ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Διαπραγμάτευση Συνθήκης Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη διαχείριση Πανδημιών

 

ΝΙΚΗ

Η ΝΙΚΗ στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού έργου της κατέθεσε σήμερα, διά της βουλευτού Β1 Βορείου Τομέα κυρίας Ασπασίας Κουρουπάκη, ερώτηση (Α.Π. 4835/22-5-2024) σχετικά με τη διαπραγμάτευση της Διεθνούς Συνθήκης για τη διαχείριση μελλοντικών Πανδημιών, η οποία λαμβάνει χώρα στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Με αφορμή δημοσιεύματα για τους ενδοιασμούς κρατών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΝΙΚΗ ζητά να πληροφορηθεί ποιο είναι το αντικείμενο αυτής της υπό διαπραγμάτευση διεθνούς Συνθήκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ποια είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης στα ζητήματα που τίθενται με αυτή.

Η ΝΙΚΗ θεωρεί απαραίτητη την τήρηση των αρχών της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας και ιδίως τα ζητήματα της διαχείρισης των παρενεργειών και του κόστους των θεραπειών και για αυτό το λόγο είναι αρνητική σε κάθε εκχώρηση κρατικών εξουσιών σε υπερεθνικούς οργανισμούς όπως ο Π.Ο.Υ.

Η ΝΙΚΗ θα παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα και θα ενημερώνει σχετικώς τα στελέχη της και την κοινή γνώμη.

Ασπασία Κουρουπάκη

Στις 8 Μαΐου 2024 στον ιστότοπο της TELEGRAPH δημοσιεύθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται να συμπράξει στη νέα «Διεθνή Συνθήκη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.)». Με ερώτησή μας προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Υγείας κ.κ. Γεραπετρίτη και Γεωργιάδη, ζητάμε να ενημερωθούμε γραπτώς αν λαμβάνει χώρα κάποια διεθνής διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του Π.Ο.Υ. για τα ζητήματα χειρισμού πανδημιών; Αν ναι, πότε ξεκίνησε και με ποιο αντικείμενο και στόχους; Προβλέπεται εκχώρηση εθνικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στον Π.Ο.Υ. με υποχρεωτική λήψη υγειονομικών μέτρων και προμήθεια υγειονομικού υλικού; Πώς εκπροσωπείται η Ελληνική Κυβέρνηση και ποιες είναι οι θέσεις της; Αναμένουμε την απάντηση των υπουργών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: