ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Άγ. Ανδρόνικος του Περμ: "Να ασχολείστε με τους βίους των αγίων..."


Ο μεγάλος σύγχρονος άγιος και μάρτυρας Ανδρόνικος, αρχιεπίσκοπος του Περμ, είναι ένα από τα διαμάντια της Ρωσικής Εκκλησίας. Ένας πραγματικός πνευματικός πατέρας του ρωσικού λαού, που πρόσφερε τεράστιο πνευματικό και κοινωνικό έργο, αλλά και αντιστάθηκε με όλες του τις δυνάμεις στην κοινωνική διαφθορά και στην αδιαφορία κάποιων εκκλησιαστικών ηγετών.
Η προσφορά του όμως δεν εμπόδισε (ή μάλλον έδωσε μια επιπλέον αιτία) το αθεϊστικό καθεστώς που επιβλήθηκε στη Ρωσία από το 1917 να τον συλλάβει νύχτα και να τον δολοφονήσει το 1918, ούτε ένα χρόνο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Για τη σύλληψή του επιστρατεύτηκαν εκατοντάδες στρατιώτες, γιατί οι αρχές γνώριζαν πόσο τον αγαπούσε ο λαός. Τον διέταξαν να σκάψει τον τάφο του και άρχισαν να τον θάβουν ζωντανό, αλλά τελικά τον πυροβόλησαν.
Πρόσφατα η βιογραφία του μεταφράστηκε στα ελληνικά, λόγω της ανησυχητικής ομοιότητας εκείνης της ταραγμένης εποχής με τη δική μας [ολόκληρο εδώ!].

Πηγή της ανάρτησης: Προσκυνητής. Για τους μάρτυρες των χρόνων εκείνων δείτε αναλυτικό άρθρο εδώ.

Μπλογκ αφιερωμένο στον προστάτη Άγιό μου
Οι άγιοι Γεώργιοι (από ειδικό blog γι' αυτούς)
Στο χωριό Στανοβόι του Πετροπαβλόφσκ, αφού συζήτησε για πολλή ώρα με τα παιδιά του σχολείου, στράφηκε στους ενηλίκους και ειπε:
«Για να ζει κανείς θεάρεστα, πρέπει να γνωρίζει το Θέλημα του Θεού, τον νόμο του Χριστού, τη διδασκαλία Του, την οποία μπορεί να μάθει από το άγιο Ευαγγέλιο. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να έχουν το Ευαγγέλιο, να το μελετούν και να θυμούνται ότι περιέχει τα λόγια του Κυρίου μας Ιησού. 
»Τις Κυριακές και τις γιορτές δεν είναι καλό να καθόμαστε στα σπίτια μας 
και να καταγινόμαστε στις συνηθισμένες ασχολίες και μέριμνες. Τις μέρες αυτές πρέπει να τις προσφέρουμε στον Θεό για τη σωτηρία της ψυχής μας και να πηγαίνουμε στην εκκλησία για κοινή προσευχή.

»Να ζείτε με ευσέβεια, όπως οι άγιοι. Γι’ αυτό να διαβάζετε τα συναξάρια και άλλα καλά βιβλία, από τα οποία θα μάθετε την πολιτεία (=συμπεριφορά) και τη διαγωγή των αγίων. Στη χριστιανική αρχαιότητα τα πνευματικά βιβλία, ως χειρόγραφα, ήταν πολύ ακριβά. Ωστόσο οι πιστοί και τα αγόραζαν και τα αντέγραφαν και τα διάβαζαν με μεγάλη προθυμία. Τώρα τα πνευματικά βιβλία είναι έντυπα και φτηνά, αλλά η προθυμία των χριστιανών για την αγορά και τη μελέτη τους είναι μικρή. Όσοι είστε γονείς, και οι ίδιοι να μελετάτε και τα παιδιά σας να προτρέπετε να κάνουν το ίδιο… 

»Είναι πολύ επαινετή η προσπάθειά σας για την κατασκευή καινούργιου τέμπλου, καθώς δείχνει πόσο αγαπάτε τον ναό σας και πόσο ενδιαφέρεστε για τον ευπρεπισμό του. Μην ξεχνάτε, ωστόσο, και τον εσωτερικό ναό της ψυχρής σας˙ να τον στολίζετε με την ευλάβεια και με κάθε αρετή…

»Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν και συμπεριφέρονται σαν να βλέπουν διαρκώς μπροστά τους τον Θεό, γιατί Τον έχουν κλείσει μέσα στην καρδιά τους. Στα πρόσωπά τους βλέπει κανείς τη θεία ειρήνη. Ο όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ ήταν ένας τέτοιος άνθρωπος… 
»Αντί, λοιπόν, να ασχολείστε με τους άλλους, κουτσομπολεύοντας 
και κατακρίνοντάς τους, όπως κάνετε συχνά, να ασχολείστε με τους βίους των αγίων, για να μαθαίνετε το καλό και όχι το κακό».
 
Πηγή: Ηγουμένου Δαμασκηνού (Ορλόφσκι), «Ιερομάρτυς Ανδρόνικος, αρχιεπίσκοπος Πέρμ (1870-1918) – Ένας ασυμβίβαστος Ιεράρχης», Ιερά Μονή Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: