ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Τουρκικό σήριαλ με κρυπτοχριστιανούς!...


Για το σήριαλ αυτό της τουρκικής τηλεόρασης έχει γίνει μεγάλο θέμα στα ελληνικά blogs. Είναι αλήθεια πως και μένα με συγκίνησαν οι σκηνές αυτές, γι' αυτό και στο τέλος του post ανεβάζω δυο βιντεάκια (υπάρχουν κι άλλα, όπως θα δείτε).
Για το σήριαλ αυτό δεν ξέρω απολύτως τίποτα, ούτε για το σενάριο ούτε για τη ματιά, με την οποία βλέπει τους ελληνικής καταγωγής, προφανώς, Πόντιους αδελφούς μας, που εμφανίζονται ως κρυπτοχριστιανοί (ορθόδοξοι). Μπορεί και να τους αντιμετωπίζει ως πρωτόγονους ή τραμπούκους κ.τ.λ., γι' αυτό μην παίρνουμε αέρα (στο 2ο βίντεο εξάλλου φαίνεται πως το σήριαλ είναι αρκετά βίαιο). Αν κανείς ξέρει περισσότερα για την υπόθεση, θα ήμουν ευγνώμων αν μας πληροφορούσε. Προσθήκη της 22.2.2011: σε αυτό το post υπάρχουν στοιχεία για την υπόθεση.
Απλά, γουστάρω να βλέπω αυτές τις εικόνες και φυσικά πιστεύω πως και σήμερα υπάρχουν. Το σήριαλ, όπως φαίνεται, τοποθετείται στο παρελθόν, όχι στο τώρα.
Πολλοί κρυφοχριστιανοί υπήρξαν κυρίως σε Πόντο, Κύπρο & Κρήτη. Οι χριστιανοί της Κρήτης μάλιστα είχαν ζητήσει ευλογία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να ασκήσουν "κατ' οικονομίαν" τον κρυπτοχριστιανισμό, νομίζω λίγο μετά την πτώση στους Τούρκους (17ο αιώνα έπεσε η Κρήτη, ενώ πρώτα ήταν ενετοκρατούμενη), που το πράγμα ζόριζε αφάνταστα. Το Πατριαρχείο αρνήθηκε. Τότε η Εκκλησία της Κρήτης ζήτησε την ευλογία του πατριάρχη Αλεξανδρείας, και την πήρε. Έτσι οι Κρήτες κρυπτοχριστιανοί είχαν πατριαρχική ευλογία, την οποία όμως πήραν με αυτό τον τρόπο. Το παραπάνω αναφέρεται στην ειδική μελέτη του Νικολάου Π. Ανδριώτη Κρυπτοχριστιανικά Κείμενα, Εθνική Βιβλιοθήκη, δημοσιεύματα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 1974.

Ο Τούρκος νεομάρτυρας άγιος Αχμέτ

Δεν ξέρω ποιο απ' τα δύο πατριαρχεία είχε δίκιο. Μια γενιά μετά οι απόγονοι των κρυπτοχριστιανών (ίσως σχεδόν όλοι!) ήταν αληθινοί μουσουλμάνοι ("Τούρκοι"), που θεωρούσαν τους εαυτούς τους Κρητικούς, αλλά συχνά αντιμετώπιζαν με απίστευτη σκληρότητα τους χριστιανούς! Όχι πάντα, υπήρξαν και περιπτώσεις αρμονικής συνύπαρξης, αλλά οι Τουρκοκρητικοί έγιναν τόσο σκληροί, που τους φοβήθηκε και η Μεγάλη Πόρτα (η σουλτανική κυβέρνηση) κι έστειλε τον Οσμάν Πασά, ο οποίος κρέμασε κάμποσους για να τους υποτάξει!... Σ' αυτό το post υπάρχουν μερικές πληροφορίες για το θέμα των Κρητικών κρυπτοχριστιανών και της συμβίωσής τους με τους κάποτε ομόθρησκους και τώρα ραγιάδες τους!
Αυτοί ήταν και είναι οι "Τουρκοκρητικοί". Οι τελευταίοι, που έφυγαν με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών, ζουν ακόμη στα μικρασιατικά παράλια (ιδίως περιοχή του Αϊβαλιού). Οι γεροντότεροι μιλούν άπταιστα την κρητική διάλεκτο, μα όσο περνάνε οι γενιές υπερισχύουν τα τουρκικά.
Με παρόμοιο τρόπο εμφανίστηκαν οι "Τουρκοκύπριοι" και οι "Τουρκαλβανοί": εξισλαμισμένοι, λόγω της καταπίεσης, πρώην ορθόδοξοι χριστιανοί Κύπριοι αδελφοί μας και Αλβανοί αδελφοί μας. Αυτό ας το έχουν υπόψιν οι σημερινοί Αλβανοί: η παραδοσιακή θρησκεία του λαού τους είναι ο ορθόδοξος χριστιανισμός [ελληνικά δες εδώ]. Το ίδιο και των Βόσνιων, των Βουλγάρων (που πλέον πολλοί είναι μουσουλμάνοι), των Πομάκων κ.π.ά.
Αλβανοί άγιοι (από εδώ): άγιος Νικόδημος του Ελβασάν, άγιος Χρήστος ο Κηπουρός, άγιος Νικήτας από τη Σπαθία (και οι τρεις μαρτύρησαν για τη χριστιανική πίστη τους επί Τουρκοκρατίας), άγιος Νήφων ο Αθωνίτης, ασκητής από το Λούκοβο των Αγίων Σαράντα (ασκήτεψε στο Άγιο Όρος γύρω στο 12ο αιώνα). Ας σημειωθούν όμως και οι αρχαίοι χριστιανοί άγιοι της περιοχής της Αλβανίας, που σήμερα είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η εθνική τους καταγωγή, όπως οι άγιοι: Ελευθέριος (ο γνωστός άγιος μεγαλομάρτυρας) και η μητέρα του Ανθία, Άστιος, Δάναξ, Δονάτος, Θερίνος, Ίσαυρος, Βασίλειος (όχι ο μέγας Βασίλειος), Ιννοκέντιος, Φήλιξ και Περεγρίνος.

Ο άγιος Νικόδημος του Ελβασάν (Αλβανός)

Αυτά τα ολίγα θεώρησα καλό να γράψω πριν παραθέσω τα βίντεο. Εύχεστε, αδελφοί, για τους αδελφούς μας των γειτονικών λαών, να ξαναβρούν τη χαμένη τους πίστη στο Χριστό μας, στο Χριστό τους, στο Χριστό όλων μας.
Χριστιανικά θαύματα σε μουσουλμάνους. Σ' αυτό το άρθρο αναφέρονται πολλά θαύματα του αγίου Αρσένιου του Καππαδόκη και όχι μόνο, που μου δίνουν την ευκαιρία να μιλήσω για τους Καραμανλήδες, τουρκόφωνους ορθόδοξους Πόντιους, που έγραφαν την τούρκικη γλώσσα με ελληνικά γράμματα (καραμανλίδικη γραφή). Δικά μας παιδιά, αδέρφια μας. Κάναμε τίποτα γι' αυτούς; Υπάρχουν σήμερα; Τι να πω;
Πάντως εδώ, προς το τέλος της σελίδας, έχει αρκετά αρθράκια για σημερινές μεταστροφές Τούρκων αδελφών μας στην Ορθοδοξία. Μακάρι, για τη σωτηρία της ψυχής τους και ΟΧΙ, ΟΧΙ, για λόγους πολιτικούς και λοιπούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια: