ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

"Ένας θησαυρός καλά κρυμμένος": παιδική περιπέτεια


Οι Εκδόσεις Πορφύρα μας προσφέρουν μία νέα έκδοση προσανατολισμένη αυτή τη φορά στο νεανικό αναγνωστικό κοινό. Πρόκειται για ένα βιβλίο-παιχνίδι που στόχο του έχει να εξοικειώσει τον νεαρό αναγνώστη με αυτό καθεαυτό το κτήριο της ορθόδοξης εκκλησίας.
Απευθυνόμενος στα παιδιά, λέει ο π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου που προλογίζει την έκδοση:


Αγαπητά μου παιδιά,
Περνάτε πολλές φορές έξω από την Εκκλησία, παίζετε τα καλοκαίρια τρέχοντας γύρω από τον Ναό ή στην πλατεία που είναι μπροστά, κάποιες φορές μπαίνετε μέσα γιά νά προσκυνήσετε,νά κάνετε μιά μικρή προσευχή, κάποτε νά παραμείνετε στή Θεία Λειτουργία.



Αλλά τί είναι η Εκκλησία; Τί είναι ο Ναός;

Κρατώ μέ πολλή χαρά στα χέρια μου το όμορφο αυτό βιβλίο με τον τίτλο «Ένας θησαυρός καλά κρυμμένος, Μαθαίνω για τα μέρη του Ναού», αυτό πού και σεις διαβάζετε αυτή τη στιγμή. Διαβάζω γιά τό Άγιο Βήμα, τό Ιερότερο σημείο τού Ναού, διαβάζω γιά τόν Άμβωνα, γιά τόν Αρχιερατικό Θρόνο, γιά τις Είκονες, γιά τά Αναλόγια, γιά όλα αυτά πού μάς αποκαλύπτει μέσα από την αφήγηση μιας περιπέτειας, γραμμένης από την κα Πηνελόπη Μωραΐτου και εικονογραφημενης από την κα Πέγκυ Φούρκα.


Τι το νέο όμως μας προσφέρει ένα ακόμη βιβλίο για παιδιά;
Η συνεισφορά του στην εκκλησιαστική παιδεία είναι ότι μέσα από μια νεανική περιπέτεια με πρωταγωνιστές ένα κορίτσι, τρία αγόρια και ένα πανέξυπνο σκυλί, τον Άρη, προσκαλεί το παιδί να παίξει και να μάθει. Η γνώση στο βιβλίο αυτό δεν μεταφέρεται με στεγνό και κουραστικό τρόπο. Η συγγραφέας δεν διδάσκει αλλά καλεί τον νεαρό αναγνώστη, μέσα από την εξερεύνηση και το παιχνίδι να ανακαλύψει ο ίδιος τι υπάρχει μέσα στον ναό.
Το βιβλίο κλείνει με δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στο σπίτι, στο κατηχητικό ή στο σχολείο και πλαισιώνεται από μία καρτέλα μεγέθους Α3 πάνω στην οποία τα παιδιά θα βρουν κομμάτια του ναού για να τα κολλήσουν στην σωστή τους θέση. Από την πίσω της πλευρά βρίσκεται ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που μπορούν να παίξουν μέχρι 4 παίκτες.

Η δράση του εστιάζει στο να περάσουν οι παίκτες πάνω από όσα πιο πολλά μέρη του ναού μπορούν. Τελικά κερδίζει αυτός που έχει πέσει πάνω στα περισσότερα και όχι αυτός που θα τερματίσει πρώτος, όπως συνηθίζεται σε άλλα παιχνίδια. 


Το βιβλίο θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία και στις Εκδόσεις Πορφύρα, 213 0291224, mail: info@porphyrabooks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: