ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Παναγία Μυρτιδιώτισσα, αγία Θέκλα, άγιος Σιλουανός...

Κλικ εδώ και εδώ!



24 του Σεπτέμβρη, άλλη μια αγαπημένη μέρα, όπου γιορτάζουν πολλοί μεγάλοι και καλοί φίλοι μου - πολλοί σπουδαίοι, γεμάτοι σοφία & Φως, αλλά στην καρδιά απλοί & ταπεινοί, φίλοι μας:
Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα, η ιστορική & θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στα Κήθυρα,
η αγία Θέκλα η Πρωτομάρτυρας, μια κοπέλα που δε δείλιασε ν' ανατρέψει την καλοβολεμένη ζωή της, μα και ν' αντιμετωπίσει τη φωτιά και τα θηρία, για να μιλήσει στους συνανθρώπους της για το Χριστό,
ο άγιος Κόπρις, που γεννήθηκε σ' ένα σωρό κοπριές, την ώρα μιας εισβολής πειρατών, τον ανάθρεψε ο άγιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης κι έφτασε σε μεγάλα ύψη πνευματικής προόδου,
ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, ένας μεγάλος ορθόδοξος διδάσκαλος του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, που πέρασε μέσ' από την απελπισία κι έφτασε ν' αντικρύσει το απίστευτα πράο και καλοσυνάτο πρόσωπο του Χριστού.


Και (από εδώ):

"Κράτα το νού σου στον Άδη και μην απελπίζεσαι":
(...) Σε τι όμως συνίσταται η ουσία της υποδείξεως του Θεού πρός τον πατέρα Σιλουανό; Στο ότι από τη στιγμή εκείνη αποκαλύφθηκε στην ψυχή του -και αυτό δεν έγινε αφηρημένα ή διανοητικά αλλά υπαρξιακά-  ότι ρίζα όλων των αμαρτιών και ο σπόρος του θανάτου είναι η υπερηφάνεια ' ότι ο Θεός είναι ταπείνωση. Γνώρισε ότι εκείνη η απερίγραπτα γλυκειά και μεγάλη ταπείνωση του Χριστού, που του δόθηκε να βιώσει την ώρα της Εμφανείας, είναι αναφαίρετο ιδίωμα της Θείας αγάπης, του Θείου Είναι. Γι΄ αυτό, όποιος επιθυμεί να ενωθεί με τον Θεό, πρέπει να ντυθεί την ταπείνωση. Κατάλαβε αληθινά από εκείνη τη στιγμή ότι όλη η άσκηση πρέπει να κατευθύνεται στην απόκτηση ταπεινώσεως.
Γέροντος Σωφρονίου του Essex, Ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, εκδ. Ι.Μ.Τιμίου Προδρόμου Essex, Ι' έκδοση, Essex 2003, σελ. 50-51.

 Δείτε και:
Το χέρι της αγίας Θέκλας στο Σεράγεβο


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, αδελφέ μου. Εύχομαι να είσαι καλά. Ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ή η χθεσινή ανάρτηση και με παραπομπές σε άρθρα άκρως ενδιαφέροντα. Ευχαριστώ πολύ.
Μία απορία από την σημερινή πολύ γλυκειά ανάρτηση: Γιατί ονομάζεται η Αγία Θέκλα Πρωτομάρτυς;Από τις γυναίκες; Ο Αγ.Στέφανος;

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ονομάζεται έτσι από τις γυναίκες, ενώ ο άγ. Στέφανος από τους άνδρες και από τους χριστιανούς γενικά.
Ωστόσο η αγία Θέκλα τελικά εκοιμήθη ειρηνικά, αφού βέβαια πέρασε τα βάσανα των διωγμών.
Ευχαριστώ. Την ευχή τους να έχετε, και όλος ο κόσμος.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!