ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και όλοι οι άγιοί μας, όλο και περισσότερο επίκαιροι!...


Εικ. από εδώ
Καθώς δυσκολεύουν οι μέρες - δόξα τω Θεώ - οι άγιοί μας, ιδίως οι μάρτυρες και οι διδάσκαλοι (Πατέρες & Μητέρες της Εκκλησίας) και μάλιστα των τελευταίων αιώνων ή δεκαετιών, γίνονται όλο και περισσότερο επίκαιροι.

Γίνεται όλο και πιο φανερό πως δεν είναι επίκαιροι μόνο για λόγους ουράνιους, αλλά και γήινους. Η ζωή (με το παράδειγμά τους) και η διδασκαλία τους είναι απαραίτητα όχι μόνο για τη σωτηρία της ψυχής μας (που είναι το Σημαντικό), αλλά & για λόγους κοινωνικούς, πολιτισμικούς, καθώς και - αλληλένδετα - πολιτικούς.

Ιδίως οι άγιοι που δίδαξαν τη δική μας πνευματική κληρονομιά σε καιρούς δουλείας είναι πρόσωπα, στα οποία αρκετοί, ευτυχώς, στρέφονται σήμερα. Οι πιο πολλοί στρέφονται σε διάσημους οικολόγους και κοινωνικούς ακτιβιστές, που είναι σημαντικοί επίσης, αλλά ορισμένοι στρέφονται στους δικούς μας ακτιβιστές, εκείνους που ανήκουν στον πολιτισμό μας, οι οποίοι μπορούν να μας διδάξουν πώς να αξιοποιήσουμε το πνευματικό οπλοστάσιο του λαού μας για να γίνουμε και ουσιαστικά ελεύθεροι από τους κάθε λογής καταπιεστές και εκμεταλλευτές της ανθρωπότητας.

Αναμφίβολα ένας άκρως σημαντικός τέτοιος διδάσκαλος είναι ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο οποίος κοιμήθηκε το 1809, δηλ. πολύ κοντά στα δικά μας χρόνια, αφού είχε ζήσει την εποχή της Τουρκοκρατίας & είχε αντισταθεί στους βάρβαρους και ανελέητους κατακτητές αφιερώνοντας τη ζωή του στη συγγραφή βιβλίων (όχι για τους λίγους μορφωμένους, αλλά για τους αναρίθμητους ολιγογράμματους και αγράμματους συμπατριώτες του) με σκοπό τη βελτίωση της ζωής τους και την απόκτηση της πνευματικής ελευθερίας από αυτούς.

Η εποχή του μοιάζει με κάθε άλλη, αλλά πάρα πολύ και με τη δική μας: ξένοι κατακτητές (οι σύγχρονοι αποικιοκράτες και κεφαλαιοκράτες), με όργανα τους ντόπιους "υπαλλήλους" τους, εξουσιάζουν τη ζωή μας, ενώ ο λαός μας είναι βυθισμένος στην αμάθεια, αποπροσανατολισμένος πνευματικά, ταπεινωμένος και τσαλαπατημένος, χωρίς ελπίδα! Μάλιστα, οι κατακτητές που αναφέρω είναι ολόκληρη αυτοκρατορία, κοσμοκράτορες, και όχι φτηνοί εγχώριοι δικτατορίσκοι. Ναι λοιπόν, αδελφοί μου, παιδιά μου, εξαιρετικά επίκαιροι είναι άγιοι σαν τον άγιο Νικόδημο!...

Προσκαλούμε για τη γιορτή του στα παρακάτω: 

Ε' ΘΕΟΛΟΓ. ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ι.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛ. ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ (Β)
 

Περισσότερα για το συνέδριο αυτό, ή μάλλον σειρά συνεδρίων (και με άλλα βίντεο) εδώ & εδώ.

Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης (14 Ιουλίου) & τι θα έκανε αν ζούσε εδώ σήμερα... 

Le monde το 1979: «Καλωσορίζουμε την χώρα της Φιλοκαλίας, την χώρα του Βασιλείου, του Γρηγορίου και του Χρυσοστόμου»

Άγιος Νικόδημος, ο Πατέρας & Φωτιστής του δούλου γένους

Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης κι η πνευματική κληρονομιά του

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης & Θετικές Επιστήμες

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ;

Η φιλία του Ρήγα Φεραίου και του αγ. Νικόδημου Αγιορείτη

Το Ηφαίστειο "Άγιο Όρος", ο παγκόσμιος πολιτισμός και ο θρησκευτικός μυστικισμός

 
Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης - Άγιοι Κήρυκος & Ιουλίττα (14+15 του Ιούλη)

  Άγιοι Ιουλίττα και Κήρυκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: