ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Η «δίκη του Αγίου Φωτός», το θαύμα & ο αναπτήρας

 

Δεν ξέρω αν είναι συμπτωματικό ότι η δίκη του δημοσιογράφου Δημήτρη Αλικάκου για όσα έγραψε περί του Αγίου Φωτός έγινε μέσα στη Μεγάλη Σαρακοστή, όταν παραδοσιακά "πρέπει" να έρθει στην επικαιρότητα η ετήσια προσπάθεια αποδόμησης του θαύματος του Αγίου Φωτός.

Η είδηση, από το πρακτορείο Εκκλησία online

Τη «σιωπή» που επικρατεί στις τάξεις της ελλαδικής και κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μετά την απόφαση της δικαιοσύνης να κρίνει ομόφωνα αθώο τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλικάκο, υπέδειξε ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση και κάλεσε τις δύο Εκκλησίες να μιλήσουν στο χριστεπώνυμο πλήθος.

Ο δημοσιογράφος κρίθηκε αθώος σε μήνυση που είχε κατατεθεί εναντίον του αναφορικά με τα όσα γράφει στο βιβλίο του «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός» με μαρτυρίες σκευοφυλάκων του Πανάγιου Τάφου αλλά και Πατριαρχών, από τις οποίες προκύπτει ότι η τελετή αφής του Αγίου Φωτός είναι προϊόν ανθρώπινης παρέμβασης και δε γίνεται από κάποιο θαύμα.

Ο κύριος Αλικάκος έκανε λόγο για πίκρα, στεναχώρια, απογοήτευση και οργή που επικρατεί ανάμεσα στις τάξεις των πιστών, πολλοί εκ των οποίων πιστεύουν από μικρά παιδιά ότι το Άγιο Φως ανάβει στον Πανάγιο Τάφο με θαυμαστό τρόπο.

«Aυτούς όλους τους ανθρώπους τη ψυχή τους ποιος θα τη γαληνέψει; Νιώθουν να γκρεμίζεται μέσα τους η πίστη τους. Με πήρε μια γυναίκα στο τηλέφωνο και έκλαιγε. Με αυτούς τους ανθρώπους τι θα κάνουμε;»

Ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού επισήμανε ότι φαινόμενα θρησκοληψίας δεν βοηθούν στον εκκλησιαστικό βίο και λειτουργούν αντίθετα στη σχέση ανθρώπου και Θεού.

«Είναι μια αφορμή αυτή η απόφαση να δώσουμε σημασία στην ουσία και όχι στους τύπους.»

Το βίντεο: «"Η δίκη του αγίου φωτός" - Το τέλος μιας πλάνης».

 

Στο παραπάνω βίντεο ο Δ. Αλικάκος παραθέτει μαρτυρίες κληρικών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων που μιλούν για αναμμένη κανδήλα εντός του Αγίου Τάφου. Μάλιστα ο ένας από αυτούς, ο αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως Ισίδωρος, μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης Αρίσταρχο, τον μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση απορρήτου ιδιωτικής συνομιλίας και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, μήνυση για την οποία αθωώθηκε. 

Η μήνυση αυτή, κατά τη γνώμη μας, ήταν ένα μεγάλο λάθος. Προφανώς δεν εστοιχειοθετείτο τέτοιο αδίκημα, αφού δεν τους κατηγόρησε για κάτι και μάλιστα ψευδώς, αλλά απλώς παρέθεσε τα ίδια τους τα λόγια και μάλιστα εν γνώσει τους. Επιπλέον, σε πνευματικά θέματα, κατά τη γνώμη μας, δεν έχουν θέση τα δικαστήρια.

Εδώ θα του δώσω άλλο ένα βήμα με το παρακάτω βίντεο, που περιέχει ηχογραφημένη τη μαρτυρία του μακαριστού μητροπολίτη Πέτρας Κορνήλιου (1936-2023) του πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο οποίος διετέλεσε δυο φορές τοποτηρητής του πατριαρχικού θρόνου. Με αυτή την ιδιότητα έβγαλε το Άγιο Φως το 2001 και αναφέρει ότι το άναψε από την κανδήλα και ότι έτσι ανάβει πάντοτε:

 

Το θέμα όμως είναι ότι έχουμε και μαρτυρίες, που αναφέρονται σε θαυματουργική αφή (άναμμα) του Αγίου Φωτός, και πάρα πολλές που αναφέρουν θαυματουργικά φαινόμενα σχετικά με το Άγιο Φως και προέρχονται επίσης από αυτόπτες μάρτυρες. Οι μαρτυρίες αυτές δεν είναι σωστό να υποτιμηθούν ή να αγνοηθούν, γιατί είναι κι αυτές μαρτυρίες όπως εκείνες που επικαλείται ο Δ. Αλικάκος.

Ας δούμε λοιπόν την άλλη πλευρά:

Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος Α' (1981 - 2000) περιγράφει πώς ανάβει το Άγιο Φως σύμφωνα με τη δική του εμπειρία κάθε χρόνο (από εδώ):

«Όταν σβήσουν όλα τα φώτα σκύβω και μπαίνω στον Πανάγιο Τάφο στο μπροστινό τμήμα του φέρετρου! Από εκεί στο σκοτάδι βρίσκω τον δρόμο για την εσωτερική κατανομή...
Εκεί σκύβω τα γόνατα με ιερό φόβο, και λέγοντας κάποιες προσευχές που μας έχουν παραδοθεί ανά τους αιώνες και περιμένοντας… όπου μερικές φορές η αναμονή διαρκεί για μερικά λεπτά, αν και συνήθως το θαύμα συμβαίνει αμέσως μετά την ανάγνωση των προσευχών, από τα σπλάχνα της πέτρας πάνω στην οποία βρίσκεται το Σώμα του Χριστού εκπέμπει Φως απερίγραπτο! Κανονικά είναι μπλε ωστόσο το χρώμα μπορεί να αλλάξει... Έρχεται διαφορετικά κάθε χρόνο!
Μερικές φορές καλύπτει μόνο την πλάκα του φέρετρου, μερικές φορές γεμίζει το φέρετρο με Φως ώστε οι άνθρωποι να στέκονται έξω, φαίνεται ότι το δωμάτιο γέμισε φωτιά! Αυτό το Φως δεν καίει!
Όλα τα 16 χρόνια της πατριαρχίας μου στην Ιερουσαλήμ ποτέ δεν έκαψα τα γένια μου ενώ έλαβα το Φως!
Σε ένα συγκεκριμένο μέρος αυτό το Φως ανεβαίνει στην κορυφή σχηματίζοντας έναν πυλώνα που η φλόγα του έχει διαφορετική φύση, για να μπορώ να ανάψω τα κεριά μου από αυτόν… Αυτό είναι ένα Θαύμα!
Κάνει την Ανάσταση του Χριστού τόσο ζωντανή για εμάς σαν να συνέβη πριν λίγα χρόνια!
Ζω στην Ιερουσαλήμ από το 1939 από τότε που ήρθα στην πόλη σε ηλικία 15 ετών και όλα αυτά τα χρόνια, παρακολούθησα την Λειτουργία της καθόδου του Αγίου Φωτός και έγινα μάρτυρας ενός Θαύματος 61 φορές!
Για μένα δεν υπάρχει αμφιβολία αν πιστεύω στα Θαύματα ή όχι!
Ξέρω ότι είναι ΑΛΗΘΙΝΟ!»
~ Διόδωρος Α' Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Είναι αξιοπρόσεκτη η αναφορά σε μπλε φως, παρόμοια με τις μαρτυρίες στο παρακάτω βίντεο:

 

Για παραπέρα μαρτυρίες, όπως και επιστημονική διερεύνηση της διάσημης ακαΐας του Αγίου Φωτός (ότι δεν καίει δηλαδή) από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πάντοβα Giulio Fanti, παρακαλώ να επισκεφτείτε την παλαιότερη ανάρτησή μας Δύο μαρτυρίες μουσουλμάνων του 10ου αιώνα για το Άγιο Φως (& δύο σύγχρονες επιστημονικές έρευνες).

Όλα αυτά κάτι έχουν να πουν για το θέμα. Επισημαίνω ότι ο ίδιος ο Δ. Αλικάκος ανέφερε κατ' επανάληψιν ότι πιστεύει στον καθαγιασμό του Αγίου Φωτός, απλώς θεωρεί ότι δεν ανάβει θαυματουργικά, αλλά φυσικά.

Ως ορθόδοξοι χριστιανοί, εννοείται ότι επιθυμούμε την αλήθεια. Και ότι η αλήθεια της πίστης μας, και η αξία της, δεν εξαρτάται από το πώς ανάβει το Άγιο Φως. Παρακαλώ, θεωρήστε αυτή την ανάρτηση και όσες άλλες έχουμε κάνει για το ίδιο θέμα στο παρελθόν ως ειλικρινή συμβολή στην αναζήτηση της αλήθειας. 

Εξακολουθούμε να θεωρούμε πολύ σημαντικό το βιβλίο του Χάρη Σκαρλακίδη Άγιο Φως, που συγκεντρώνει όλες τις καταγεγραμμένες μαρτυρίες του παρελθόντος (όπως οι παραπάνω, των δύο μουσουλμάνων), καθώς και τις αναφορές των επιστημόνων. Οι αντίπαλοι του θαύματος, επειδή δεν μπορούν να αναιρέσουν αλλιώς τα δεδομένα του βιβλίου, απλώς κατηγορούν τον Σκαρλακίδη ως ψεύτη και απατεώνα. Η κατηγορία αυτή είναι αβάσιμη, δεδομένου ότι παραθέτει και τα πρωτότυπα κείμενα των μαρτυριών, με φωτογραφία, και μετάφραση. Αν πρόκειται για απάτη, ας την αναιρέσει κάποιος.

Και με το παρακάτω τελειώνουμε (ιδίως την κυρία που εμφανίζεται από το 12΄΄). Καλή μετάνοια και φώτιση σε όλους μας, καλή ανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: