ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ο άγ. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος & η λειτουργία του αγίου Ιακώβου


Εικ. από εδώ
23 Οκτωβρίου, γιορτή του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, προς τιμήν του οποίου τελείται (μόνη φορά μέσα στο έτος) η θεία λειτουργία που θεωρείται δικό του έργο.
Η θεία λειτουργία του αγίου Ιάκωβου του Αδελφόθεου είναι μία από τις αρχαίες λειτουργίες, που τελούνταν στην Εκκλησία τους πρώτους αιώνες (όπως και η λειτουργία του αγίου ευαγγελιστή Μάρκου στην Αλεξάνδρεια & η λειτουργία των Αποστολικών Διαταγών). Προέρχεται από την περιοχή των Ιεροσολύμων και θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη χριστιανική λειτουργία, αφού αποδίδεται στον άγιο Ιάκωβο, τον "Αδελφό του Κυρίου". [...]

Η συνέχεια εδώ, όπου και βίντεο με τη θεία λειτουργία του αγίου Ιακώβου και βιογραφία του, αλλά και άρθρο για το ζήτημα των "Αδελφών του Ιησού".
 
Την ίδια μέρα (23 Οκτ.) γιορτάζεται και ο άγιος Ιάκωβος του Μποροβίτσι Ρωσίας, ο διά Χριστόν σαλός, που το άγιο σώμα του οδηγήθηκε στον τόπο της τιμής του μέσα σε ένα παγόβουνο. Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία του δημοσιεύεται εδώ. Αξίζει να τον γνωρίσετε.

Την ίδια μέρα φυσικά -όπως κάθε μέρα- γιορτάζουν και άλλοι άγιοι. Ας έχουμε την ευχή όλων των αγίων, όλοι οι άνθρωποι, πιστοί και "άπιστοι"...


Ο άγιος Ιάκωβος του Μποροβίτσι

Δεν υπάρχουν σχόλια: