ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Είναι Τελικά πιο Εύθραυστη η Νέα Γενιά;

 


menofstyle.gr

Η Νέα Γενιά Και Οι Ευαισθησίες Της

Οι νέοι άνθρωποι και συγκεκριμένα οι γεννημένοι μετά το 1990, τείνουν να χαρακτηρίζονται από αδυναμία στην διαχείριση της απόρριψης, άρνηση στην λήψη αποφάσεων και προβλήματα στην επικοινωνία. Οι υπερπροστατευτικοί γονείς, ο εθισμός στα social media, η οικονομική κρίση αποτελούν άραγε την γενεσιουργό αιτία αυτών των δεδομένων;

Βάλε την ζακέτα σου να μην κρυώσεις.

Κατέβα, θα χτυπήσεις.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει τις παραπάνω φράσεις από τις σημερινές μητέρες με το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών τους; Οι γονείς των σημερινών νέων- η γενιά της μεταπολίτευσης- είναι η πρώτη γενιά ανθρώπων στην σύγχρονη ιστορία της χώρας που δεν στερήθηκε τις παροχές που αφορούν τον βιοπορισμό.

Μάλιστα ως ενήλικοι βίωσαν την γενναιοδωρία της ελληνικής οικονομίας με αποκορύφωμα την δεκαετία του 80. Γαλουχήθηκε έτσι ως τρόπος αντίληψης στο μυαλό τους ότι η διαρκή παρέμβαση στην ζωή των παιδιών τους, θα τα ωφελούσε εξασφαλίζοντας τους την ποιότητα ζωής που ίδιοι είχαν. Σε αντίθεση  με τους σημερινούς ηλικιωμένους, που ως γονείς έδωσαν σε μικρή ηλικία την αυτονομία στα παιδιά τους, να πάρουν αποφάσεις, να εκτεθούν στους φόβους τους, και να μάθουν από τα λάθη τους.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η στήριξη και το ενδιαφέρον των γονέων αποτελεί το κλειδί για την διαμόρφωση ισορροπημένων χαρακτήρων.

νέα γενιά

Η αποτρεπτικότητα όμως που χαρακτηρίζει τους σημερινούς γονείς, σε οποιοδήποτε ερέθισμα μπορεί να εμπεριέχει μια ιδεατή μορφή κινδύνου, είναι μια ανθυγιεινή συμπεριφορά με πολύπλευρη επίδραση στην ψυχολογία των παιδιών. Η υπερπροστατευτική ανατροφή που επικρατεί σε κάποιες οικογένειες αποθαρρύνει συνήθως την λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών.

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν την ρεαλιστική βάση των φόβων τους με το συναίσθημα αυτό να μεταφέρεται υποσυνείδητα στα παιδιά. Για αυτά τα παιδιά η αντιμετώπιση όσων καταστάσεων εμπεριέχουν ελαχίστως κάποιο ίχνος φόβου είναι μια ανοίκια κατάσταση που αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν.

Οι άνθρωποι που κατά την παιδική τους ηλικία δεν ξεπέρασαν το αρχικό σοκ ενός ματωμένου γονάτου είναι οι ίδιοι που στην ενήλικη zώη τους αποφεύγουν ενδεχομένως το φλερτ όταν το ενδεχόμενο της απόρριψης είναι ορατό. Είναι οι ίδιοι που αποφεύγουν την διεκδίκηση μιας υψηλόβαθμης θέσης στην επιχείρηση που δουλεύουν ακόμα και όταν την ποθούν, έχοντας συνηθίζει να κολυμπούν μόνο στις «ασφαλείς ζώνες» άνεσης της ζωής και όχι σε αυτές προϋποθέτουν κόπο και πόνο.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι, η αποπνικτική έως θανάσιμη τελικά αγάπη των σημερινών γονέων είναι ικανή κάποιες φορές να ανισχυροποιεί την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση καθώς εκλαμβάνεται κατά την τρυφερή ηλικία ως ένα υποσυνείδητο μήνυμα  ότι δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν χωρίς τη γονική παρέμβαση.

Ο Χρήστος στη συνέντευξή του μίλησε και για το γονεϊκό πρότυπο, αλλά και για την εξέλιξη εν μέσω οικονομικής κρίσης:

 

Πώς Επικοινωνεί Η Νέα Γενιά

Η επικοινωνία των νέων ταυτίζεται πλέον με το ίντερνετ και νοηματοδοτείται μέσα από τα Social Media.

Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας που κατά την προηγούμενη δεκαετία πολλαπλασίαζαν με μαθηματική ακρίβεια τους χρήστες τους έχουν προσφέρει πολλά στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Παράλληλα όσοι υπέκυψαν στους κινδύνους και στις παγίδες  που διατρέχει η χρήση τους, υπέστησαν την διάβρωση και αλλοίωση των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων.

To Instagram, το Facebook και το Twitter προσφέρουν μια φιλτραρισμένη επικοινωνία, δίχως πόνο, μόχθο  και έκθεση σε αρνητικά συναισθήματα. Η «ασφάλεια της οθόνης» δίνει την δυνατότητα της άνεσης του χρόνου στην ανταλλαγή μηνυμάτων και δεν λειτουργεί παρακινητικά για την βελτίωση των  δεξιοτήτων της δια ζώσης επικοινωνίας.

Αποτέλεσμα αυτού, πολλά παιδιά που αντιπροσωπεύουν την νέα γενιά, εξωτερικεύουν ένα ανοιχτό και εγκάρδιο πρόσωπο στο ίντερνετ που αδυνατούν να το στηρίξουν στην πραγματικότητα. Χιουμοριστικά θα λέγαμε, ότι είναι λογικές οι ταχυπαλμίες υπό την βλέμμα μιας ωραίας γυναίκας, όταν η μόνη μορφή επικοινωνίας που υιοθετείται είναι η αποστολή μηνύματος από το Instagram. Πλέον τα social media δεν αποτελεί το μέσο για την γνωριμία των ανθρώπων αλλά η γνωριμία τους αποτελεί την αφορμή για να επικοινωνήσουν από μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Και φυσικά υπάρχει και η οικονομική κρίση. Που επηρεάζει ειδικά τη νέα γενιά.

Ένα περιβάλλον πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα, η εξώθηση πολλών πτυχιούχων στο εξωτερικό, και μίας καταθλιμμένης δεκαετίας για τις οικογένειες τους γεγονός που σίγουρα έχει επηρεάσει την ψυχολογία των σημερινών ανθρώπων.

Είναι οι άνθρωποι που μεγάλωσαν σε ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας και απόγνωσης. Υποσυνείδητα, καλλιεργήθηκε το αίσθημα της θυματοποιήσης η οποία κατέστειλε στοιχεία όπως ο δυναμισμός και η ψυχραιμία που είναι απαραίτητα για την σφυρηλάτηση ανθεκτικών χαρακτήρων.  Μια ολόκληρη γενιά έμεινε πίσω, απλά για οικονομικούς λόγους. [...]

Πολλά από τα σημερινά παιδιά δεν άνοιξαν ποτέ τα φτερά τους και μεγάλωσαν σε ένα χρυσό κλουβί προστασίας με ένα τάμπλετ στο χέρι. Δεν έμαθαν ότι η ζωή δεν είναι άσπρο μαύρο. Δεν έμαθαν ότι η πτώση δεν είναι κακή όταν συνοδεύεται από ανόρθωση του αναστήματος. Ο Φοίνικας αναγεννιέται από τις στάχτες του, υπαινίσσεται ο συγγραφέας Χρηστος Χωμενίδης στο πρόσφατο μυθιστόρημά του.

Τελικά πολλά νέα παιδιά ίσως να μην έμαθαν ακόμη ότι δεν πρέπει να επιτρέπουν σε εξωγενείς συνθήκες, στην οικογενειακή υπερπροστασία, στην οικονομική κρίση, στον γυάλινο κόσμο του διαδικτύου να τους ωθεί να ξεχάσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Η ζωή είναι ότι κάνεις μόνος, σε συνθήκες αλήθειας και πραγματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: