ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Γερόντισσα Γαλακτία, η Γερόντισσα της Κρήτης και της Ελλάδος (☩ 20 Μαΐου 2021)


Ο βίος της, λεπτομέρειες της αγίας ζωής της ...
 


Τι και πώς

Η Γερόντισσα Γαλακτία Κανακάκη της Κρήτης, την οποία είχαν επισκεφθεί μαζί οι Μητροπολίτες Μόρφου και Λεμεσού διαπιστώνοντας από κοντά την Χάρη που είχε, κοιμήθηκε τα ξημερώματα της 21ης Μαΐου 2021 μ.Χ. σε ηλικία 95 ετών.

ΚΑΤΑΓΩΓΗ

Επιγραμματικά και σύμφωνα με όσα ανέφερε στον επικήδειο λόγο του το πνευματικό της τέκνο, ο πατήρ Αντώνιος Φραγκάκης, η Γερόντισσα γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1926 στην Πόμπια Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα ημιορεινό χωριό στο νότο της Μεσαράς, πατρίδα του Μιχαήλ Κόρακα, οπλαρχηγού της Κρήτης κατά των Τούρκων.

ΘΕΙΑ ΧΑΡΙΣ

Ο παππούς της ήταν ιερέας και ο πατέρας της ιατρός τον οποίο και υπεραγαπούσε, αλλά κάποτε συνέβη να τον στεναχωρήσει και κατόπιν Εξομολογήσεως να έρθει σε μεγάλη μετάνοια, εκλιπαρώντας με την αγνότατη και ευαίσθητη ψυχή της την συγχώρεση του Θεού.

Εκεί, πάνω στην αληθινή μετάνοια ψυχής, γεμάτη έντονη εσωτερική δόνηση, νήψη και καθαρμό, σκύβοντας να πάρει κάτι, ήρθε μέσα της ξαφνικά σαν γαλαζόλευκη δροσιστική φλόγα, η Χάρη του Αγίου Πνεύματος, διαπερνώντας γλυκά και ειρηνικά το κεφάλι της και πλαταίνοντας την καρδιά της!

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Αγαπούσε ιδιαίτερα τον Ταξιάρχη Μιχαήλ, ο οποίος της είχε κάνει πολλά θαύματα και μάλιστα την έσωσε θαυμαστά από γάμο που της ετοίμαζαν από καλοπροαίρετη πρόθεση οι δικοί της, ενώ εκείνη, μετά την επίσκεψη της Θείας Χάριτος, βρισκόταν συνεχώς σε άλλη συχνότητα και σκεπτόταν μόνο τα κάλλη του Παραδείσου, έχοντας γευθεί την ανεξίτηλη και ασύγκριτη γλυκύτητα του Θεού, που σε αλλοιώνει, σε κάνει άλλο άνθρωπο, που ούτε καν γυρίζει να δει πια τα φθαρτά, τα κοσμικά και τα γήινα, έχοντας γευθεί τα άφθαρτα, τα υπερκόσμια και τα ουράνια!

ΑΓΓΕΛΟΙ

Ενώ φρόντιζε επί πολλά χρόνια την άρρωστη ανιψιά της Αντωνία που υπεραγαπούσε, ζούσε παράλληλα ασκητική ζωή, με γονυκλισίες, αγρυπνίες, νηστείες, συνεχή εκκλησιασμό, λεπτομερής εξέταση της συνειδήσεως, τακτική εξομολόγηση, συχνότατη Θεία Κοινωνία, εφαρμογή της σιωπής και αδιάλειπτη, δυνατή προσευχή, τόσο, που κάποτε μικρά παιδιά την είδαν να υψώνεται, να φωτίζεται και να περικυκλώνεται από αγγέλους, σύμφωνα πάντα με τον π. Αντώνιο Φραγκάκη στο e-Mesara.

ΦΙΛΟΥΣΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

H Γερόντισσα ένιωθε χειρότερη όλων και γι΄ αυτό ήταν απολύτως ταπεινή, τόσο που φιλούσε εκείνη τα χέρια όλων όσων πήγαιναν κοντά της, ζητώντας συγχώρεση! Η δε ελεημοσύνη της έφθανε στην αυτοθυσία και την στέρηση των πάντων, αλλά ο Κύριος την πάντων και η Παναγία δεν την άφηναν έτσι και της έστελναν συνεχώς ό,τι χρειαζόταν.

ΟΙ 7 ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ

Για την αγνότητα, την σιωπή, την ταπεινοφροσύνη και την ελεημοσύνη της αξιώθηκε να δει τους επτά Αρχαγγέλους Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ουριήλ, Ραφαήλ, Φαναήλ και Θαναήλ, αλλά και το ολόχρυσο παλάτι που την περίμενε στον Παράδεισο!

ΔΕΝ ΚΑΤΕΚΡΙΝΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ

Η Γερόντισσα Γαλακτία είχε καλλιεργήσει ακόμη την πολύ μεγάλη και δύσκολη αρετή της μη κατάκρισης για κανέναν και για τίποτα, προσευχόμενη πάντα μυστικά για τον φωτισμό των ψυχών, νιώθοντας η ίδια σαν η πιο αμαρτωλή του κόσμου, σαν η χειρότερη όλων, ώστε να μην έχει δικαίωμα να κατακρίνει παρά μόνον τον εαυτό της. Καλλιεργούσε επίσης τους καλούς λογισμούς για όλους και εύρισκε πάντα καλό στον καθένα και σε αυτό εστίαζε!

ΤΟ ΑΚΤΙΣΤΟ ΦΩΣ

Νικώντας την σάρκα και υποτάσσοντάς την στο πνεύμα με τις νηστείες, τις προσευχές και τις συνεχείς αγρυπνίες της, αξιώθηκε να δει το γαλαζόλευκο Άγιο Φως της Αγίας Τριάδας και την ουράνια δόξα Της, αλλά και την τραγική κατάσταση της κόλασης πολλών ανθρώπων, για τους οποίους και πάλι προσευχόταν μυστικά να δοθεί έλεος.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ

Αξιώθηκε της επισκέψεως των καβαλάρηδων Αγίων Μηνά, Γεωργίου, Δημητρίου και Νικήτα, τους οποίους περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια, ενώ την επισκέφθηκε η ίδια η Παναγία, συνοδευόμενη από την Αγία Παρασκευή, προαναγγέλλοντας την εν Χριστώ αναχώρησή της! 

ΦΟΒΕΡΟ ΟΡΑΜΑ - ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΚΕΠΑΣΕΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ

Η μεγαλόσχημη ταπεινή Γερόντισσα υπήρξε λοιπόν όντως ένας επίγειος άγγελος και ένας ουράνιος άνθρωπος, γλυκαίνοντας, ζεσταίνοντας, παρηγορώντας, βοηθώντας, αναπτερώνοντας όποιον την επισκέπτονταν, αλλοιώνοντας με την Χάρη του Θεού και διά της προσευχής της την ψυχή του, προσανατολίζοντάς την στον αγαθό και φωτεινό δρόμο της εν Χριστώ ζωής, που και εδώ έχει πολλές ανταμοιβές και στον Παράδεισο πολύ περισσότερες και αιώνιες, ανεκδιήγητου κάλους, όπως τις προγεύτηκε η οσία Γερόντισσα Γαλακτία της Κρήτης, η οποία είδε τον Ιανουάριο του 2020 σε όραμα την μεγάλη κάθαρση που θα κάνει ο Θεός στον κόσμο διά ρομφαίας Μιχαήλ, αλλά και την ξεχωριστή προστασία που θα έχει η Ελλάδα χάρη στην αγκαλιά της Παναγιάς, που τόσο αγαπούμε όλοι, θεωρώντας την μανούλα της Ελλάδας και της Κύπρου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: