ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Ψήφος των Αποδήμων: Ομιλία του Προέδρου της ΝΙΚΗΣ Δ. Νατσιού στη Βουλή (βίντεο), 24/7/2023

ΝΙΚΗ

Στην ομιλία του Προέδρου Δημητρίου Νατσιού, έγινε σαφές ότι η ΝΙΚΗ βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του Αποδήμου Ελληνισμού. Οι ομογενείς αδελφοί μας, που αγωνίζονται σήμερα στην ξένη γη να διατηρήσουν την εθνική ψυχή και να τη μεταδώσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους, αξίζουν την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων μας. Τα δίκαια αιτήματά τους οφείλουν να γίνονται σεβαστά, πόσο μάλλον το εκλέγειν, το οποίο δεν είναι προνόμιο, αλλά συνταγματικό δικαίωμα που πρέπει να χορηγείται στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό αποδήμων. 

Η ΝΙΚΗ όχι μόνον υποστηρίζει αυτό το δικαίωμα, αλλά ακούγοντας προσεκτικά τη φωνή των αποδήμων αδελφών μας, κατέθεσε πλειάδα προτάσεων ώστε το δικαίωμα ψήφου να γίνεται ουσιαστικό: Η ψηφοφορία να γίνεται σε περισσότερα εκλογικά τμήματα, ημέρα Κυριακή και όχι στο εργάσιμο Σάββατο, με επιτόπια καταμέτρηση, και μάλιστα με εφορευτικές επιτροπές συγκροτούμενες από το διπλωματικό προσωπικό μας και όχι από δικαστικούς αντιπροσώπους εξ Ελλάδος που επισύρουν πανάκριβες αποζημιώσεις. Αξίζει μάλιστα να εξετασθεί η επιστολική ψήφος για ομογενείς με κωλύματα υγείας και κινητικές δυσκολίες, να μην έχουμε αποδήμους πολίτες δύο κατηγοριών. 

Περαιτέρω, η ΝΙΚΗ πρότεινε οι ομογενείς να ψηφίζουν τους τοπικούς βουλευτές στις εκλογικές περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι, ενώ η ιδανική μακροχρόνια λύση (που απαιτεί συνταγματική τροποποίηση) είναι να εκλέγονται σταθερές έδρες ομογενών ανά ήπειρο, με ψήφο σε πρόσωπα και όχι σε κόμματα. Έτσι η ομογένεια θα εκπροσωπείται από ανθρώπους που θα έχουν την έγνοια του παγκόσμιου Ελληνισμού και όχι την εξάρτηση της εγχώριας κομματοκρατίας. 

Αφού η ΝΙΚΗ κατέθεσε τους λόγους που ΔΕΝ εμπιστεύεται τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης, απαίτησε διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία και προανήγγειλε ότι θα καταθέσει σχέδιο νόμου για απαγόρευση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, τη δημόσια μετάδοση των αναλυτικών αποτελεσμάτων καταμέτρησης σε πραγματικό χρόνο, καθώς και την επιλογή προμηθευτή για τη διενέργεια των εκλογών από το Υπουργείο Εσωτερικών με διαγωνισμό και όχι με απευθείας ανάθεση στη Singular Logic. 

Όπως χαρακτηριστικά έκλεισε ο Πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ την ομιλία του: «Εμείς θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο για το μεγαλύτερο δικαίωμα ψήφου για τους αποδήμους. Εσείς αντέχετε να ψηφίσετε την διαφάνεια των εκλογών που θα ζητήσουμε;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: