ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Μέγας Βασίλειος, πλούσιοι, Αριστερά & συσσίτια Χρυσής Αυγής

 
Μέγας Βασίλειος, Ομιλία προς τους πλουτούντας, μεταγραφή: Γιώργος Κοροπούλης, ένθετη έκδοση της εφημερίδας Η ΑΥΓΗ, αρ.φυλ. 11599, Αθήνα 5-6 Ιανουαρίου 2013.
Αντιγράφω από εδώ, όπου κι άλλα αποσπάσματα.
 
 [...] Όταν μπαίνω στο σπίτι νεόπλουτου που μεγαλοπιάνεται και το βλέπω γανωμένο παντού με λουλούδια, ξέρω πως δεν κατέχει τίποτα πολυτιμότερο απ’ όσα φαίνονται, αλλά στολίζει τα άψυχα και έχει αστόλιστη την ψυχή.
Πες μου, τόσο πια απαραίτητα είναι τα αργυρά κρεβάτια και τα αργυρά τραπέζια, τα ελεφάντινα καθίσματα και τα ελεφάντινα αμάξια. ώστε για χάρη τους τα πλούτη να μην περνούν στους φτωχούς, μολονότι χιλιάδες στέκουν έξω απ’ την πόρτα σου και κάθε εξαθλιωμένου ακούς τη φωνή;
Όμως εσύ αρνείσαι να δώσεις, γιατί λες πως ποτέ δεν θα έφτανε για όλους όσοι ζητούν. Και με τη γλώσσα ορκίζεσαι, αλλά σ’ ελέγχει το χέρι σου. Γιατί σιωπώντας το χέρι διαλαλεί πως λες ψέματα, καθώς η πέτρα του δαχτυλιδιού σου το κάνει ν’ αστράφτει. Πόσους θ’ απάλλασε ένα δαχτυλίδι σου απ’ τα χρέη τους; Πόσα σπίτια που καταρρέουν θ’ ανόρθωνε;[...] (σελ. 14)
 
Το σχόλιό μας:
 
Τα παραπάνω λόγια δεν απευθύνονται μόνο στους πλουτοκράτες, αλλά σε όλους μας. Σε όλους, όσοι θεωρούν πως το σημαντικότερο ζήτημα στη ζωή μας είναι το χρήμα. Εκείνοι γίνονται δυστυχισμένοι όταν τους αφαιρούνται τα λεφτά και νομίζουν πως θα γίνουν ευτυχείς αν τους δωθούν λεφτά.
Κάνουν λάθος. Αληθινά ευτυχισμένος είναι όποιος έχει μέσα του το Χριστό και την αγάπη, ενώ, αν αυτά τα δυο (που είναι ένα) του λείπουν, πάντα θα είναι δυστυχισμένος, όσα λεφτά κι αν έχει - απλώς ίσως κρύβει τη δυστυχία του ακόμα κι από τον ίδιο τον εαυτό του. Γι' αυτό τόσοι άγιοι ήταν ευτυχισμένοι μέσα στα δάση και τις σπηλιές - πολλοί είχαν πλούτη, που τα μοίρασαν όλα - και τόσοι πλούσιοι (ή βιοπαλαιστές, που έχουν πέσει στην παγίδα να θέλουν ν' αποχτήσουν μόνο λεφτά κι όχι το Χριστό) νιώθουν άδεια τη ζωή τους και την καταστρέφουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Η καρδιά μου χαίρεται βαθύτατα, που μια ιστορική εφημερίδα του αριστερού πολιτικού χώρου δείχνει αυτό το ενδιαφέρον για την πνευματική κληρονομιά της Ορθοδοξίας. Ανεξάρτητα αν "πιστεύουν" ή όχι (δηλ. αν συμφωνούν με όσα έγραψα παραπάνω ή όχι), οι συντελεστές της "Αυγής" φανερώνουν πως εκτιμούν την αξία της πνευματικής μας παράδοσης, της ορθόδοξης πνευματικής παράδοσης του λαού μας. Εύχομαι ο Χριστός να τους φωτίζει και να τους καθοδηγεί.
Ενδεικτικό της παραπάνω τάσης και στάσης είναι και αυτό το δημοσίευμα, που ανεβάζουμε από εδώ:
 
Τα συσσίτια της Εκκλησίας και τα συσσίτια της Χρυσής Αυγής 
 
Η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η πτώση του βιοτικού επιπέδου που έχουν επιφέρει οι μνημονιακές πολιτικές έχουν αφήσει ανοικτό πεδίο στη δημαγωγία της Χρυσής Αυγής, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα χειρότερα ένστικτα επιβίωσης του εξαθλιωμένου ανθρώπου καθιερώνοντας συσσίτια «μόνο για Έλληνες». Αυτά τα συσσίτια έχουν έναν «στόχο», ακόμα κι αν οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής δεν το παραδέχονται, κι αυτός είναι η Εκκλησία, στα συσσίτια της οποίας ανέκαθεν σιτίζονταν και μετανάστες, αφού οι κανόνες της Εκκλησίας δεν επιτρέπουν διαχωρισμούς ανάμεσα σε εθνικότητες, ακόμα και θρησκείες, όταν ο πλησίον έχει ανάγκη.


Η Χρυσή Αυγή έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τις φιέστες παροχής τροφίμων «μόνο σε Έλληνες» σε μεγάλους δημόσιους χώρους και με την απαιτούμενη κάλυψη από τα ΜΜΕ. Σε κάποιες περιπτώσεις, η Χρυσή Αυγή επιδίωξε, χωρίς αποτέλεσμα, συνεργασία με την Εκκλησία, προτείνοντας παροχή τροφίμων με τον όρο της δημοσιοποίησης της προέλευσής τους, κίνηση που δείχνει τη σαφή διάθεση της Χρυσής Αυγής να αποκομίσει πολιτική υπεραξία από το «φιλάνθρωπο» έργο της και να δημιουργήσει νέα πελατειακά δίκτυα ψηφοφόρων. Παρόμοια πρωτοβουλία της ναζιστικής οργάνωσης για αιμοδοσία «μόνο για Έλληνες» αντιμετώπισε την αντίδραση ιατρικών οργανώσεων, καθώς παραβιάζει ευθέως την ηθική του ιατρικού επαγγέλματος.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αντίθεση της Χρυσής Αυγής στη στάση της Εκκλησίας απέναντι στους μετανάστες ξεκίνησε από την αρχή και στον τόπο της εκκόλαψης του φιδιού, δηλαδή τον Αγ. Παντελεήμονα. Ο εφημέριος του ναού είχε δεχτεί απειλές από τα μέλη της οργάνωσης επειδή τάιζε τους εκατοντάδες εξαθλιωμένους Αφγανούς πρόσφυγες που ζούσαν για εβδομάδες στην πλατεία της Εκκλησίας, σε μια περιοχή όπου η Χρυσή Αυγή επένδυσε πολλά για να δημιουργήσει την «εικόνα» της.

Το προσωπείο του «ευσεβή»

Η φιλανθρωπία είναι ένα μόνο από τα προσωπεία που φορά κατά καιρούς η ναζιστική οργάνωση για να κρύψει την αλήθεια της πολιτικής της. Ένα από αυτά τα προσωπεία είναι αυτό του «ευσεβή». Παρά τις παγανιστικές ανησυχίες αρκετών μελών της στο παρελθόν, μεταξύ των οποίων και του ίδιου του αρχηγού της, η Χρυσή Αυγή επιδιώκει τώρα να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της Εκκλησίας.
Η περίπτωση της παράστασης Corpus Christi έδειξε ότι τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Η Εκκλησία καταδίκασε από την αρχή το ανέβασμα του θεατρικού έργου, που έχει συναντήσει παρόμοιες αντιδράσεις και στο εξωτερικό, αλλά απέφυγε οποιαδήποτε κινητοποίηση κατά της παράστασης, κάτι που έσπευσε να κάνει η Χρυσή Αυγή. Με τη συνεργασία λίγων μελών παραθρησκευτικών οργανώσεων ["Ν": για τις αντιρρήσεις σ' αυτό, εδώ], η Χρυσή Αυγή εμπόδισε την πρεμιέρα του έργου κι υποχρέωσε το ανέβασμα των υπόλοιπων παραστάσεων υπό αστυνομική παρουσία, πριν οι συντελεστές της παράστασης αναγκαστούν να «ρίξουν» πρόωρα αυλαία.

Μέτωπο στην Εκκλησία κατά της Χρυσής Αυγής

Φωτο από εδώ
Παρά το «θεάρεστο» έργο της, η Χρυσή Αυγή δέχτηκε αμέσως πυρά από μητροπολίτες, που την επέκριναν για τη στάση της, για τη γενικότερη πολιτική της κατά των μεταναστών, αλλά και για την προσπάθειά της να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της Εκκλησίας. Πρώτος ο μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος  μίλησε με σκληρά λόγια κατά της Χρυσής Αυγής χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις κατά των μεταναστών αντιχριστιανικές. Ακολούθησαν πολλές ακόμη δημόσιες δηλώσεις μητροπολιτών κατά της Χρυσής Αυγής, αλλά και του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, που τόνισε ότι «η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από προστάτες και σωτήρες».

Στις αντιδράσεις διακρίνονται δύο γραμμές, από τη μια μεριά μια πιο επιθετική, με καταδίκη της ρητορείας της Χρυσής Αυγής ως επί της ουσίας αντιχριστιανικής, κι από την άλλη μια μετριοπαθέστερη γραμμή «δυσαρέσκειας» για την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να εμφανιστεί ως υποστηρικτής της Εκκλησίας. Δυστυχώς υπήρξε και μια τρίτη γραμμή, από τους υπερσυντηρητικούς μητροπολίτες Καλαβρύτων Αμβρόσιο και Πειραιώς Σεραφείμ, που συνέπλευσαν με τη Χρυσή Αυγή για να δεχτούν επικρίσεις από άλλους μητροπολίτες για αυτή τους τη στάση.
Το μέτωπο της Εκκλησίας κατά της Χρυσής Αυγής είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο γιατί διευρύνει το αντιφασιστικό τόξο, αλλά και γιατί αποτρέπει ένα σημαντικό σε μέγεθος ακροατήριο συντηρητικών, στην πλειοψηφία τους, ανθρώπων από το δεχτούν εύκολα τα ρατσιστικά κηρύγματα της Χρυσής Αυγής. Οι διαχρονικές ευθύνες της Εκκλησίας για την άνοδο του εθνικιστικού συναισθήματος, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Χριστόδουλου, είναι δεδομένες, όπως κι η συμβολή των οικονομικών σκανδάλων στα οποία μπλέχτηκαν (κι όπως φαίνεται συνεχίζουν να εμπλέκονται) παράγοντες της Εκκλησίας στη δημιουργία μιας γενικότερης αποστροφής προς το «σύστημα». Όμως πολλοί ιεράρχες δείχνουν να αντιλαμβάνονται έγκαιρα τους κινδύνους της φασιστικής απειλής και να μη δείχνουν πρόθυμοι να προσφέρουν «άφεση αμαρτιών» στην Χρυσή Αυγή.

Οι μητροπολίτες Διδυμοτείχου και Ιλίου μιλούν στην "Αυγή" για τα συσσίτια

Η «Αυγή» επικοινώνησε με δύο μητροπολίτες που μας μετέφεραν τη θέση της Εκκλησίας για τη σίτιση των μεταναστών στα συσσίτια που διοργανώνει:

Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός:

Η Εκκλησία δεν κάνει διακρίσεις φυλής, εθνικότητας, θρησκείας και γλώσσας. Όλοι είναι παιδιά του Θεού. Το ανύσταχτο ενδιαφέρον της Εκκλησίας καλύπτει όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη για ψωμί, ρούχα, ζέστη.
Δεν θα υποκαταστήσουμε την Πολιτεία. Το θέμα με τη μετανάστευση ήταν να μη φτάσουμε ώς εδώ. Από εκεί και πέρα πρέπει να βοηθήσουμε, αυτό είναι το καθήκον μας. Αν είναι ένας άρρωστος, μπορείς να τον αφήσεις χωρίς βοήθεια;

Μητροπολίτης Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών Αθηναγόρας:

"Ξένος ήμουν και με βάλατε στο σπίτι σας" (Μετάφραση Ματθ. κε' 31-46)
Αυτή η φράση του Χριστού από την περικοπή της κρίσεως τα λέει όλα για τη στάση της Εκκλησίας απέναντι σε κάθε ξένο. Ο Χριστός στην ίδια περικοπή μάς βεβαιώνει «ό,τι εκάνατε στον καθένα από αυτούς τους ασήμαντους αδελφούς μου, σε μένα το κάνατε».
Η Εκκλησία βλέπει στο πρόσωπο του πεινασμένου ξένου μετανάστη μια ευκαιρία διακονίας και προσφοράς αγάπης, ενώ αναγνωρίζει ότι όλοι έχουμε ίδια δικαιώματα στη ζωή, αφού πλαστήκαμε σαν εικόνες του Θεού.
Η Εκκλησία, με την προσφορά συσσιτίου και ιματισμού, ακόμα και σε ξένους, εφαρμόζει την ευαγγελική ρήση «η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει» κι ιδιαίτερα σε περιπτώσεις διαφορετικότητας φυλής, χρώματος ή θρησκείας.
Με δύο λόγια, κάνει πράξη το σοφό γνωμικό «Ξένους ξένιζε, μη λαθών Χριστόν ξενίσης», δηλαδή να είσαι φιλόξενος, μήπως κατά λάθος φιλοξενήσεις τον ίδιο τον Χριστό.
Η προσφορά φαγητού και ιματισμού είναι άσχετη με το θέμα απόδοσης ιθαγένειας ή υπηκοότητας ή άδειας παραμονής. Εκεί η Εκκλησία δεν εκφέρει άποψη, γιατί είναι θέμα πολιτικής του κράτους.

Ένας λαός + μια κρίση – ένας Χριστός = 3.124 αυτοκτονίες (& απόπειρες)
Άγιοι με μεγάλο ανθρωπιστικό έργο

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορεί η Εκκλησία να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αν θέλει να λάβει απόφαση κατά της Χρυσής Αυγής θα πρέπει να λάβει απόφαση και κατά της Αριστεράς για τα δικά της πεπραγμένα. Όπως είπε και ο Καλαβρύτων οι Χρυσαυγίτες δεν κατέστρεψαν ποτέ περιουσίες αθώων ούτε έκαψαν ανθρώπους, όπως οι αριστεριστές, ούτε λήστεψαν και σκότωσαν, όπως κάνουν πολλοί λαθρομετανάστες. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΚΥΡΙΟΙ. Δεν ξέρω τί θα κάνει η Χρυσή Αυγή στο μέλλον. Αλλά στο άμεσο παρελθόν άλλοι εγκλημάτισαν και εγκληματούν.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας. Ωστόσο, δε μπορώ να συμφωνήσω. Η Χ.Α. έχει κάνει πολλά - ωμή βία κατά φουκαράδων μεταναστών, αδιάκριτα "λαθρο-" ή μη - και μάλιστα φοβούμαι πως δεν έχει σηκώσει χέρι έναντι κανενός αληθινού εγκληματία μετανάστη (λαθρο- ή μη).
Να επισημάνουμε επίσης ότι οι Χρυσαυγίτες καπηλεύονται την Ορθοδοξία και ψαρεύουν οπαδούς μεταξύ των πιστών χριστιανών, κάτι που ΔΕΝ κάνει η Αριστερά. Γι' αυτό ήταν επιτακτική ανάγκη να τοποθετηθεί η Εκκλησία για τη Χρυσή Αυγή, για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
Η Εκκλησία έχει παλέψει με την αθεϊστική αριστερά δεκαετίες τώρα. Αλλά ενίοτε έχει πέσει στην αγκαλιά της εξίσου βίαιης και καταστροφικής για το λαό μας δεξιάς. Νομίζω πως ήρθε η ώρα για ειρήνη με την αριστερά, προς σωτηρίαν των ανθρώπων.
Γενικώς, την ειρήνη επιθυμούμε. Και προς τους νεοναζί Χρυσαυγίτες και προς όλους. Γιατί ο Χριστός είναι Θεός της ειρήνης. Οι Χρυσαυγίτες όμως επιθυμούν την ειρήνη του Χριστού;

Ανώνυμος είπε...

Καλά κάνει και η εκκλησιά δεν έχει αποδεχτεί την Χ.Α.Η Χ.Α είναι καθαρά ψεύτικη φασιστική οργάνωση που παλεύει για ψήφους δυστυχισμένων Ελλήνων.Όμως δυστυχώς έχει καταλάβει τι θέλουν οι Έλληνες( ασφαλια,προστασία,δικαίωμα να μην σκλαβωθούν απο του μουσουλμάνους ξανά!!!).Η εκκλησιά δεν έχει καταλάβει τίποτα. Και δυστυχώς έχει πια σκύψει το κεφάλι της στην αριστερά. Δεν τολμάει να παλέψει με την αθεϊστική αριστερά και γενικά έχει ξεχάσει τον Ελληνα πιστό στην μοίρα του.Αν ζούσε ο μακαριστός Χριστόδουλος η κατάσταση θα ήταν διαφορετική γιατί θα πάλευε για να σταματήσει τον αποικισμό της Ελλάδας απο τους μουσουλμάνους μετανάστες και απο τις αθεϊστικές βλακείες της αριστερός.Φυσικά τότε θα τον ονομάζαμε Χρισαυγητη!!!.Μαλλον δεν έχεις καταλάβει κάτι ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΣ(Δεν γνωρίζω το πραγματικό όνομά σου).Η αριστερά δεν θέλει να κάνει ειρήνη με την εκκλησιά,Θέλει απλά να την καταστρέψει!!!!Και η Ελλάδα και την Ορθόδοξη εκκλησιά για την αριστερά είναι ένας εφιάλτης που όλα τα κακά του κόσμου έρχονται από εκεί.Είναι ίσος ώρα να το καταλάβεις εκτός και αν είσαι έτυμος να σκύψεις το κεφάλι σε παράλογες πολιτικές αθεϊσμού για να υπάρξει ειρήνη.!!!Δικαίωμα σου.
Θα μας επιτρέψεις ώμος να μην θέλουμε μια χώρα γεμάτη με 4-5 εκατομμύρια στο μέλλον μουσουλμάνους ελληνοποιημένους μετανάστες, γεμάτη με τζαμιά.Και με νόμους που θα μας απαγορεύουν να ζούμε σαν Χριστιανοί Ορθόδοξοι στην πατρίδα μας όπως στην Αγγλία και Σουηδία για να μην αισθάνονται άσχημα οι μουσουλμάνοι κατακτητές μας...(και χωρίς πόλεμο)Αν είσαι αριστερός(δικαίωμα σου)θα καταλάβω τις απόψεις περί ειρήνης με την αριστερά.Όμως ος Ελληνας Χριστιανός Ορθόδοξος θα πω ξανα ότι η επίσημη Ελληνική εκκλησιά μας έχει εγκαταλείψει στην μοίρα μας εμάς τους Έλληνες γι αυτό βρίσκει αφορμή η Χ.Α και κάνει ότι κάνει.
Να θυμάσαι κάτι που το λέω φιλικά...ειρήνη δεν μπορούμε να κάνουμε με κάποιον που θέλει πόλεμο μαζί μας(αριστερά,Σύριζα,Ανταρσυα,αναρχικοί)και φυσικά θέλουν να μας διαλύσουν. Έκτος και αν είμαστε έτοιμοι να γίνουμε σκλάβοι τους.
Φιλικά πάντα χωρίς να παρεξηγήσεις τον έντονο τρόπο γραφίς μου

nikosm είπε...

Καλημέρα,

Εξαιρετικό το άρθρο. Θέλουμε περισσότερα απο την κεφαλή της Εκκλησίας ενάντια στους υμνητές των ναζί και του Σατανά. Μπράβο επίσης στον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο, είναι ένας άξιος Μητροπολίτης που τιμάει το ράσο του.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά λυπάστε περισσότερο τους λαθρομετανάστες παρά τους Έλληνες!

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ξεχνάτε ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση ξεκινάει με μια θετική κίνηση της αριστερής Αυγής προς την Ορθοδοξία - που είναι μία από σειρά παρόμοιων κινήσεων τον τελευταίο καιρό.
Μερίδα λοιπόν της αριστεράς θέλει αυτή την ειρήνη. Για την υπόλοιπη, μαχητική αθεϊστική αριστερά, φυσικά χρειάζεται σύγκρουση.
Μακάρι η Χ.Α. να σταματήσει τη βία και να καταδικάσει τις παγανιστικές τάσεις της και τότε μπορεί να γίνει συζήτηση.
Ο φίλος που γράφει πως λυπάμαι τους λαθρομετανάστες περισσότερο από τους Έλληνες συγχέει τα πράγματα. Είναι γνωστός ο κίνδυνος αλλοτρίωσης και κατάκτησης - πιστεύω μάλιστα ότι είναι μέρος ενός σχεδίου υποταγής της χώρας μας. Αλλά δε θα γίνουμε νεοναζί για να αποφύγουμε αυτή την κατάκτηση. Προτιμότερο να την παλέψουμε ως χριστιανοί. Και εδώ, ναι, βλέπω ολιγωρία της θεσμικής Εκκλησίας. Ολιγωρία να πλησίασει τους μετανάστες και να τους μιλήσει για το Χριστό.
Ίσως το κάνει, αλλά δεν το βλέπω. Γι' αυτό μιλάω έτσι.
Κατά τα άλλα, αν η Εκκλησία έπαιρνε εθναρχική στάση & τα έβαζε με τους εχθρούς της πατρίδας (που είναι πρωτίστως το διεθνές κεφάλαιο και εκείνοι που μας κυβερνούν, οι οποίοι συν τοις άλλοις θα έπρεπε να λύσουν και το μεταναστευτικό), θα λοιδωρούνταν ότι προσπαθεί να ασκήσει πολιτική.
Κατ' εμέ, μακάρι να το έκανε. Κι εδώ φυσικά θα διαφωνήσουν πολλοί. Εφόσον δεν υπάρχει κράτος, μακάρι η Εκκλησία να ηγείτο του έθνους - όχι εθνικιστικά, αλλά συμφιλιωτικά με όλους τους ορθόδοξους λαούς.
Πάντα όμως με αγάπη, ακόμη και προς τους εχθρούς, όχι με μίσος. Και με πρώτιστο ενδιαφέρον τη σωτηρία των ψυχών, όχι την πολιτική, το έθνος, την κοινωνία κ.τ.λ. Συνδυασμός χρειάζεται. Αν βρούμε τη χριστιανική μας αυτοσυνειδησία, θα βρούμε λύσεις και στα άλλα.
Αν είμαστε στα σοβαρά χριστιανοί φυσικά, κι όχι γιαλαντζί.
Σας ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένε μου Νεκρέ,

Με όλη την αγάπη και το σεβασμό που σου έχω θα ήθελα να σου πω να μην είσαι τόσο εύπιστος σχετικά με τις προθέσεις της εν λόγω εφημερίδας για να μη πώ ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ που την εκδίδει κιόλας.

Ο σκοπός της εν λόγω εφημερίδας είναι απλώς να κάνει με όλα τα δυνατά μέσα έναν ανηλεή πόλεμο στην παρούσα κυβέρνηση και την φιλελεύθερη προοπτική της (με όλα τα στραβά που έχει...).

Μη μου πείτε ότι έπιασε ξαφνικά ο πόνος την Αυγή για τη σωτηρία της ψυχής των πλούσιων (λες και πιστεύουν στην Κουμουνδούρου σε έννοιες όπως ψυχή, Θεός ή αγιότητα...) Απλώς επειδή έχουν καταλάβει ότι το παλιό μεγάλο δημοσιοϋπαλληλικό κράτος του χαβαλέ και της αρπαχτής τελείωσε και ότι πρέπει να έρθει η ανάπτυξη με την ελεύθερη πορεία της οικονομίας επιστράτευσαν ακόμη και έναν Άγιο της Ορθοδοξίας για να επιτεθούν στο μεγάλο κεφάλαιο που "πίνει" το αίμα των εργαζομένων.

Σας θυμίζω ότι ο Λένιν, ως ιδεολογικός τους πρόγονος, μόλις έφθασε στη Ρωσία του (δημοκράτη) Κερένσκυ το 1917 τη χαρακτήρισε ως την τελειότερη δημοκρατία του κόσμου, μέχρι που μετά από πραξικόπημα τους έσφαξε όλους και επικράτησε ο ίδιος στην εξουσία. Όταν ρωτήθηκε όμως το κατά πόσον ηθικό είναι να υποκρίνεσαι ότι υποστηρίζεις κάποιον και μετά να τον σφάζεις εκείνος απάντησε ότι για αυτόν η μόνη ηθική είναι η υπεράσπιση του προλεταριάτου.

Το ίδιο έκανε και ο αρχισφαγέας Στάλιν όταν κατά τον Β' Παγκόσμιο άνοιξε τις κλειστές εκκλησίες της ΕΣΣΔ με σκοπό να αφυπνίσει το εθνικοπατριωτικό συναίσθημα των Ρώσων ώστε να πολεμήσουν αποτελεσματικά τον Άξονα.

Αυτή η υποκρισία θεωρώ πως κυλάει μέχρι και σήμερα στο αίμα των ακροαριστερών. Άλλωστε μοντάζ δεν έκανε ο Στάλιν στις φωτογραφίες στις οποίες εικονιζόταν μαζί με παλιούς του φίλους? Ε, λοιπόν όταν οι φίλοι αυτοί του έγιναν εχθροί παραποιούσε τις φωτογραφίες και τους έβγαζε από το πλάνο. Κάτι αντίστοιχο έκανε και η Αυγή σε μια φωτογραφία του Τσίπρα που φαινόταν πίσω του ένα σφυροδρέπανο. Με τη διαδικασία του photoshop το έσβησαν για να δείξουν το "δημοκρατικό" τους πρόσωπο. Αν σε αυτό το σημείο ακολούθησαν τις παλιές σοβιετικές πρακτικές γιατί να μην το κάνουν και στο θέμα της θρησκείας;

Σύριζα και Χρυσή αυγή, τόσο ως προς τις ιδεολογίες τους όσο και ως προς την στάση προς την Εκκλησία (πρώτα ποιήματα για εωσφόρο και μετά "Χυτήριο"- πρώτα θαυμασμός για τους μεγαλύτερους κομμουνιστές Διοκλητιανούς του 20ου αιώνα και μετά "Άγιος Βασίλειος προς τους πλουτούντας") είναι πολύ, μα πολύ, κοντά....