ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Τζόκερ οδηγήθηκε στην τρέλα εξ αιτίας της λίμπεραλ δημοκρατίας

 
 
Του Hunter Wallace (Occidental Dissent) / Κόκκινος Ουρανός

Στην ταινία “Joker” (2019) του Todd Phillips, ο Joaquin Phoenix υποδύεται τον κακό της DC Comics, Joker, (πραγματικό όνομα: Arthur Fleck), έναν διανοητικά άρρωστο, φτωχό κωμικό που αψηφά την κοινωνία, του οποίου η έλλειψη επιτυχίας τον αναγκάζει να γίνει ένας μηδενιστής μανιακός εγκληματίας. Ο Robert De Niro υποδύεται τον Murray Franklin, έναν παρουσιαστή talk show που παίζει ρόλο στην μετατροπή του Arthur σε μανιακό δολοφόνο.  

SPOILER ALERT!

Από Hollywood Reporter:

"Ο κλόουν άρχοντας του εγκλήματος είναι ζωντανός και ψυχικά άσχημος στην Gotham City στην πρωτότυπη σκοτεινή ιστορία του υπερκακού Joker του Todd Phillips. Ενώ ένας στα καλύτερά του Joaquin Phoenix ζωγραφίζει το φημισμένο μανιακό χαμόγελο με το δικό του αίμα σε μια αξέχαστη κλιμακωτή στιγμή μεσσιανικής αναγέννησης, αυτό που είναι πιο αξιοσημείωτο γι’ αυτή την συγκλονιστική παράσταση του ηθοποιού είναι το πάθος που έχει ένας παθητικά αποπροσανατολισμένος χαρακτήρας - όπως και οι αμέτρητοι άλλοι σε μια μητρόπολη στην οποία το κοινωνικό χάσμα που χωρίζει αυτούς που έχουν τους από αυτούς που δεν έχουν έχει γίνει ένας λάκκος φλεγόμενης οργής. ...

Ο Arthur εισέρχεται στο show με θρησκευτικότητα με την άρρωστη μητέρα του Πέννυ (Frances Conroy) στο σκοτεινό διαμέρισμα τους... ένα αθώο μέρος μέσα του θέλει απλώς να ακολουθήσει την οδηγία της μητέρας του να γίνει κωμικός και να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν. Αλλά ο δήμος σταματάει τη χρηματοδότηση για τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, αναγκάζοντάς τον να παρατήσει την φαρμακευτική του αγωγή. Ένα βίντεο κλιπ του που τον δείχνει να γελάει ανεξέλεγκτα, ενώ κάνει ένα νούμερο σε ένα standup club, γίνεται αφορμή χλευασμού από το είδωλό του τον Murray στην κρατική τηλεόραση. Ακόμη και μητέρα τον απογοητεύει όταν ψάχνοντας τα ιατρικά της αρχεία βρίσκει να έχει κρύψει την παράνοιά της.… Η τροχιά από το αθώο μέρος του στο κακό είναι τραγική. Όμως, το εγκληματικό του κρεσέντο είναι η ανατριχιαστική απεικόνιση όλης της γελοιοποίησης, της κακοποίησης και της περιθωριοποίησης που έχει υποστεί. ... "

Από The Daily Beast:

"Βρισκόμαστε στο 1981, και η Gotham βρίσκεται στο χείλος του χάους. Οι δρόμοι καλύπτονται από σκουπίδια - εξαιτίας μιας απεργίας σκουπιδιάρηδων σε όλη την πόλη. Η φτώχεια έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Και οι δομές ψυχικής υγείας είναι σφραγισμένες λόγω έλλειψης χρημάτων. Μέσα σε αυτό το απόλυτο κενό σέρνεται ο Arthur Fleck (Joaquin Phoenix), ένας κλόουν την μέρα και stand-up κωμικός τη νύχτα. Ο Άρθουρ ζει με την ηλικιωμένη μητέρα του (Frances Conroy) σε ένα υπόγειο διαμέρισμα στο Bronx, λατρεύοντας το έδαφος που περπατάει – πλένοντάς την, και βλέποντας μαζί της την αγαπημένη τους εκπομπή, Live with Murray Franklin. Στον Murray (Robert De Niro), ο Άρθουρ βλέπει τον πατέρα που δεν είχε ποτέ.

Ο Άρθουρ είναι, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ένα παιδί που αναζητά απελπισμένα την ταυτότητα και την αίσθηση του ανήκειν. «Ελπίζω ότι ο θάνατός μου να βγάλει περισσότερα λεπτά από τη ζωή μου», γράφει στο τετράδιό του, όπου καταγράφει τις προβληματικές σκέψεις του για τα παθήματα και τους εξευτελισμούς που βιώνει καθημερινά».


Έτσι, αυτή είναι η αυθεντική ιστορία του Τζόκερ.

Ο Τζόκερ του Joaquin Phoenix είναι κάποιος που πάσχει από μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που προκαλείται από την ακραία κοινωνική αποσύνθεση. Προέρχεται από ένα ατομοκεντρικό αστικό περιβάλλον όπου υποφέρει από την έλλειψη ταυτότητας, την ανωνυμία, την αλλοτρίωση και την δυσαρέσκεια. Η κακοποίηση που υφίσταται τον μετατρέπει σε ένα μηδενιστή ψυχοπαθή δολοφόνο που γίνεται ήρωας σε όλους τους άλλους ξεριζωμένους και αλλοτριωμένους κατοίκους αυτής της απρόσωπης πόλης που πάσχουν από διαφορετικούς βαθμούς της ίδιας ψύχωσης που δεν θέλουν τίποτα άλλο παρά να σκοτώσουν όλους τους πλούσιους λεχρίτες που καλοπερνάνε πάνω στη δική τους δυστοπία.

Είναι ακριβώς αυτό το τόσο αφύσικο περιβάλλον που ζούμε, όπου μέσα σε ένα ανομοιογενές ανθρώπινο κολάζ, είτε πρόκειται για φυλή, έθνος, κουλτούρα, εθνοτική ομάδα, θρησκευτική ομάδα ή οικογένεια – οτιδήποτε δίνει νόημα στην ύπαρξη του ανθρώπου και τον κάνει να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου και ιστορίας – αποστερείται από τους ανθρώπους, οι οποίοι οδηγούνται στην τρέλα και εκφυλίζονται σε μανιακούς δολοφόνους. Η λίμπεραλ δημοκρατία αλλοτριώνει τον άνθρωπο, αφαιρώντας του την ταυτότητα, ξηλώνει τον κοινωνικό ιστό και οδηγεί ανθρώπους όπως ο Άρθουρ Φλέκκ στην μιζέρια. Μόνο που ο Άρθρου θα γίνει Τζόκερ και θα αρχίσει το ντελίριο βίας κατά αυτής της κοινωνίας.

ΚΟ / πηγή
 
Και:

Δεν υπάρχουν σχόλια: