ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Απόκριες: η σάτιρα του Χριστού & των ιερέων επιτρέπεται, του Κασσελάκη όχι...

Σε καρναβάλι κερκυραϊκού χωριού κατέβασαν καρνάβαλο «Κασσελάκη» με βαμμένα χείλη και γυναικεία εσώρουχα. Επικρατεί πανικός και καταδίκη της πράξης αυτής, μετά βδελυγμίας, από πρόσωπα και φορείς ως ρατσιστικής και "ομοφοβικής". Όταν αντιδρούν οι χριστιανοί για την προσβλητική σάτιρα των ιερών προσώπων (Ιησού Χριστού, Θεοτόκου), των ιερέων ή των μυστηρίων της Εκκλησίας μας (ή για τη σημαία από γυναικεία σεντόνια, που έδειχνε ότι Ελλάδα = γυναικοκτονίες), είμαστε "σκοταδιστές" και "φασίστες". Τότε, "όλα πρέπει να επιτρέπονται" χωρίς "αλλά". Τώρα, πρόκειται για "ομοφοβικό αμόκ" με αναγκαία την κοφτή και μαζική "αντίδραση".

Για λύπηση είμαστε. Η απάντηση είναι απλή για όσους δεν εθελοτυφλούν: κάθε πλευρά υπερασπίζεται τα δικά της πιστεύω. Αυτό είναι όλο. Δεν ανέχεται την προσβολή όσων θεωρεί όσια και ιερά - και καλά κάνει από την πλευρά της. Τα παραπάνω (περί ελευθερίας της τέχνης και της σάτιρας) είναι λόγια. Τίποτα δεν μπορεί να είναι απολύτως ελεύθερο χωρίς όρια.

Επισημαίνουμε ότι η μετατροπή του συγκεκριμένου κυρίου σε καρνάβαλο, και μάλιστα με σάτιρα της υπερπροβεβλημένης ομοφυλοφιλίας του, σημαίνει κάτι για το τι θεωρεί γελοίο ο απλός λαός. Το γράφουμε, χωρίς να επιδοκιμάζουμε την προσωπική στοχοποίηση. Αλλά δίνει αφορμή όταν ένας πολιτικός αρχηγός μετατρέπεται απλώς σε λάβαρο και σύμβολο των "ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων".

Ξέρουμε βέβαια ότι έτσι είναι η κατάσταση (δυστυχώς), αλλά καλό είναι που επιβεβαιώνεται κάθε τόσο πόσο υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον ορισμένων για τις ευαισθησίες και τα δικαιώματα της τέχνης, των ανθρώπων κ.τ.λ...

Η είδηση από το Πρώτο Θέμα:

Κέρκυρα: Ομοφοβικό αμόκ σε καρναβάλι - Έβγαλαν καρνάβαλο «Κασσελάκη» με βαμμένα χείλια και γυναικεία εσώρουχα
Πλήθος αντιδράσεων και αρνητικών σχολίων - «Στη σάτυρα όλα επιτρέπονται. Εκτός ενός: της προσβολή της προσωπικότητας του κάθε συνανθρώπου μας» ανέφερε ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Βασίλης Χειμαριώτης για το καρναβάλι στο χωριό Μωραΐτικα.
 
 Σάλο και πλήθος από αρνητικά σχόλια έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν από το Καρναβάλι στα Μωραΐτικα Κέρκυρας, εκεί που διαδηλωτές επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ως Καρνάβαλο μια καρικατούρα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανου Κασσελάκη, σε μια επίδειξη ομοφοβίας.

Συγκεκριμένα, είχαν τοποθετήσει στη θέση του προσώπου μια φωτογραφία του Κασσελάκη έντονα βαμμένη στα χείλια, με γυναικείο εσώρουχο και ανοικτά τα πόδια, ενώ μία σκούπα στήριζε την καρικατούρα και το πλήθος χόρευε κυκλικά γύρω της.
 Μια μέρα μετά το συμβάν, ο συνδιοργανωτής του Καρναβαλιού, τοπικός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, καταδίκασε την εικόνα αυτή, με τα μέλη του δηλώνουν πως δεν γνώριζαν για τη χρησιμοποίηση της συγκεκριμένης καρικατούρας και πως αν το ήξεραν δεν θα είχαν συμμετάσχει. Επιπλέον, ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Βασίλης Χειμαριώτης σε δήλωσή του καταδίκασε την επιλογή της φιγούρας του καρνάβαλου τονίζοντας ότι ομοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές.
 Το μέλος του Δ.Σ. του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου Μωραϊτίκων που διοργάνωσε το καρναβάλι, Πέτρος Κοσμάς, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αφού δήλωσε ντροπή, διαφοροποιήθηκε από την επιλογή αυτή και δήλωσε ότι θα φέρει το θέμα στο Δ.Σ. για να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις.

Ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Βασίλης Χειμαριώτης, σε δήλωσή του στο CorfuPress.com ανέφερε για το θέμα: «Στη σάτυρα όλα επιτρέπονται. Εκτός ενός: της προσβολή της προσωπικότητας του κάθε συνανθρώπου μας, του χλευασμού του σεξουαλικού του προσανατολισμού, του ρατσισμού. Αυτό δεν είναι σάτυρα. Σε μία περίοδο που σε όλη την Ελλάδα, βίαιες, ρατσιστικές συμπεριφορές βρίσκουν όλο και περισσότερους μιμητές, κυρίως στη νέα γενιά, τα παιδιά μας, οφείλουμε όλοι μας να προσέχουμε τα παραδείγματα που οι ίδιοι δίνουμε. Καταδικάζω απερίφραστα την επιλογή της φιγούρας του καρνάβαλου στην αποκριάτικη εκδήλωση της Κυριακής στα Μωραΐτικα και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης και ελπίζω τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές να αποτελέσουν παρελθόν στην περιοχή μας».
 
Δείτε και με πόσο σκληρή γλώσσα καταδικάζει η κ. Έλενα Ακρίτα το περιστατικό (εδώ). Γράφει:
Δεν θα αναπαράξω τη φωτογραφία του ομοφοβικού τερατουργήματος που έστησαν οι ρατσιστές στο καρναβάλι της Κέρκυρας με τα παιδάκια τους να χορεύουν γύρω από το ομοίωμα της ντροπής.
Όπως δεν αναπαρήγαγα και το αίσχος του ρασοφόρου που έθεσε ‘εκτός εκκλησίας’ δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ, λες και ο ναός είναι το τσιφλίκι του παππού του. Ελπίζω ειλικρινά, οι δημοκράτες κάτοικοι του νησιού να ξαναπάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διώξουν τα σκουπίδια. Ελπίζω.
Η #Κέρκυρα ήταν το αγαπημένο μου νησί. Θα με πονέσει που δεν θα ξαναπατήσω το πόδι μου, όμως δεν έχω άλλη επιλογή.
Θίγονται αξίες και πεποιθήσεις εδώ. Εντάξει. Αλλά όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά, παρακαλώ. Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: