ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Κοιμήθηκε ο Γέροντας Γεώργιος Καψάνης (Κυριακή της Πεντηκοστής, 8 Ιουνου 2014)

 
Με συναισθήματα βαθύτατης συγκίνησης πληροφορήθηκα από το “Αγιορειτικό Βήμα” ότι:

“Εκοιμήθη πριν λίγο ο προηγούμενος της Ιεράς Μονής Γρηγορίου του Αγίου Ορους, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης, σύμφωνα με πληροφορίες του “Αγιορείτικου Βήματος”. 

Τα τελευταία χρόνια ο Γέροντας Γεώργιος ταλαιπωρείτο με σοβαρά προβλήματα υγείας και για το λόγο αυτό τον περασμένο Μάρτιο αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τα καθήκοντα της ηγουμενίας του.

Ο π. Γεώργιος με παρελθόν στον κόσμο αξιοσημειώτης ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας επί τριάντα και πλέον έτη καθηγούσε την εξαίρετη αδελφότητα μια οικογένεια - κυψέλη με αδελφούς - πνευματικές μέλισσες, εμπνέοντας αυτούς σε κάθε λειτούργημα, έργο και διακόνημα και στον ατέρμονο αγώνα της μοναχικής Αθωνικής Πολιτείας.

Η κηδεία του μακαριστού Γέροντα θα γίνει αύριο Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στις 14.00 το μεσημέρι στην Ιερά Μονή Γρηγορίου.” ["Ν": Όχι, θα γίνει σήμερα, ώρα 5.00' μ.μ., στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Η ταφή θα γίνει στη Μονή. Δείτε παρακάτω].

Καθόλου παράξενο ότι ο ενάρετος και σοφός Γέροντας Γεώργιος Γρηγοριάτης [=μοναχός της Μονής Οσίου Γρηγορίου] -κατά κόσμον Καψάνης- κοιμήθηκε σημαδιακά την Πεντηκοστή. 
Η Εξόδιος Ακολουθία του θα διαβαστεί στο μετόχι της Ιεράς Μονής Γρηγορίου στη Σταυρούπολη την Κυριακή και θα ενταφιαστεί στο Αγιον Ορος τη Δευτέρα, ημέρα που η Εκκλησία μας γιορτάζει το Αγιο Πνεύμα.

Ο π. Γεώργιος σφράγισε με την παρουσία του την άνθηση του Αγίου Ορους και κατέστη φωτεινός λύχνος που έφεγγε, όχι μόνον τους πατέρες της Ιεράς Μονής Γρηγορίου και του Αγίου Ορους, αλλά το σύνολον της Ελληνόφωνης -και όχι μόνον- Ορθοδοξίας.

Πνευματικός πατέρας χιλιάδων -αν όχι δεκάδων χιλιάδων- ψυχών, εξαίρετος ποιμένας από τα φοιτητικά του χρόνια, επιτέλεσε αξιόλογο έργο με τους φυλακισμένους και με τα νέα παιδιά στο Παλαιό Φάληρο όπου ίδρυσε το ΧΙΝ “Ο Παντοκράτωρ” με οικοτροφείο, αίθουσα ομιλιών, γήπεδο καλαθόσφαιρας και παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Ανάληψη του Κυρίου.

Ως ηγούμενος στήριξε παντοιοτρόπως το έργο της ιεραποστολής, και δη της Κατάγκας, όπου ο επικεφαλής του κλιμακίου Θεοφιλέστατος επίσκοπος Κατάγκας κ. Μελέτιος είναι πνευματικό του παιδί και Γρηγοριάτης ιερομόναχος.

Συγγραφέας περισπούδαστων θεολογικών έργων -μεταξύ των οποίων "Η ποιμαντική διακονία κατά τους Ιερούς Κανόνας", πατερικής πνοής σύγγραμμα και ένα από τα σπουδαιότερα θεολογικά έργα του 20ού αιώνακαι εξαίρετος αντιαιρετικός και αντι-οικουμενιστής θεολόγος, ηγήθηκε του αγώνα εναντίον του Οικουμενισμού για πολλές δεκαετίες στο Αγιον Ορος. 
 
Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι η προδοτική για την Ορθοδοξία συμφωνία του Σαμπεζύ με τους μονοφυσίτες ακυρώθηκε εξαιτίας της Ιεράς Μονής Γρηγορίου που ηγήθηκε του αγώνα του Αγίου Ορους εναντίον της, ενώ η αξιόλογη θεολογική και νηφάλια πένα του άσκησε τη σοβαρότερη κριτική ανάλυση εναντίον του κακόδοξου κειμένου της Ραβέννας και του κυριολεκτικά αιρετικού κειμένου της Γενικής Συνέλευσης του ΠΣΕ στο Πόρτο Αλέγκρε.

Ηταν άνθρωπος μεγάλης αγάπης και θυσίας, βαθειά ταπεινός και σεμνός, αδιάβλητος και πράος. Κατόρθωσε να προσελκύσει δεκάδες μοναχούς στη Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου. Παράλληλα καθοδηγούσε χιλιάδες -αν όχι δεκάδες χιλιάδες- πνευματικά παιδιά στον κόσμο.

Πολύ φιλάσθενος, ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα με την υγεία του για δεκαετίες και όταν ένιωσε ότι οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν ολότελα παρέδωσε την ηγουμενία στο άξιο πνευματικό του τέκνο Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρο Γρηγοριάτη για να συνεχίσει το πολυσχιδές και πολυσήμαντο έργο του.

Ολα τα κανονίζει κατ' ευχήν ο καλός Θεός!
Τη μέρα που η Εκκλησία αλγεί αφάνταστα για το νέο ολίσθημα του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη μας που θα συμπροσευχηθεί σήμερα με τον αιρεσιάρχη του Βατικανού Πάπα Φραγκίσκο και με τους αλλόθρησκους στη Ρώμη, η Ανω Ιερουσαλήμ υποδέχεται την αγία ψυχή του π. Γεωργίου και οι πιστοί έχουν τη βεβαιότητα ότι ένας άγιος ιερομόναχος και ένας δεινός αντι-οικουμενιστής ευαρέστησε τον Κύριο.
Την ευχή του να έχουμε.
 
Από το Ιστολόγιο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής:

Το μπλογκ της Ορθόδοξης Ιεραποστολής συμμετέχει στη χαρμολύπη της ιεράς Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους για τη κοίμηση του μακαριστού της ηγουμένου π. Γεωργίου Καψάνη. 


Η Ιερά μονή Γρηγορίου Αγίου Όρους, με την φωτισμένη έμπνευση του ηγουμένου της π. Γεωργίου, ανέδειξε μεγάλα ιεραποστολικά αναστήματα και στήριξε την Ορθόδοξη Ιεραποστολή. Χαρακτηριστική περίπτωση ο μακαρισμός π. Κοσμάς Γρηγοριάτης αλλά και ιεραπόστολοι που σήμερα διακονούν στα πέρατα της Αφρικής και της Ασίας (με επίκεντρο το Κολουέζι του Κονγκό και τη γύρω περιοχή και την Ταϊβάν).

Ευχόμαστε στον π. Γεώργιο "Καλό Παράδεισο και καλή Ανάσταση" και να δέεται από τη Βασιλεία των Ουρανών υπέρ του Ορθόδοξου Ευαγγελισμού των Εθνών και να παρακαλεί το Άγιο Πνεύμα, τον Παράκλητο της Αληθείας, να οδηγήσει τα έθνη και τους λαούς στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία. 

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Γρηγορίου στη Θεσσαλονίκη στις 5.00 μμ, σε λιγότερο από 3 ώρες. Μετά το σκήνωμα του π. Γεωργίου θα μεταφερθεί στο Άγιο Όρος, στη μονή της μετανοίας του, που διακόνησε για πολλά χρόνια. Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή τον ευχαριστεί και οι φίλοι της Ορθόδοξης Ιεραποστολής προσεύχονται στον Άγιο Θεό, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του (Αγιορείτικο Βήμα



Ιεράρχες, μοναχοί και μοναχές, κλήρος και απλός κόσμος συρρέουν στο Μετόχι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Ιεράς Μονής Γρηγορίου στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης για να αποτίσουν φόρο τιμής στον γέροντα Γέωργιο Καψάνη.
Το απόγευμα στις 17:00 θα ψαλλεί η εξόδιος ακολουθία ενώ στις δέκα το βράδυ θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία που θα ολοκληρωθεί στη 01:00 τα ξημερώματα.

Λίγο αργότερα, γύρω στις 02:30 οι πατέρες της Μονής Γρηγορίου με τη συνοδεία του μητροπολίτη Νεαπόλεως, ενδεχομένως κι άλλων Αρχιερέων, θα μεταφέρουν το σκήνωμα του μακαριστού γέροντα οδικώς στην Ουρανούπολη και από εκεί στη Μονή Γρηγορίου, όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα αφιχθούν περίπου στις έξι το πρωί.

Δείτε και μικρό αφιέρωμα στον π. Γεώργιο Καψάνη, με αρκετά άρθρα του.


Η ιστοσελίδα της Μονής Οσίου Γρηγορίου

Ο π. Αθανάσιος Χενείν, προϊστάμενος της κοπτικής παροικίας Αθηνών, που μεταστράφηκε στην Ορθοδοξία μέσω του π. Γεωργίου Καψάνη

1 σχόλιο:

cummulus είπε...

Καλό παράδεισο.