ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Πέμπτη: ημέρα αφιερωμένη στους Αποστόλους και στον άγιο Νικόλαο


Μητροπ. Ναυπάκτου & Αγ. Βλασίου Ιεροθέου 

Εκκλ. Παρέμβαση / ΟΟΔΕ

Στον εβδομαδιαίο εορταστικό κύκλο η ημέρα τής Πέμπτης είναι αφιερωμένη από την λειτουργική παράδοση τής Εκκλησίας μας στους αγίους Αποστόλους. Αυτό φαίνεται στα τροπάρια τής «Παρακλητικής» και στα Απολυτίκια τής ημέρας, που είναι: «Απόστολοι άγιοι πρεσβεύσατε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη ταις ψυχαίς ημών».

Η μεγάλη αξία τών Αποστόλων τού Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είναι ότι εγκατέλειψαν τα πάντα και για τρία χρόνια ακολούθησαν τον Χριστό, αυτοί αξιώθηκαν να Τον δουν να κηρύττη, να θαυματουργή, τρεις από αυτούς, δηλαδή ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης αξιώθηκαν να τον δουν μέσα στην δόξα Του στο όρος Θαβώρ και συμμετείχαν στην μεγάλη προσευχή Του στην Γεθσημανή. Όλοι οι Απόστολοι συμμετείχαν για πρώτη φορά στο Μυστήριο τής θείας Ευχαριστίας που έγινε στον Μυστικό Δείπνο, και έπειτα είδαν τον Χριστό Αναστάντα.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο Χριστός μετά την Ανάστασή Του δεν εμφανίσθηκε στους εχθρούς Του για να τους κάνη να πιστεύσουν, αλλά εμφανίσθηκε στους Αποστόλους και τις Μυροφόρες γυναίκες που είχαν προετοιμασθή κατάλληλα, παρά τα λάθη τους, για να τους οδηγήση στην θέωση. Αυτός ήταν ο σκοπός τής εμφανίσεως τού Αναστάντος Χριστού, ώστε από την κάθαρση και τον φωτισμό να τους οδηγήση στην θέωση.

Έπειτα, οι Μαθητές τού Χριστού την ημέρα τής Πεντηκοστής έλαβαν το Άγιον Πνεύμα και έγιναν μέλη τού Σώματός Του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό από θεολογικής πλευράς, διότι στο όρος Θαβώρ οι τρεις Μαθητές είδαν την δόξα τής Θεότητος τού Χριστού, μετείχαν αυτής τής δόξης, αλλά ο Χριστός ήταν έξω από αυτούς, ενώ την ημέρα τής Πεντηκοστής έλαβαν το Άγιον Πνεύμα και έγιναν μέλη τού Σώματος τού Χριστού. Έτσι, ο Χριστός κατά την Πεντηκοστή δεν ήταν έξω από αυτούς, αλλά οι Μαθητές ήταν ενωμένοι μαζί Του ως μέλη τού ενδόξου Σώματός Του. Οι ευλογημένοι αυτοί άνθρωποι πρώτα έγιναν Μαθητές τού Χριστού, δηλαδή μαθήτευσαν στα μυστήρια τής Βασιλείας τού Θεού και έπειτα έγιναν Απόστολοι. Η κατά Χριστόν μαθητεία προηγείται τής αποστολικής ζωής.

Ακόμη, οι Απόστολοι είχαν μεγάλη θέση στην πρώτη Εκκλησία στα Ιεροσόλυμα, καθώς, επίσης, είχαν μεγάλη ορμή και ξεχύθηκαν σε όλο τον κόσμο για να κηρύξουν το μυστήριο τής Βασιλείας τού Θεού, στο οποίο μυήθηκαν. Δεν ήταν στοχαστές φιλόσοφοι και θεολόγοι, αλλά εμπειρικοί θεολόγοι τής Εκκλησίας και μετέδωσαν αυτήν την αποστολική Χάρη στους πρώτους Επισκόπους και αυτοί στους επομένους και έφθασε αυτή η Χάρη μέχρι ημών. 

Eικ. από εδώ


Στους Αποστόλους τού Χριστού βλέπουμε την ενότητα μεταξύ αποστολικής ζωής, αποστολικής Χάριτος και αποστολικής διαδοχής, γι’ αυτό τιμώνται μετά τον Χριστό και την Υπεραγία Θεοτόκο.

Αν σήμερα εμείς είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί, το οφείλουμε στους αγίους Αποστόλους που πήγαν στα πέρατα τής οικουμένης για να κηρύξουν το μυστήριο τής Βασιλείας τού Θεού και να ιδρύσουν τις πρώτες Εκκλησίες. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γράφει ότι, αν και ήταν δώδεκα άνθρωποι, «την οικουμένην άπασαν εζύμωσαν» και την παρουσίασαν ως καθαρό άρτο στον Θεό. Κατά τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό η αποστολή τών Αποστόλων στην οικουμένη ήταν να καλέσουν τους ανθρώπους στην θείαν «Τράπεζαν» τού Κυριακού Μυστικού Δείπνου, που είναι η θεία Ευχαριστία τής Εκκλησίας.

Όμως, κάθε Πέμπτη εορτάζεται από την Εκκλησία μας μαζί με τους Αποστόλους και ο άγιος Νικόλαος, Επίσκοπος Μύρων ο θαυματουργός, όχι μόνον επειδή είναι λαοφιλής άγιος, λόγω τών πολλών θαυμάτων του, αλλά και επειδή είναι ο αυθεντικός διάδοχος τών αγίων Αποστόλων, δηλαδή είχε όλα τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα. Αυτό περιγράφεται στο καταπληκτικό Απολυτίκιό του, που έχει ως εξής: «Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον ανέδειξέ σε τη ποίμνη σου η τών πραγμάτων αλήθεια· δια τούτο εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια, πάτερ Ιεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ σωθήναι τας ψυχάς ημών». 



Στο Απολυτίκιο αυτό περιγράφεται ο άγιος Νικόλαος ως κανόνας τής πίστεως, ως εικόνα πραότητος και ως διδάσκαλος τής εγκρατείας, και αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα τον ανέδειξαν στην ποίμνη του. Με την ταπείνωσή του απέκτησε τα υψηλά και με την πτωχεία έλαβε τα πλούσια, και γι’ αυτό τον παρακαλούμε να πρεσβεύη για μάς στον Θεό για να σωθούμε, όταν ακολουθούμε την ίδια ζωή.

Ο άγιος Νικόλαος υπήρξε αληθινός Επίσκοπος, όντως καλός διάδοχος τών αγίων Αποστόλων, και υπόδειγμα για όλους εμάς, ιδιαιτέρως τους Επισκόπους. Και από αυτήν την αγία ζωή βρύουν τα θαύματα και εξηγείται η αγάπη τού λαού σε αυτόν. Η πίστη, η πραότητα, η εγκράτεια, η ταπείνωση, η υλική πτωχεία, είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα τής αποστολικής ζωής.


Ο Χριστός είναι η κεφαλή τής Εκκλησίας μας, Αυτός είναι η βάση τής πίστεώς μας, Αυτός εμφανιζόταν ως «Κύριος τής Δόξης» στους Προφήτες τής Παλαιάς Διαθήκης, Αυτός αποκαλύφθηκε με το Σώμα στους Μαθητές και Αποστόλους Του, τους οποίους απέστειλε στον κόσμο να κηρύξουν το μήνυμα τής Βασιλείας τού Θεού και να τους μυήσουν σε αυτό το μυστήριο, και Αυτός δοξάζεται στους αγίους Επισκόπους, διά μέσου τών αιώνων.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ταυτότητα διδασκαλίας και ζωής μεταξύ τών Προφητών, τών Αποστόλων και τών Πατέρων και σε αυτήν την αποκαλυπτική διδασκαλία βρίσκεται η σωτηρία μας. Όσοι από εμάς τους Κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς συντονιζόμαστε στην δική τους ζωή και διδασκαλία, είμαστε ορθόδοξοι στην πράξη, ενώ, αν αποσυντονιζόμαστε από την δική τους διδασκαλία και ζωή, εκφράζουμε την απόκλισή μας από την διδασκαλία τού Χριστού. Αυτοί είναι οι αληθινοί Απόστολοι και Πατέρες, ενώ οι άλλοι είναι ψευδαπόστολοι και ψευδοπατέρες.

Στην εποχή μας γνωρίσαμε τέτοιους αγίους Επισκόπους, μεταξύ τών οποίων τον άγιο Καλλίνικο, Επίσκοπο Εδέσσης, ο οποίος είχε όντως αποστολική ζωή και ήταν ένας ασκητής Επίσκοπος πατερικών προδιαγραφών.

Επομένως, εορτάζουμε κάθε Πέμπτη τους αγίους Αποστόλους και τον άγιο Νικόλαο, αφ’ ενός μεν για να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε αυτούς που μάς μεταφέρουν την ζωή και την διδασκαλία τού Χριστού, αφ’ ετέρου δε για να γίνουν αληθινά υποδείγματα ζωής, πολιτείας και διδασκαλίας σε όλους μας.

Συμπλήρωμα

Πέτρος και Παύλος + οι άγιοι 12 απόστολοι (29 & 30 Ιουνίου)

Άγιος Νικόλαος ο φιλάνθρωπος, ο θαυματουργός, ο θαλασσινός! (Κόμικ & ταινία γι' αυτόν)

Όταν ο άγιος Νικόλαος πέρασε μέσα από το πλήθος, πήρε το σπαθί από τα χέρια του δημίου, το έριξε στο έδαφος & διέταξε να απελευθερωθούν οι 3 ετοιμοθάνατοι...

Άγιος Νικόλαος: επιστημονικές επιβεβαιώσεις

Θαύματα του αγίου στον 20ό αιώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: