 15 Ιουνίου 2015.


5. Οι διακοπές των Χριστουγέννων για τα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, θα διαρκέσουν από τις 24 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2015.


6. Για το σχολικό έτος 2014-15 η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου 2015, δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται, για ολες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα.


7. Για τα όσα δεν αναφέρονται στην απόφαση περί σχολικού έτους, διακοπές, αργίες, εορταστικές εκδηλώσεις για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ισχύουν όσα αναφέρονται στα Προεδρικά Διατάγματα 200/98 και 201/98 και για τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ισχύουν τα Προεδρικά Διατάγματα 104/79 και η υπουργική απόφαση 80033/Γ2/2006.


"Ν": Για τους Τρεις Ιεράρχες εδώ.
Για τη διαστρέβλωση της εορτής τους εδώ.
Δείτε, αν θέλετε, και τα άρθρα: Οι Τρεις Ιεράρχες στα αζήτητα. Σκέψεις για Παιδεία και Ορθοδοξία.


Οι Τρεις Ιεράρχες, περιστοιχιζόμενοι από τους Αριστοτέλη, Πλάτωνα, ένα ανώνυμο ακρίτα, έναν ασκητή, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, το Μακρυγιάννη, τον Παπαδιαμάντη, τον Κόντογλου και το Ντοστογιέφσκι. Εκπληκτική, κατά τη γνώμη μου, εικόνα, που αλιεύουμε με ευχαριστίες στο ιστολόγιο Περί Μαθηματικών και τοπικών της Μεσσήνης. 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δόξα τω Θεώ!
Το έθεσες, αδελφέ μου, στην σωστή του διάσταση.

Ανώνυμος είπε...

Δόξα τω Θεώ!!!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, τα πράγματα άλλον είναι διαφορετικά : http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=4240&catid=3

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Η ανάρτηση στην οποία μας παραπέμπετε, αγαπητέ αδελφέ, είναι του 2013 και αφορά στο καθεστώς που επικρατούσε μέχρι τώρα για την εορτή των Τριών Ιεραρχών και όχι γι' αυτό που προοιωνίζεται με τη νέα υπουργική απόφαση.