ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Κοιμήθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός (25 Μαρτίου 2019)


Εκοιμήθη τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019, σε ηλικία 83 ετών, ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός. Η είδηση στο διαδίκτυο εδώ, παρακαλώ.
Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ήταν ένας εκκλησιαστικός ηγέτης ιδιαίτερα ικανός, που διατήρησε σε άρτια οργάνωση την Εκκλησία σε μια μεγάλη χώρα, που ισοδυναμεί με ήπειρο. Και συγχρόνως ήταν ένας ηγέτης της ελληνικής παροικίας, που είχε να αντιμετωπίσει και άφθονα προβλήματα, τόσο εθνικά (π.χ. εντάσεις με Σκοπιανούς) όσο και εκκλησιαστικά (σχισματικούς).
Εν ζωή αγαπήθηκε, θαυμάστηκε, αλλά και επικρίθηκε – το τελευταίο, ιδίως από τον μακαριστό θεολόγο Ν. Σωτηρόπουλο, επειδή, όπως φαίνεται, σε κάποια ποιήματά του έγραψε ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν υποκείμενος σε διαβλητά πάθη, δηλ. ότι έπρεπε ν’ αγωνιστεί για να μην αμαρτήσει, πράγμα που βέβαια αποτελεί τεράστιο θεολογικό λάθος. Ο Χριστός σώζει, δεν χρειαζόταν ο ίδιος σωτηρία. Η θυσία Του ήταν τέλεια, συν τοις άλλοις, ακριβώς επειδή έγινε μόνο υπέρ των άλλων, όχι και υπέρ του εαυτού Του (προς Εβραίους, 7, 26-28).
Θετική εντύπωση για το πρόσωπό του έχω κυρίως λόγω της στάσης του στους διαχριστιανικούς διαλόγους, για την οποία παρακαλώ να διαβάσετε εδώ.
Ευχόμαστε ούτως ή άλλως ο Κύριος να τον αναπαύσει, καθώς και όλο τον κόσμο.
Καλή ανάσταση σε όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: