ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

Τα γενέθλια του Προδρόμου, των παιδιών μας & τα δικά μας...

 
Εικ.: Σφραγίδα Mονής Διονυσίου του Αγίου Όρους, με τις παράστασεις της Γεννήσεως του Προδρόμου και της Aποτομής της κεφαλής του Προδρόμου, 1636 (από εδώ)

Παρακαλώ, ένα κλικ αγάπης στο:

24 Ιουνίου, τα γενέθλια του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (άη Γιάννης ο Κλήδονας)

Ένα μικρό σχόλιο, από τη σύντομη σημερινή ομιλία του εφημέριου της ενορίας μας:
Η Εκκλησία, ως γνωστόν, γιορτάζει τρία μόνο γενέθλια: του Ιησού Χριστού (25 Δεκ.), της Παναγίας (8 Σεπτ.) και του Προδρόμου (24 Ιουνίου). Γιατί;
Τα δικά μας γενέθλια, όλα, οδηγούν σε κοινό τέλος: στο θάνατο (επειδή αυτή είναι η κατάληξη της κοινής ανθρώπινης ζωής). Τα γενέθλια των τριών αυτών ιερών προσώπων οδηγούν στην ανάσταση, δηλ. στην κατάργηση του θανάτου και στην αιώνια ζωή.


Η σημερινή μανία - προσθέτουμε εμείς - να γιορτάζουμε με υπερβολική λαμπρότητα τα γενέθλια των παιδιών μας (που έτσι τα κάνουμε να νομίζουν πως είναι το κέντρο του κόσμου και αυτή τη θλιβερή ψευδαίσθηση έχουμε κι εμείς γι' αυτά, βλάπτοντάς τα κατά βάθος) και συγχρόνως να υποβαθμίζουμε τη γιορτή του αγίου τους (που δεν είναι "ονομαστική τους εορτή", ούτε "σήμερα γιορτάζουν οι Γιώργηδες, οι Μαρίες, οι Δημήτρηδες" κ.τ.λ., όπως τραγικά απαντούν κάποια παιδιά, έφηβοι ή και ενήλικες, όταν του ρωτήσεις τι γιορτή είναι σήμερα) είναι ένα λιθαράκι προς την αλλοτρίωση, την αποκοπή από τις (άγνωστες πλέον) πνευματικές ρίζες μας και την κατάρρευσή μας.

Φοβάμαι πως, σε μορφωτικό και πολιτισμικό επίπεδο, είμαστε σε χειρότερη μοίρα από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Σήμερα, την εποχή της νέας Φραγκοκρατίας...

Για τα δικά μας γενέθλια ας μη μιλήσω: όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο θλιβερά και μοναχικά μας φαίνονται. Όμως η γιορτή του αγίου μας, εκτός από τα μηνύματα που προσφέρει και από τη σύνδεσή μας με αυτόν, επίσης δεν είναι και μοναχική: όλοι οι χριστιανοί τον συνεορτάζουμε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ποινικοποιώ τα γενέθλια ή ότι ισχυρίζομαι πως είναι αμαρτία να γιορτάζουμε τα γενέθλια των παιδιών μας, αφού μάλιστα έχουν περάσει τόσο έντονα στη ζωή μας. Αλλά επισημαίνουμε πως είναι λάθος να υποβαθμίζεται η γιορτή των αγίων μας και γενικά οι χριστιανικές μας γιορτές έναντι των γενεθλίων.
Αυτά. Βοήθειά μας ο άγιος Ιωάννης και όλοι οι άγιοι του Θεού. Δείτε και το άρθρο παρακαλώ.

Ευχαριστώ. 


Και: Οι θρησκευτικές εορτές ως παράγοντας ποιότητας ζωής
 

Σήμερα 24/06 εορτάζουν:Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού
Όσιος Αθανάσιος ο Πάριος (αγωνιστής κατά της αλλοτρίωσης, που λέγαμε, γι' αυτό και συκοφαντούμενος σήμερα από τους "προοδευτικούς" του καιρού μας)

Σύναξη των Δικαίων Ζαχαρία και Ελισάβετ, γονέων του αγίου Ιωάννη
Άγιος Παναγιώτης ο Καισαρεύς
Άγιος Γεράσιμος Επίσκοπος του Αστραχάν


Γενέσιον τοῦ Τιμίου ἐνδόξου Προφήτου, Προδρόμου καὶ Βαπτιστοῦ Ἰωάννου , Ζαχαρίου καὶ Ἐλισάβετ τῶν Δικαίων γονέων τοῦ Ἰωάννου τοῦ Προδρόμου καὶ Βαπτιστοῦ , Νικήτας Ἐπίσκοπος Ρεμεσιάνας τῆς Ρουμανίας , Γκερμόκιος ἐκ Κορνουάλης , Ἀλένα ἡ Μάρτυς ἐκ Βρυξελλῶν , Ἰβὰν ἐκ Τσεχίας , Ἱλαρίων ἐκ Γεωργίας , Ἀντώνιος ἐκ Ρωσίας , Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Ἰωάννου τοῦ Νέου , Ἰάκωβος καὶ Ἰωάννης οἱ Δίκαιοι οἱ αὐτάδελφοι , Παναγιώτης ὁ Νεομάρτυρας ὁ Καισαρεύς , Γεράσιμος ὁ Ἱερομάρτυρας ἐν Ἀρχαγγέλσκ Σιβηρίας , Ἀθανάσιος ὁ Πάριος , Θαύματος Ὑπεραγίας Θεοτόκου τῆς Ὡραιοτάτης ἐν Ἀκαρνανίᾳ
 
Άγιοι που γιορτάζουν 23/06 και 25/06

Δεν υπάρχουν σχόλια: