ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Ελεωνόρα Ζουγανέλη, "Έλα!" - Σαν προσευχή του μοντέρνου ανθρώπου...


Το τραγούδι "Έλα" της ταλαντούχας, κατά τη γνώμη μου, τραγουδοποιού Ελεωνόρας Ζουγανέλη προφανώς υπονοεί τον έρωτά της για έναν άντρα. Όμως βεβαιώνω κάθε ερωτευμένη ή και απογοητευμένη καρδιά ότι θα μπορούσε να λέγεται και για το Χριστό.
Οι άγιοι διδάσκαλοι της ορθόδοξης κληρονομιάς μας μάς λένε πως ο Χριστός είναι ο μεγάλος Έρωτας και Εραστής του ανθρώπου και πως το περίφημο ερωτικό τραγούδι Άσμα Ασμάτων της Παλαιάς Διαθήκης υπονοεί προφητικά τον έρωτά Του για την ψυχή του καθενός μας. Σωτηρία είναι η ένωση του ανθρώπου με το Θεό διά του Χριστού, μια ένωση που αγιάζει και την ψυχή και το σώμα του ανθρώπου - και ολόκληρη την κτίση, όλα τα όντα - μακριά βέβαια από νοσηρούς αισθηματισμούς, φαντασίες και εμμονές που συναντάμε δυστυχώς έξω από την Ορθοδοξία.
"Έλα" έλεγε στο Χριστό ο άγιος Σιλουανός, που κοιμήθηκε τη δεκαετία του 1930. "Ελα" λέει σ' Αυτόν κάθε ορθόδοξος πνευματικός αγωνιστής. Βέβαια, δεν κραυγάζει μόνον, αλλά και ζει χριστιανικά - έτσι τον καλεί. Αν όμως δεν ξέρει πώς να ζει κανείς χριστιανικά, μόνο κραυγάζει. Και πάλι, ο Χριστός έρχεται.

Tobin Bridge - σε μια τέτοια γέφυρα στη Βοστώνη στεκόταν ο νεαρός Γκλεμπ Ποντμοσένσκυ σκοπεύοντας ν' αυτοκτονήσει, όταν τελικά αποφάσισε να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στον εαυτό του και στο Χριστό. Η κατάληξη εντυπωσιακή.

Έτσι, αυτό το συγκινητικό τραγούδι μοιάζει με προσευχή του μοντέρνου ανθρώπου, που κλώτσησε το Χριστό από τη ζωή του και τώρα "δεν αντέχει τόση ελευθερία", αηδιασμένος και προδομένος από το όνειρό του, το όνειρο ενός παραδείσου χωρίς Θεό, το όνειρο του μοντέρνου τρόπου ζωής που τόσο ανάγλυφα περιγράφεται στο τραγούδι.
Αν αυτά τα λόγια ο λαός μας και όλος ο δυτικός κόσμος τα έστρεφε προς το Χριστό, είμαι βέβαιος πως η κοινωνία και η ψυχή μας θα ήταν διαφορετικές.
Το ανεβάζω με ένα χαιρετισμό και στον αγαπημένο μου Πάνο Μουζουράκη (που συμμετέχει), ένα κάπως σύγχρονο σαλό, δηλαδή θηρευτή της ειλικρίνειας και της αυθεντικότητας. 


Κι αυτό το τραγούδι περιέχει - υποσυνείδητα ασφαλώς - πολλή Ορθοδοξία, ακόμη κι εκεί που λέει "πάντα η αγάπη θέλει δύο... δυο να μοιράζονται αμαρτία και Θεό". Ναι, και την αμαρτία εμείς τη μοιράζουμε στα δύο, όχι για να την κάνουμε, αλλά για να γιατρέψουμε τις πληγές που μας ανοίγει.Τέλος, ένα ακόμα τραγούδι-έκπληξη για μένα. "Αν δε στραφείτε να γίνετε σαν τα παιδιά, δε μπορείτε να μπείτε στη Βασιλεία των ουρανών" είπε ο Χριστός (κατά Ματθαίον, 18, 1-3 - δες εδώ ανάλυση του αγίου Λουκά του Ιατρού). Και ο απόστολος Παύλος συμπλήρωσε: "Να είστε νήπια ως προς την κακία, ενώ στο μυαλό ώριμοι" (Α΄ προς Κορινθίους 14, 20).Θα ήθελα λοιπόν, αν η Ελεωνόρα διάβαζε αυτές τις γραμμές ή αν κάποιος φίλος της στο Facebook ή το Twitter θέλει να τις μοιραστεί μαζί της, να της κάνω δώρο ό,τι κάνω συνήθως στους φίλους που επισκέπτονται την ταπεινή μπλογκονησίδα μας, μπλογκοναύτες διερχόμενους ή ναυαγήσαντες: μερικά ποστάκια, από την καρδιά μου και την καρδιά όλων των φίλων μας, σαν αυτά:

Γίνε κι Εσύ Πολεμιστής του Φωτός
ΕΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ!
Ζήσε πέρα από τα όρια!
Η εσωτερική ειρήνη
Είσαι ο άνθρωπός μου;
Η αρμονία των πλασμάτων & η κληρονομιά του γέροντα Παΐσιου
Ο Δρόμος προς το Φως: οι άγιοι διδάσκαλοι της Ορθοδοξίας & οι αντίστοιχοι των θρησκειών
O ζητιάνος που δίνει τα λεφτά του σε ορφανοτροφεία


Διάλογος Active Member και Ιησού Χριστού
Ο Μπαγάσας του Νικόλα του Άσιμου (και ο ίδιος ο Άσιμος)
Ραπ προσευχή προς την Παναγία
Ένα μυστήριο που μας κυνηγάει από παιδιά
Η θρησκεία της χαράς - Γελαστοί άγιοι
Ο νέος που καταράστηκε το Θεό
Επιστολή προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους   

Ο πολιτισμός της νεκροκεφαλής

Οι άγιοι αναρχικοί 
Κάτι τύποι με μαύρα που ζουν στον κόσμο τους...
Αμερικανίδα καλλιτέχνις, ερημίτισσα των δασών
Από άθεος ροκάς, ιεραπόστολος που παλεύει για ένα λαό

"Νεκρός για τον κόσμο" τι σημαίνει;
Άντε και πίστεψα - τώρα τι κάνουμε;
Miley Cyrus - ή: γιατί επείγει να ενταθεί η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο δυτικό κόσμο...

"Δε μας παρατάς με το Γέροντα!!" - Η έφηβη & ο άγιος: μια ιστορία για την αγάπη, το σεβασμό και την αιωνιότητα
Μαρία Τσάλλα, μια εφηβική φωνή για τον ξυπόλυτο άγιο Ιωάννη Μαξίμοβιτς

Δώσαμε αρκετά, εντάξει. Καλό ταξίδι, αδελφοί! Καλό ψάξιμο.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου καλό είναι και το "αν είσαι πλάι μου" του Μητροπάνου

Ανώνυμος είπε...

Μόνο γιατί μ’ αγάπησες γεννήθηκα
γι’ αυτό η ζωή μου εδόθη.
Στην άχαρη ζωή την ανεκπλήρωτη
μένα η ζωή πληρώθη.
Μόνο γιατί μ’ αγάπησες γεννήθηκα.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ευχαριστώ όλους για τις παραπομπές σας. Οι τελ. στίχοι είναι της πολύ καλής αλλά θλιμμένης ποιήτριάς μας Μαρίας Πολυδούρη, αγαπημένης του τραγικού Κ. Καρυωτάκη.
Ο Θεός ας αναπαύσει όλους τους δυστυχισμένους και πονεμένους αδελφούς μας με το τραγικό τέλος...
Οι παραθέσεις μπορούν να συνεχιστούν επ' άπειρον. Η καρδιά του ανθρώπου ένα πράγμα λαχταρά, την αγάπη. Μόνο που συχνά δεν ξέρει ότι η Αγάπη - όπως και η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή - έχει όνομα... (κι εδώ μπαίνουν οι δικές μας ιεραποστολικές ευθύνες, αν κι εμείς έχουμε αγάπη για τους αδελφούς μας).
Ευχαριστώ και πάλι.

Κοράκι είπε...

Να ειναι ευλογημένο
Ξέρεις πόσα τραγουδια της Ροκ ειναι προσευχες;

Μακρυς καιρος κοντευει-DEFACTO
https://www.youtube.com/watch?v=JW64ZR6GHiE

Βρέξε Θεέ μου - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
https://www.youtube.com/watch?v=w6fBhKy7V3E

Αντέχω ακόμα μάτια μου!! Βασίλης Παπακωνσταντίνου
https://www.youtube.com/watch?v=x0j9eAeT9UE

Έχω ανάγκη Βασίλης Παπακωνσταντίνου
https://www.youtube.com/watch?v=NCKGgA9O9Cw

και συνεχίζει...