ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η έγκλειστη Γερόντισσα Χριστίνα της Δράμας († 23.6.2012)


Εκοιμήθη το Σαββάτο 23 Ιουνίου 2012 σε ηλικία 87 ετών η γερόντισσα Χριστίνα. Η γερόντισσα γεννήθηκε το 1925 στον Ακρίτα Κιλκίς, ενώ ασκήτευε έγκλειστη για πολλά χρόνια
Η γερόντισσα γεννήθηκε το 1925 στον Ακρίτα Κιλκίς, ενώ ασκήτευε έγκλειστη για πολλά χρόνια στο ερημητήριο που η ίδια είχε ανεγείρει στην Πρασινάδα Παρανεστίου.
Έγινε μοναχή στον φρικτό Γολγοθά (στα Ιεροσόλυμα) από τον μακαριστό Πατριάρχη Ιεροσολύμων Βενέδικτο, και στη συνέχεια μεγαλόσχημη μοναχή από τον Αρχιεπίσκοπο Σιναίου (Σινά) κ. Δαμιανό.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η γερόντισα Χριστίνα έζησε ερημητικό βίο στο Σινά.
Επίσης υπήρξε Κτήτορας της Ιεράς Μονής Παναγίας Παγγαιοτίσης, της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως.

Απο εκεί με την ευλογία του πνευματικού της, αειμνήστου γέροντα Ευσεβίου Βίτη, ανεχώρησε στο Παρανέστη για να ζήσει ερημητικό βίο.
Να σημειωθεί ότι ήταν ίσως η μοναδική στην Ελλάδα ερημίτης – έγκλειστη μοναχή, η οποία βοήθησε πάρα πολύ κόσμο με την προσευχή της και τις πνευματικές νουθεσίες.



ΑΠΑΝΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
***

Τελέστηκε την Κυριακή 24 Ιουνίου 2012 η κηδεία της έγκλειστης ασκήτριας Χριστίνας, η οποία εκοιμήθη το Σάββατο 23 Ιουνίου σε ηλικία 87 ετών.
Την Εξόδιο Ακολουθία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Ιερών στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Πρασινάδας Παρανεστίου.
Στη συνέχεια ο έγινε ο ενταφιασμός της μακαριστής γερόντισσας Χριστίνα, στο Ησυχαστήριο της όπου ήταν και η επιθυμία της [στον τάφο που η ίδια είχε ετοιμάσει].
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μαρτυρίες πιστών, κατά τη διάρκεια της Εξοδίου Ακολουθίας πολλοί ήταν εκείνοι που έζησαν κάτι θαυμαστό.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος αναφερόμενος στην γερόντισσα, έκανε λόγο για μια αγία μορφή των ημερών μας.
"Πολλά είναι τα περιστατικά που μπορώ να διηγηθώ, τα οποία αποδεικνύουν την παρρησία που είχε η γερόντισσα στον Θεό" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παύλος.
Τέλος ο Σεβασμιωτάτος αναφέρθηκε στον έγκλειστο βίο της, καθώς και στην ασκητική της ζωής.

Πρακτορείο ειδήσεων Ρομφαία

 
 
 
Γνωρίστε και τις Γερόντισσες:

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟ ΑΝΤΡΙΚΟ Ο ΠΟΘΟΣ ΤΗΣ ΝΑ ΕΠΑΝΔΡΩΘΗ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑΧΟΥΝ ΔΙΨΑ ΚΑΙ ΖΗΛΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΕΥΧΟΜΕΝΟΣ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΠΑΝΔΡΩΘΗ ΑΠΟ ΠΟΛΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΛΟΓΙΑ ΑΛΑ ΕΛΕΙΨΗ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΥΠΑΚΟΗΣ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΝΕΙΑ ΩΣ ΑΡΧΑΡΙΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΗΝ.

Ανώνυμος είπε...

Εγω θα ειθελα να πω με την μικρη εμπιρεια μου οτι τοσα χρονια οταν ειναι καπιος σε εναν τοπο που θεωρειτε μονιμοι πλεων κατικοια του,αφου αγαπησει και αφιερωθει ολοκληρωτικα στον Ιησου χριστο με την βοηθεια του θεου αρχιζει ενα ενα λιθαρακι να χτιζη προσφερωντας χαρα στον κοσμο βλεποντας να αναστηλωνεται η Ιερα Μονη της μεταμορφωσης,και οχι να αφηνετε να γκρεμιζεται με πληρη αδιαφορια απο τον ιδιο τον μοναχο που βρισκεται εκει πανω.