ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Ο Χριστός εγκαινίασε μια νέα αντίληψη για τον αμαρτωλό...

 
 
"Προσήλθε γυνή δυσώδης και βεβορβορωμένη, δάκρυα προχέουσα..."! Μια ημέρα μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, αφιερωμένη στην μετάνοια! Το γεγονός της μετανοούσας πόρνης συγκλονίζει την ψυχή μας!
Μια γυναίκα που την χρησιμοποιούσαν οι άνδρες ως σκεύος ηδονής και την έφτυναν οι γυναίκες, εισβάλει μέσα στο "καθώς πρέπει" σπίτι ενός "άμεμπτου" Φαρισαίου οικογενειάρχη! Η είδηση ότι κατέφθασε ο Κύριος στα μέρη της, την ωθεί σε αυτήν την πράξη χωρίς να υπολογίζει το πλήθος του κόσμου που την κοιτά με αηδία και αγανάκτηση για το "θράσος"της! 
 
Το πάθος καταγγέλλουσα λέει το τροπάριο, δημόσια δηλαδή καταγγέλλει τον εαυτό της μπροστά στον Δεσπότη Χριστό,στον Δίκαιο Κριτή, ζητώντας το έλεός Του! Πόση ανδρεία χρειάζεται και πόση αγάπη για να κάνει κανείς κάτι τέτοιο! Ποιος από εμάς άραγε θα είχε την δύναμη να καταγγείλει τις δυσώδεις αμαρτίες του δημόσια;
«Προσέξετε, φιλόχριστοι Χριστιανοί, συμβουλεύει ο ιερός Χρυσόστομος, να νοήσετε και να απολαύσετε την καλή διήγηση της καλής αυτής γυναικός, η οποία έφτασε ως εκεί, χωρίς να την καλέσουν, πλησίασε στο μέρος που βρισκόταν ο Κύριος και εξομολογήθηκε δημόσια, εξ όλης καρδίας, τα κρίματά της, χωρίς να αισχύνη, χωρίς φόβο η αντρειωμένη στην ψυχή. Δε λογάριασε τίποτε, ούτε την ταραχή των υπηρετών, ούτε την κατηγορία και το όνειδος των παρισταμένων». 
 
Ο Χριστός εγκαινίασε μια νέα αντίληψη για τον αμαρτωλό άνθρωπο, εντελώς διάφορη από εκείνη της ιουδαϊκής κοινωνίας. Δεν είναι ο αμαρτωλός άνθρωπος μιασμένος από τη φύση του, αλλά ένας πνευματικά ασθενής, ο οποίος χρειάζεται βοήθεια. Έθεσε ως αντίδοτο της πνευματικής ασθένειας τη μετάνοια, η οποία είναι ο ισχυρότατος εκείνος μοχλός, ο οποίος γκρεμίζει το οικοδόμημα της αμαρτίας και αναγεννά τον άνθρωπο. Δια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού παρήλθε ανεπιστρεπτί το καθεστώς του νόμου και της μισθαποδοσίας, και ανέτειλε η εποχή της χάριτος και του ελέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: