ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

«Οι δυο μας πήραμε την Πόλη»: ένα μυθιστόρημα για κάθε καρδιά που χτυπάει για Χριστό & Ελλάδα, κι αναρωτιέται...

 


Το βιβλίο αυτό το διάβασα και έλαβα μεγάλη στήριξη και παρηγοριά.

Είναι μια νουβέλα που διηγείται ένα υποθετικό σενάριο για το πώς μπορεί να εκπληρωθούν οι προφητείες για το "Πάρσιμο της Πόλης" (οι λεγόμενοι "χρησμοί του Γένους"), δηλαδή την επιστροφή της Κωνσταντινούπολης σε ελληνικά/χριστιανικά χέρια.

Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι άνθρωποι πιστοί, με πνευματική ζωή (προσευχή, εξομολόγηση, θεία κοινωνία...), πατριώτες, αλλά πρωτίστως ορθόδοξοι χριστιανοί, με αγάπη και ταπεινή καρδιά. Προσέρχονται σ' έναν πόλεμο πρωτοφανούς αγριότητας, που δεν τον προκάλεσε η χώρα τους, κι έχουν την πρόθεση να θυσιαστούν για Χριστό και Ελλάδα κι όχι να σκοτώσουν. Είναι άντρες και γυναίκες, μοναχοί και λαϊκοί, λόγιοι και χειρώνακτες, νέοι και λιγότερο νέοι. 

Ο διοικητής τους - του ίδιου φυράματος - τους λέει: "Η πρώτη διαταγή που σας δίνω είναι, αν βρείτε κανέναν ζωντανό, να τον βοηθήσετε, όποιος κι αν είναι, σε όποιο στρατό κι αν ανήκει. Η δεύτερη διαταγή είναι: να πάρετε την Πόλη".

Πώς συνδυάζεται το πανανθρώπινο μήνυμα του χριστιανισμού με τη φιλοπατρία, το ευαγγέλιο της ειρήνης του Ιησού Χριστού με τους χρησμούς του Γένους που μιλούν για έναν τελικό ελληνοτουρκικό πόλεμο, πώς συνδυάζονται τα άνομα και απάνθρωπα διεθνή συμφέροντα με το πάρσιμο της Πόλης και το Μαρμαρωμένο Βασιλιά... Αυτά λέει το βιβλίο, και πιστεύω πως παρηγορεί και στηρίζει κάθε καρδιά που χτυπάει για Χριστό και Ελλάδα, προπαντός αν είναι καρδιά που αναρωτιέται.

Το πιο ωραίο απ' όλα είναι ότι ο συγγραφέας Κώστας Παναγόπουλος, κατά τη γνώμη μου, είναι κι αυτός ένας χαρακτήρας πίστης κι αγάπης, όπως οι ήρωες του έργου του.

Προηγούμενα βιβλία του (εκδόσεις ΑΘΩΣ):

Το Μεγάλο Μυαλό - π. Ανανίας Κουστένης

Βατάτζης, ο πατέρας των Ελλήνων

Η ιστοσελίδα του συγγραφέα

Η σελίδα του βιβλίου στις εκδόσεις ΑΘΩΣ. Από εκεί:

Οι εκδόσεις Άθως με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Παναγόπουλου Οι δυο μας πήραμε την Πόλη. Ένα μοναδικό αντιπολεμικό μυθιστόρημα, που πλέκει με μαεστρία τους πόθους και τις αγωνίες της ανθρώπινης ψυχής, που ζει και αγωνίζεται, με τους πόθους ενός ολόκληρου έθνους, που αγωνίζεται και προσμένει.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας:
«Πεντέμιση αιώνες μετά την Άλωση η Κωνσταντινούπολη επιστρέφει στον Ελληνισμό. Κι οι δυο πρωταγωνιστές θα πάρουνε την Πόλη, αγαπημένοι σαν κλαδιά σε ένα τοπίο από εκατομμύρια νεκρολούλουδα στον σολέα του κόσμου.
Δεν αγαπιέται ο πόλεμος. Κανείς δεν αγαπάει τον πόλεμο.
Απ’ την αρχή του δίκαιου και αντιπολεμικού μυθιστορήματος προέχει η μόνη ωραιότητα στο δράμα του Μεγάλου Πολέμου, ότι οι δυο τους θα πάρουνε την Πόλη.»

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε το 1981.
Είναι παντρεμένος με την Χριστίνα Αγγελακοπούλου. Ζει και εργάζεται στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Διαβάζει και αρθρογραφεί για καθετί γοητευτικό από Αγίους μαζί με Ήρωες.



ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΣ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ / ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ - ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ 
Η Σοφία Χατζή υποδέχεται στην εκπομπή «Αποτυπώματα» τo συγγραφέα του βιβλίου «Οι δυο μας πήραμε την Πόλη» Κώστα Παναγόπουλο.

   

Συμπληρωματικά


Οι ορθόδοξες ρίζες της Δύσης ως παράγοντας πανευρωπαϊκής ενότητας

Μαΐου μνήμες...

Και:

Πάντα η Πόλη... 2009

Υπέρ πίστεως και πατρίδας; Πώς έτσι;

Της Αλώσεως...

Θυμάμαι την Πόλη μου, γράφω γι' αυτήν - 2008

Ο τελευταίος λόγος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου λίγες ώρες πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453

Ιστορικά θέματα για τη Ρώμη (Βυζάντιο)      

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: