ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Ιράν: Συνεχίζεται το ξέσπασμα οργής!

Rethemnos.gr

Την ώρα που το Ιράν ξεχειλίζει με οργή μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, που κατέληξε τρεις μέρες μετά την σύλληψή της από την αστυνομία επειδή “δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της”, ο πρόεδρος της χώρας χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις διαδηλώσεις, ενώ υποστηρίζει πως δεν είχε σημάδια κακοποίησης.

Στο Ιράν υπάρχει ελευθερία έκφρασης, αλλά οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες είναι «απαράδεκτες» και προκαλούν χάος, δήλωσε ο πρόεδρος Ραϊσί αναφερόμενος στις οργισμένες αντιδράσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων σε διάφορες πόλεις του Ιράν.

Ο ιρανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της 22χρονης, σημειώνοντας ότι στην έκθεση του ιατροδικαστή δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία. Δεν παρέλειψε να καταλογίσει «υποκρισία» στη Δύση, αναφέροντας πως οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να εξετάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο και «όχι με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Μετά τις δήλωσεις του Ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραΐσι, αναφορικά με τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, αναμένεται να ενταθούν οι εκδηλώσεις οργής στην χώρα.

Υπενθυμίζεται πως η 22χρονη Μαχσά Αμινί, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν του Ιράν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, “επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα” από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Τεχεράνης επιβεβαίωσε τον θάνατο της Αμινί, επισημαίνοντας ότι «δεν υπήρξε σωματική επαφή» μεταξύ των αστυνομικών και της νεαρής γυναίκας. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης στρατηγός Χουσέιν Ραχιμί έκανε λόγο για «ατυχές» και «λυπηρό» συμβάν, διαψεύδοντας τις κατηγορίες πως η 22χρονη υπέστη κακομεταχείριση.

Κόβουν τα μαλλιά τους, καίνε τις μαντίλες

Οι διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις του Ιράν δεν σταματούν. Βίντεο δείχνουν γυναίκες να καίνε τις μαντίλες τους σε ένδειξη ανυπακοής και διαμαρτυρίας για τον θάνατο της 22χρονης. Στα social media εδώ και μέρες πρώτο hashtag είναι το #MahsaAmini. Γυναίκες ανεβάζουν βίντεο με τις ίδιες να κόβουν τα μαλλιά τους.

Ακόμη και ο Ιρανός ποδοσφαιριστής, Μοχάμεντ Νίκναφς, θέλοντας να στηρίξει τον αγώνα των συμπολιτών του, προχώρησε σε μία συμβολική κίνηση ξυρίζοντας τα μαλλιά του.

Ο πατέρας της 22χρονης Μαχσά κατηγορεί την αστυνομία για συγκάλυψη

Σε συνέντευξή του στο BBC Persian, ο Amjad Amini, πατέρας της 22χρονης Μαχσά, είπε ότι δεν του επέτρεψαν να δει την έκθεση νεκροψίας της κόρης του, ενώ αρνήθηκαν ότι η υγεία της 22χρονης ήταν σε κακή κατάσταση.

Είπε ότι μάρτυρες είπαν στην οικογένεια ότι ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς. Οι ιρανικές αρχές το αρνήθηκαν.

“Ο γιος μου ήταν μαζί της. Κάποιοι μάρτυρες είπαν στον γιο μου ότι χτυπήθηκε στο βαν και στο αστυνομικό τμήμα. Τους παρακάλεσε να μην την πάρουν, αλλά τον ξυλοκόπησαν και του έκοψαν τα ρούχα. Τους ζήτησα να μου δείξουν τις κάμερες που έχουν ενσωματωμένες στο σώμα τους, αλλά ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν μπαταρία”, συμπλήρωσε ο πατέρας της 22χρονης κοπέλας.

Επιπλέον, ο πατέρας της Μαχσά κατήγγειλε για το ιατρικό προσωπικό ότι τον εμπόδισαν επανειλημμένα να δει το νεκρό σώμα της κόρης του.

“Ήθελα να δω την κόρη μου, αλλά δεν με άφησαν να μπω”, είπε, ενώ τη στιγμή που ζήτησε το πόρισμα της νεκροψίας, ο γιατρός του είπε: “Θα γράψω ό,τι θέλω και δεν έχει καμία σχέση με εσένα”.

Ακύρωσαν τη συνέντευξη της Κριστιάν Αμανπούρ επειδή δεν φόρεσε μαντίλα

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχί Ραΐσι, που βρίσκεται στην Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ακύρωσε εκ των υστέρων συνέντευξή του με την έμπειρη δημοσιογράφο και προϊστάμενη του τμήματος διεθνών ειδήσεων του CNN Κριστιάν Αμανπούρ, επειδή δεν δέχτηκε να φορέσει μαντίλα!

Το περιστατικό ανέφερε η ίδια η Αμανπούρ με ανάρτησή της στο Twitter, όπου αναφέρει τους λόγους για τους οποίους δεν πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη, αλλά και τον τρόπο και την πρόφαση με την οποία ο Ιρανός ηγέτης επέλεξε να την ακυρώσει.

