ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Ένα στεφάνι για τους 50 μουσουλμάνους που δολοφονήθηκαν στα τζαμιά της Ν. Ζηλανδίας στις 15 Μαρτίου 2019



Κυριακή της Ορθοδοξίας, 17 Μαρτίου 2019, πριν πάω στην εκκλησία γράφω αυτό το σημείωμα, γιατί δεν πρόλαβα χθες.
Δεν πρόλαβα, όχι από πλευράς χρόνου, αλλά ηρεμίας, ώστε να μπορέσω να γράψω για κάτι τόσο σοκαριστικό.

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν σε δύο κατάμεστα τεμένη στην Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, λίγη ώρα αφού είχε αρχίσει η προσευχή της Παρασκευής, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Αρντέρν, κάνοντας λόγο για μια πράξη βίας «χωρίς προηγούμενο» σε αυτό το μέχρι σήμερα ειρηνικό κράτος του νότιου Ειρηνικού. ...
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το [ένα] πρόσωπο που συνελήφθη, όπως ενημερώθηκα, είναι υπήκοος Αυστραλίας, γεννημένος στην Αυστραλία», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, καταδικάζοντας απερίφραστα την επίθεση αυτού του «εξτρεμιστή, ακροδεξιού, βίαιου τρομοκράτη».
Αυτό που γεννά πολλά ερωτηματικά είναι οι επιγραφές που φέρει το φονικό όπλο που χρησιμοποίησε ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεση στην πόλη Κράισττσερτς κατά την διάρκεια του Μακελειού στη Νέα Ζηλανδία. Μεταξύ των χειρόγραφων επιγραφών, διακρίνεται κατά μήκους της κάνης και η λέξη «Τουρκοφάγος» γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες [βλ. φωτο].

Το απόσπασμα από αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ, όπου και βίντεο, στο οποίο μιλάει ο πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Νέας Ζηλανδίας (και άλλα). Γενικά για το τραγικό γεγονός, εδώ.
Πληροφορηθήκαμε ότι ο δολοφόνος - ακροδεξιός σκίνχεντ, είναι φανερό αυτό - είναι μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας. Αυτό είναι ένα στοιχείο που μας λύπησε ακόμη περισσότερο. Αν για κάθε άνθρωπο είναι απαράδεκτο να σκοτώσει, δέκα φορές πιο απαράδεκτο είναι για έναν ορθόδοξο χριστιανό! Τι κατάφερε δηλαδή αυτός ο άνθρωπος; Ποιο ωφελήθηκε από αυτή την πράξη, πέρα απ' το διάβολο;
Αν και η ουσία δεν αλλάζει (ότι η διδασκαλία της Ορθοδοξίας δεν οδηγεί σε φόνους, ενώ το Ισλάμ γεννήθηκε ως πολεμική θρησκεία & εξακολουθεί να είναι τέτοια - γι' αυτό και αυτή η πράξη είναι στα πρότυπα επιθέσεων τζιχαντιστών, ιδίως στην Αίγυπτο), δεν αλλάζει επίσης το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν αθώοι και συγκεντρώθηκαν εκεί άοπλοι, για να προσευχηθούν και να λατρέψουν το Θεό, όπως τον νομίζουν εκείνοι, χωρίς να βλάψουν κανένα.

Και αν υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες ή άλλες λεπτομέρειες που ανατρέπουν την πρώτη εντύπωση, δεν το ξέρω και δε νομίζω ότι με ενδιαφέρει. Σίγουρα πάντως οι αρρωστημένες ιδέες που όπλισαν το χέρι του δράση δεν προέρχονται από την Ορθοδοξία. Και οι Έλληνες νεοναζί, υποκριτικά, επικαλούνται την Ορθοδοξία ως ιδεολόγημα για τους σκοπούς τους.
Όμως αισθάνομαι υποχρεωμένος να ζητήσω συγγνώμη από τους δράστες και τις οικογένειές τους, γιατί κι εγώ είμαι ορθόδοξος χριστιανός και ξέρω ότι δεν κάνω σωστά το χρέος μου απέναντι στους συνανθρώπους μου, όλων των λαών και των θρησκειών.
Παρακαλώ ο Θεός να συγχωρήσει το δράση και να κατατάξει τα θύματα μαζί με τους μάρτυρες και τους αγίους. Ας πω μια βαριά κουβέντα, ότι τους σκότωσε σαν ισλαμιστής, ενώ εκείνοι πέθαναν σαν χριστιανοί.
Ο Θεός ας είναι βοηθός και φύλακας κάθε ανθρώπου, διά της Θεοτόκου και πάντων των αγίων και των αγίων αγγέλων.
Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: