ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014

Πρωτοβουλία για ορθόδοξους γάμους

Το λάβαμε από σοβαρό, κατά τη γνώμη μας, κληρικό και το μοιραζόμαστε μαζί σας.

Λεπτομέρεια μεγάλης τοιχογραφίας με το Γάμο της Κανά, από τον ιερό ναό αγίου Ιωάννη, Ντιτρόιτ, ΗΠΑ (εδώ). Δείτε: Τα νερωμένα συναισθήματά μου και το κρασί της Κανά.

Πρωτοβουλία ορθοδόξων νέων και κληρικών
 
ΑΝΑΦΕΡΕΙ ο Χριστός μας: "τι υο το αἰῶνος τοτου φρονιμτεροι πρ τος υος το φωτς ες τν γενεν τν αυτν εσι" (Λουκ. Ιστ΄-8).
Πιο οργανωμένοι, προνοητικοί και αποτελεσματικοί είναι οι άνθρωποι όταν θέλουν να κάνουν εφήμερες διεκπεραιώσεις και μπίζνες παρά τα παιδιά  του φωτός όταν ασχολούνται με θέματα πνευματικά που αφορούν την αιώνα σωτηρία τους.
Χρησιμοποιούμε λοιπόν σήμερα το Διαδίκτυο για κάθε μας χρήση και επικοινωνία, συμπυκνώνοντας τον τόπο και τον χρόνο, από αγορές σπιτιών έως και οδοντογλυφίδων.
Γιατί λοιπόν και οι  άνθρωποι του φωτός να μην χρησιμοποιούμε τα δεδομένα και τα όπλα της εποχής μας  για την πνευματική τους ζωή. Ένα μαχαίρι μπορεί να σκοτώσει αλλά μπορεί και να εγχειρήσει και θεραπεύσει.
Το διαδίκτυο σήμερα είναι και θησαυροφυλάκιο αλλά και αποχωρητήριο, αναλόγως με το πώς το χρησιμοποιείς και το τι θέλεις να κάνεις.

Βλέπουμε λοιπόν νέα παιδιά, με πνευματική ζωή, που θέλουν να βρούν τον ή την σύντροφο της ζωής τους, προκειμένου να συμπορευθούν στον δρόμο της αγάπης και του θελήματος του Χριστού. Οι αναζητήσεις τους όμως είναι δυστυχώς πολλές φορές άκαρπες και απογοητευτικές, αφού ή ταλαιπωρούνται και βασανίζονται πάρα πολύ μέχρι να βρούν κάποιον αξιόλογον άνθρωπο (σε μία εποχή καταχρήσεως, σκουπιδοποιήσεως και ανακύκλωσης του ανθρωπίνου προσώπου) ή λαμβάνουν απόρριψη λόγω της ορθόδοξης συνείδησής τους και έτσι αποξενώνονται και απογοητεύονται ακόμη περρισσότερο.
Πολλοί δε, βρίσκουν ανθρώπους εντός του θρησκευτικού χώρου, επαγγελομένους απόλυτη θεοσέβεια, νομίζοντας πως βρήκαν την πανάκεια τη ζωής τους, μέχρι πολύ σύντομα να διαπιστώσουν ότι είναι πολύ πιο άρρωστοι ψυχικά και μπερδεμένοι και από τους κοσμικούς και μακράν του Θεού ακόμη.

Σκοπός μας λοιπόν, ως μία ομάδα νέων ορθοδόξων και κληρικών, δεν είναι ούτε να κάνουμε τις προξενήτρες της γειτονιάς, ούτε να κερδίσουμε παράδες από θλιβερά συνοικέσια, αλλά να βάλουμε και μείς ένα λιθαράκι στην Αγάπη, να προτρέψουμε σε ένα άνοιγμα και σε μία ανεπιφύλακτη εμπιστοσύνη  προς την Θεία Πρόνοια του Τριαδικού Θεού  που οικονομεί στον κάθε άνθρωπο τον σύντροφό του, όπως Αυτή παρέδωκε και την Εύα στον Αδάμ ως αιώνιο σύντροφό του.
Άλλωστε ο Γάμος δεν είναι ένα επίγειο, εφήμερο και διεκπεραιωτικό γεγονός αλλά μία κατάσταση κοινωνίας και αγάπης που συνεχίζει να υπάρχει και στην αιωνιότητα, αφού οι σύζυγοι μαζί συνβαθμολογούνται, όπως ανέφερε ο Γέροντας Παΐσιος και μαζί κερδίζουν ή χάνουν τον Παράδεισο.

Αυτό που σου ζητάμε, φίλε μου, εάν είσαι ανύπαντρος και ενδιαφέρεσαι να εισέλθεις στο στάδιο του Γάμου  δραπετεύοντας από την αυτοαπασχόλησή σου, nα μας στείλεις στην διεύθυνση gamos.rafail@gmail.com τον παρακάτω δεκάλογο:

Εικ. από εδώ
1ον Το φύλο σου

2ον Το μικρό όνομά σου

3ον Την ηλικία σου

4ον Ποια πνευματικά βιβλία διαβάζεις, ποια σε συγκινούν  και σε βοηθούν περισσότερο.

5ον Πώς προσεύχεσαι καθημερινά;

6ον Ποια τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα  σου.

7ον Το επάγγελμά σου, ή αν είσαι άνεργος τα επαγγελματικά ενδιαφέροντά σου.

8ον Την πόλη στην οποία μένεις.

9ον Τα όνειρα και τα σχέδιά σου.

10ον Το χόμπι σου.

Και βεβαίως δεν θα ασχοληθούμε με το βάρος, το ύψος, τον μισθό, το αμάξι  ή την μεζονέτα, διότι μας αφορά η ουσία και όχι η περι-ουσία.

Ερευνώντας και σταθμίζοντας τα στοιχεία που μας δίνετε (πολλες φορές μάλιστα τα ανόμοια έλκονται, καθώς έλεγε ο π. Παΐσιος: «Για να ταιριάξουν δύο άνθρωποι πρέπει να μην ταιριάζουν») θα σας φέρουμε σε επαφή μέσω των δικών σας email για να προχωρήσετε με διάλογο, ειλικρίνεια και προσευχή στα ευλογημένα οράματά σας.
Από εδώ και στο εξής η ευθύνη είναι εξ ολοκλήρου δική σας. Ως ενήλικες μπορείτε να διαπιστώσετε σύντομα τα κίνητρα του συνομιλητή σας και ή να προχωρήσετε ή να τον απορρίψετε, αν αυτό δεν σας βοηθάει πνευματικά.

Θα μας δώσει μεγάλη χαρά εάν μάθουμε πως βάλαμε και εμείς ένα λιθαράκι προκειμένου να γίνει ένας άνθρωπος ευτυχισμένος μέσα από το μυστήριο της  αγάπης του Γάμου και ευλογίας του Χριστού και να δημιουργηθούν υγιείς και πιστές οικογένειες κάτω από την σκέπη της Παναγίας Μητρός μας.

Πρωτοβουλία ορθοδόξων νέων και κληρικών για τον Γάμο και την Οικογένεια

Επισκεφθείτε μας στην Ορθόδοξη Ιστοσελίδα :

Σχετικά, μπορείτε να δείτε και την ενότητα του ιστολογίου μας Γάμος

Ο ΑΡΧΑΓΕΛΟΣ ΡΑΦΑΗΛ - ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΟΣΩΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΝΥΜΦΕΥΘΟΥΝ.


Από εδώ.

Περίληψη του βιβλίου του Τωβίτ (Παλαιά Διαθήκη), όπου εμφανίζεται ο αρχάγγελος Ραφαήλ (γενικά για τον Τωβίτ δείτε εδώ):

Ο Τωβίτ από την παιδική του ηλικία στην πατρίδα του βάδιζε την οδό του Κυρίου. Αλλά και στην εξορία διακρίνεται μεταξύ των συμπατριωτών του για την υποδειγματική διαγωγή του φοβούμενος τον Θεό, ελεώντας τους ανθρώπους και θάβοντας, τους νεκρούς, αν και διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο από το τελευταίο αυτό επειδή παρέβαινε τη ρητή εντολή του βασιλιά. Θάβοντας κάποτε κάποιο νεκρό τυφλώθηκε. Και όμως δεν αγανάκτησε, αλλά υπέμεινε με μεγάλη καρτερία τη δοκιμασία αυτή. Αργότερα περιέρχεται σε μεγάλη φτώχεια, ώστε αναγκάζεται η γυναίκα του να εργάζεται έξω από το σπίτι της. Ο Τωβίτ υπομένει και τη συμφορά αυτή παρά τον πειρασμό της γυναίκας του, η οποία τον κορόιδευε για τη φτώχεια του παρ' όλη την ευσέβειά του

Η σκηνή αιφνιδίως αλλάζει και μεταφέρεται στα Εκβάτανα στη Σάρρα τη μέλλουσα σύζυγο του γιου του Τωβία. Εκείνη προσεύχεται, έτσι ώστε να την απαλλάξει ο Θεός από μία μεγάλη δυστυχία, από τον πειρασμό του δαίμονα. Η σκηνή έρχεται και πάλι στον Τωβίτ, ο οποίος προσεύχεται στον Θεό, να τον πάρει από τη ζωή. Αναμένοντας λοιπόν το θάνατό του ο Τωβίτ, συνιστά στον γιο του Τωβία, να ζει ζωή ενάρετη και λέει σε αυτόν, να ζητήσει και να βρει τον Γαβαήλο κάποιον ομόφυλο που ζει στους Ράγους, έτσι ώστε να λάβει απ’ αυτόν κάποιο χρηματικό ποσό το οποίο του είχε δανείσει.
 
Ο νεαρός Τωβίας διστάζει να αναλάβει τόσο μακρινό ταξίδι σε άγνωστη χώρα. Όμως βοηθείται σε αυτό από τον άγγελο Ραφαήλ που εμφανίσθηκε με τη μορφή άνδρα και επιχειρεί το ταξίδι αυτό. Στο δρόμο, ο Ραφαήλ και ο Τωβίας αλιεύουν από τον Τίγρη ποταμό ένα ψάρι, του οποίου ο νεαρός Τωβίας, κατόπιν εντολής του αγγέλου λαμβάνει και φυλάει την καρδιά, το συκότι και τη χολή.

Οι δυο τους πλησιάζουν στα Εκβάτανα, στον Ραγουήλ τον πατέρα της παραπάνω μνημονευμένης Σάρρας. Ο Άγγελος συνιστά στον Τωβία να ζητήσει σε γάμο τη Σάρρα. Ο Τωβίας αρνείται λέγοντας, ότι έχει μάθει, ότι επτά άνδρες, οι οποίοι τη ζήτησαν σε γάμο, πέθαναν ο ένας μετά τον άλλο κατά την πρώτη νύχτα του γάμου, φονευμένοι από δαίμονα. Ο Άγγελος καθησυχάζει τον Τωβία και τον συμβουλεύει, πώς θα απαλλαγή από το δαίμονα αυτό. Έτσι φθάνουν στον Ραγουήλ, από τον οποίο γίνονται δεκτοί μετά χαράς. 
 
Ο Τωβίας ζήτησε σε γάμο τη Σάρρα. Οι γονείς της εξέφρασαν τους φόβους τους προς αυτόν αναφέροντας όσα συνέβησαν κατά τους γάμους της Σάρρας. Ο Τωβίας όμως δέχεται το γάμο Τα πράγματα έγιναν όπως είπε ο Άγγελος στον Τωβία. Οι νεόνυμφοι προσευχήθηκαν, θυμίασαν με την καρδιά και το συκότι του ψαριού και το δαιμόνιο έφυγε Ο Τωβίας παραμένει κοντά στον Ραγουήλ, τον πεθερό του, και ο Άγγελος μεταβαίνει προς τον Γαβαήλο στους Ράγους, και παίρνει απ’ αυτόν το δανεισμένο από τον Τωβίτ χρηματικό ποσό και επιστρέφει

Στο μεταξύ στο σπίτι του Τωβία οι γονείς του ανησυχούν, επειδή δεν επέστρεψε ο γιος τους, στον ορισμένο χρόνο. Η μητέρα του ιδίως ήταν πολύ ανήσυχη και απαρηγόρητη.
Ο Τωβίας επιμένει και λαμβάνει ως καλός γιος άδεια από τον πεθερό του Ραγουήλ και επιστρέφει με τον Άγγελο και τη σύζυγό του Σάρρα προς τους γονείς του Η άφιξή τους γίνεται αιτία μεγάλης χαράς και ο Τωβίας θεραπεύει την τύφλωση του πατέρα του με τη χολή του ψαριού. Όταν θέλησαν Τωβίτ και Τωβίας να πληρώσουν τον (με μορφή ανθρώπου) παρουσιασμένο άγγελο Ραφαήλ, για τη συνοδεία που πρόσφερε στον Τωβία, ο Άγγελος αποκαλύπτεται, εκείνοι τρομάζουν και ο Άγγελος τους συμβουλεύει. Μετά απ’ αυτά ο Άγγελος εξαφανίσθηκε.

 ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ  ΡΑΦΑΗΛ

Αρχιστράτηγος Ραφαήλ (31η Δεκεμβρίου)

῏Ηχος πλ. α'. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Συνοδτην ν τρβοις μν τν μπειρον, προσαναφροντα πντων τν εσεβν προσευχς κα νπιον Θεο εσπορευμενον δξης, φωσφόρον αφαλ, ρχαγγλων παμφαν κοσμτορα εφημομεν ς συνοδτην ν βίῳ πρς ρετς μν τελεωσιν.

Δείτε σχετικά: Άγνωστοι αρχάγγελοι.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΝΑ ΠΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ.Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ BLOG ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ.ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ 'ΝΤΡΟΠΑΛΟΥΛΕΣ'ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΠΕΛΕΣ ΑΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ.ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ;ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ.
ΕΥΜΕΝΙΟΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Η επιφύλαξή σας είναι αρκετά δικαιολογημένη, αν και είμαι βέβαιος ότι από το ιστολόγιο υπάρχει καλή πρόθεση.
Ας το έχουν υπόψιν οι διαχειριστές και, αν θέλουν, ας καταργήσουν την ανωνυμία. Για τα λοιπά ας πράξουν όπως τους φωτίσει ο Θεός.
Ευχαριστώ. Εύχομαι η προσπάθεια να αποδώσει καρπούς κατά Θεόν.