“Διαδηλωτές κατακλύζουν τους δρόμους του Ιράν και γυναίκες καίνε τα χιτζάμπ τους, για τον θάνατο, την περασμένη εβδομάδα, της Mahsa Amini, στα χέρια της αστυνομίας ηθών. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για τουλάχιστον 8 νεκρούς. Σκόπευα να ρωτήσω τον πρόεδρο Ραΐσι για όλα αυτά και άλλα ζητήματα. Θα ήταν η πρώτη συνέντευξη του Ραΐσι σε αμερικανικό έδαφος κατά την επίσκεψή του για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μετά από εβδομάδες σχεδιασμού και 8 ώρες για να στηθεί ο εξοπλισμός μετάφρασης, τα φώτα και οι κάμερες, ήμασταν έτοιμοι. Κανένα σημάδι όμως του προέδρου Ραΐσι”.

“40 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συνέντευξης, ένας βοηθός ήρθε και μας είπε ότι ο πρόεδρος ζητεί να φορέσω μαντίλα επειδή βρισκόμαστε σε ιερούς μήνες. Αρνήθηκα ευγενικά. Είμαστε στην Νέα Υόρκη όπου δεν υπάρχει σχετικός νόμος ή παράδοση. Τόνισα ότι κανένας από τους προηγούμενους Ιρανούς προέδρους δεν είχε ζητήση κάτι τέτοιο όταν κάναμε συνεντεύξεις εκτός Ιράν”.

“Ο βοηθός κατάστησε σαφές ότι η συνέντευξη δεν θα γινόταν αν δεν έβαζα μαντίλα. Είπε ότι ήταν “θέμα σεβασμού” και αναφέρθηκε στην “κατάσταση στο Ιράν”, σχετικά με τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα”.

“Επανέλαβα ότι δεν μπορούσα να συμφωνήσω σε αυτό τον χωρίς προηγούμενο και απρόσμενο όρο και έτσι φύγαμε. Και η συνέντευξη δεν έγινε. Με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται και ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους, θα ήταν μία σημαντική στιγμή για να μιλήσουμε με τον πρόεδρο Ραΐσι”.

Η ΕΕ ζητά εξηγήσεις από το Ιράν – “Οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν”

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ καταδίκασε τη Δευτέρα τον «απαράδεκτο» θάνατο νεαρής που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών στο Ιράν, αξιώνοντας οι αρχές να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους.

«Την περασμένη εβδομάδα, η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, πέθανε εξαιτίας τραυματισμών που υπέστη αφού τέθηκε υπό κράτηση διότι δεν τήρησε τη νομοθεσία για τη μαντίλα στο Ιράν. Αυτό που της συνέβη είναι απαράδεκτο και οι δράστες αυτού του φόνου πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Πέτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του κ. Μπορέλ, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι ιρανικές αρχές να εγγυώνται πως τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών τους τηρούνται και ότι όσοι τελούν υπό οποιαδήποτε μορφή κράτησης δεν υφίστανται καμιά μορφή κακομεταχείρισης», προστίθεται στο κείμενο.

 
 
Δεν πρέπει να περάσει ασχολίαστη η εξέγερση που εξελίσσεται αυτές τις μέρες στο Ιράν, με αφορμή τον θάνατο μιας 22χρονης κοπέλας, της Μαχσά Αμίνι, που συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε από την ‘Αστυνομία Ηθών’ γιατί, λέει, ξέφευγαν μερικές τούφες από μαλλιά από το χιτζάμπ, την μαντίλα που φορούσε στο κεφάλι της. Οι διαμαρτυρίες στη χώρα γενικεύθηκαν, η αντίδραση του ισλαμικού κράτους είναι βίαιη, και ήδη έχουν καταγραφεί πάνω από 30 θάνατοι διαδηλωτών, από ένα καθεστώς που δεν υπολογίζει ιδιαίτερα την ανθρώπινη ζωή, όπως έχει δείξει σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. 
 
Αν η ‘πολιτισμένη’ Δύση έχει πιάσει το άκρο της χωρίς όρια έκθεσης και εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος εν ονόματι κάποιας κακέκτυπης ‘ελευθερίας’ και ισότητας, η φανατική ισλαμική Ανατολή είναι αντιδιαμετρικά ακραία, με την καταστολή και την πλήρη περιφρόνηση και καταπίεση του μισού πληθυσμού της και με τα τραγικά αποτελέσματα που κάθε τόσο βλέπουμε σε διάφορες χώρες. Η μέση οδός της αλληλοαναγνώρισης, του αμοιβαίου σεβασμού των δυο φύλων και της στοιχειώδους αξιοπρέπειας φαίνεται να είναι άγνωστο είδος σ’ έναν κόσμο που έχει χάσει – αν την είχε ποτέ – την αίσθηση του μέτρου και σ’ αυτό, όπως και σε τόσα άλλα θέματα.

Ευχής έργο θα είναι κάποια στιγμή να ξεφύγουμε από τα άκρα, και να μπορέσει να ζήσει όλος ο κόσμος, σε Ανατολή και Δύση, σε μια πιο ομαλή, πιο ισορροπημένη, πιο λογική πραγματικότητα. Στο μεταξύ ας βλέπουν το Ιράν και το Αφγανιστάν όσοι ανέχονται και υποστηρίζουν την ανεξέλεγκτη ισλαμοποίηση της Ευρώπης.

 

Συμπλήρωμα

Την τύφλωσαν οι Ταλιμπάν και συγκλονίζει με όσα λέει: «Ταΐζουν τα σκυλιά με σώματα γυναικών, ήμουν τυχερή»! 

Παλαιὰ Διαθήκη, Ἰσλάμ, Γυναῖκες: Περὶ τῆς ἐπιλεκτικῆς ἐπίδειξης ἀμάθειας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: