ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

"Ευλογημένη καθημερινότητα", ένα μικρό αλλά σημαντικό βιβλίο με το περιοδικό "7 Μέρες TV"


Το περιοδικό "7 Μέρες TV" παρέχει στους αναγνώστες του ένα βιβλιαράκι 80 σελίδων με τίτλο "Ευλογημένη καθημερινότητα".

Είναι ένα αξιόλογο βιβλίο, κατά τη γνώμη μας, που περιέχει ένα ανθολόγιο σύντομων κειμένων αγίων της Εκκλησίας μας, αλλά και  σύγχρονων θεολόγων, για θέματα που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας πιο πνευματική και πιο ποιοτική. Η αγάπη, η συγχώρηση, η επιφυλακτικότητα προς την Εκκλησία, η εξομολόγηση, η προσευχή κ.ά. είναι θέματα που περιλαμβάνονται σ' αυτό. 

Άγιοι όπως ο άγιος Μάξιμος Ομολογητής, ο Μέγας Βασίλειος, ο άγ. Γρηγόριος Παλαμάς, ο άγιος Παΐσιος, ο άγ. Πορφύριος, ο γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης, ο άγ. Ιάκωβος, θεολόγοι όπως ο π. Δημήτριος Στανιλοάε, ο π. Κάλλιστος Γουέαρ, ο π. Αντώνιος Μπλουμ, ο π. Γεώργιος Ευθυμίου κ.ά. είναι κάποιοι από εκείνους, που τα κείμενά τους συστρατεύονται και μας συναντούν με τρόπο εύληπτο και ξεκούραστο, αλλά - κατ' εμέ - ουσιαστικό. Το βιβλίο κλείνει με το κείμενο "Με τη χάρη της" του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, υπό τον τίτλο του κεφαλαίου "Με τη βοήθεια της Παναγίας, πάντα".

Γενικά, τα περιοδικά με το τηλεοπτικό πρόγραμμα τον τελευταίο αρκετό καιρό προσφέρουν συστηματικά ορθόδοξα βιβλία. Δυστυχώς, στα ίδια τεύχη συνυπάρχουν και... ζώδια ή άλλες καταχωρίσεις αντίθετες με την ορθόδοξη πνευματικότητα. Καλό θα ήταν να σταματήσει αυτή η αντίφαση. Εμείς πάντως ας κρατήσουμε - ή σας δωρίσουμε σε αδελφούς μας - ό,τι είναι ωφέλιμο.

Η παραπάνω φωτογραφία του εξωφύλλου είναι από την έκδοση του βιβλίου από τις εκδόσεις Πορφύρα.

Αντιγράφουμε τον πρόλογο του συγγραφέα:

Με τη βοήθεια του Κυρίου και την ανταπόκριση που συνάντησε το πρώτο βιβλιαράκι της σειράς (Από το Συναξάρι της Αγάπης), παραδίδω στο κοινό το δεύτερο ανθολόγημα από κείμενα Πατέρων και γερόντων. Αυτή τη φορά, τα κείμενα όλα επιλέχθηκαν με σκοπό να ανταποκρίνονται στις καθημερινές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. 

Ποιος είναι ο σύγχρονος άνθρωπος, το γνωρίζουμε. Είμαστε εμείς, που μένουμε σε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας, που πολύ δύσκολα γνωρίζουμε τον συγκάτοικό μας, που δεν ξέρουμε τους ενορίτες μας, που κυκλοφορούμε σε μια πόλη της οποίας γνωρίζουμε τους δρόμους, αλλά μένουμε ξένοι και φοβισμένοι από τους συνανθρώπους μας.

Χρόνια τώρα ο κόσμος μας ορίζεται από την τηλεόραση, τα στερεότυπά της, τα είδωλά της. Τα παιδιά μας, αγόρια και κορίτσια, ελάχιστα εφόδια παίρνουν από το σπίτι, ενώ κατακλύζονται από εικόνες και πρότυπα ζωής που διδάσκουν η τηλεόραση, το κομπιούτερ, τα παιχνίδια σε αυτό, οι ανεξέλεγκτες συναναστροφές στο σχολείο και έξω από αυτό.

Είμαστε εμείς, άνθρωποι που ζούμε σε μια κοινωνία όπου η ηθική είναι μια πολύ σχετική έννοια, όπου αμαρτία είναι να μην κάνεις ό,τι σου αρέσει, η εκκλησία είναι ο χώρος που μαζεύονται όλοι τις μεγάλες γιορτές και οι γιορτές είναι ευχάριστα πανηγυράκια, σαν να είναι περισσότερο κοσμικές και λιγότερο πνευματικές συνάξεις.

Αισθανόμαστε συχνά ότι η καθημερινότητά μας δεν έχει σχέση με την πίστη μας, ότι η ζωή η δική μας και των εφήβων παιδιών μας ακολουθεί έναν δρόμο απόμακρο από τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Ακόμη κι όταν μπαίνουμε σε ναό, αισθανόμαστε λίγο περίεργα.

Για εμάς λοιπόν, που φοβόμαστε πως δεν μπορούμε να είμαστε χριστιανοί, παρά μόνον αν παραιτηθούμε από τις δουλειές μας και αποξενωθούμε από τον κόσμο μας, για εμάς συντάχθηκε το ανθολόγιο που κρατάτε στα χέρια σας.

Δεν έχουμε πρόθεση ωραιοποίησης της χριστιανικής ζωής. Δεν γίνεται εδώ προσπάθεια γεφύρωσης ανάμεσα στη ζωή εν πνεύματι και στη ζωή με το φρόνημα του κόσμου. Σκοπός είναι μόνο να δείξουμε ότι η καθημερινότητά μας μπορεί πολύ καλά να είναι ευλογημένη. Αυτό μας δείχνουν Πατέρες της Εκκλησίας μας, φωτισμένοι ιερωμένοι και οσιακές μορφές γεροντάδων.

Η Εκκλησία μας δεν είναι ένα κτίριο συνάθροισης ανθρώπων κολλημένων σε ξεπερασμένα πρότυπα ζωής. Είναι μια πραγματικότητα κοινωνίας εν Χριστώ. Παραμένει μέσα στον κόσμο κιβωτός εικόνισμα της σωτηρίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: