ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος: Βρέθηκε το δεξί χέρι - Ενώνεται με το ιερό σκήνωμά του στην Εύβοια 27 Μαΐου 2024


 

newsbomb

Το δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου έκανε γνωστό ότι βρέθηκε ο Μητροπολίτης Χαλκίδας Χρυσόστομος.

Ο Σεβασμιότατος, στο τέλος της ομιλίας του στην επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την έλευση του ιερού σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου από την Καππαδοκία στην Εύβοια, όπως έγραψε η Απογευματινή, επεφύλασσε τη χαρμόσυνη είδηση στους πιστούς, κάποιοι από τους οποίους δάκρυσαν.

Όπως είπε, στις 27 Μαΐου, ανήμερα της γιορτής του θαυματουργού οσίου, θα φτάσει στο Προκόπι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με το δεξί χέρι του Οσίου, το οποίο θα τοποθετηθεί στη λάρνακα όπου βρίσκεται το σκήνωμά του.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η χείρα είχε αποσπαστεί από το ιερό λείψανο και μεταφέρθηκε αρχικά στο Άγιον Όρος και κατόπιν βρέθηκε στην κατοχή δύο αδερφιών.

Όπως είπε, μετά την επικοινωνία που είχε μαζί τους, συμφώνησαν με το δεξί χέρι του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου να μεταφερθεί στον Ιερό Ναό στο Προκόπι Ευβοίας: «Το συγκλονιστικό είναι ότι φέτος, στην πανήγυρη του οσίου στο Νέο Προκόπιο, θα έχουμε το χέρι πίσω στο προσκύνημα».

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος θεωρείται σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας και της συμφιλίωσης των λαών. Τα θαύματα που χρεώνονται στον Άγιο θεωρούνται ότι είναι πολλά και τεκμήρια της πίστης των ανθρώπων στην αγιοσύνη του.

Η μνήμη του γιορτάζεται στις 27 Μαΐου και εκατοντάδες πιστοί προσέρχονται στο χωριό Προκόπι της Εύβοιας, όπου, από το 1924, φυλάσσεται σε λάρνακα το σκήνωμά του στον ομώνυμο Ιερό Ναό. 

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE NEWS LIVE

Δέος και συγκίνηση! Επέστρεψε στο σκήνωμα το δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου. Το κόμισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, Καρυστίας Σεραφείμ, Χαλκίδος Χρυσόστομος.

Ελεύθερος Τύπος

Η µακρά διαδροµή του σκηνώµατος του Αγίου ξεκινά το 1773, οπότε έγινε εκταφή του λειψάνου του, το οποίο ήταν ακέραιο και ευωδίαζε. Αµέσως τοποθετήθηκε σε µια λάρνακα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Προκόπι της Μικράς Ασίας, όπου συχνά κατέφευγε ο όσιος, όταν ήταν εν ζωή.

Όταν Τούρκοι στρατιώτες λεηλάτησαν την περιοχή, εισέβαλαν και στον ναό του Αγίου Γεωργίου, άναψαν φωτιά στο προαύλιο του ναού και έριξαν το λείψανο για να το κάψουν, αλλά εκείνο δεν έπαθε το παραµικρό! Το 1881, το δεξί χέρι του Οσίου δωρήθηκε στη Μονή Παντελεήµονος του Αγίου Όρους, για τη συνδροµή της στην κατασκευή του ναού του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Οκτώβριο του 1924 οι ξεριζωµένοι κάτοικοι του Προκοπίου πήραν µαζί τους ως πολύτιµο κειµήλιο το λείψανο για να τους προστατεύει. Όταν εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια, δηµιούργησαν το Νέο Προκόπιο κι έστησαν τον µεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, όπου βρίσκεται το λείψανό του, το οποίο προσκυνούν αµέτρητοι πιστοί.

Και:

Βίντεο αφιέρωμα στον άγιο Ιωάννη το Ρώσο (27 Μαΐου)

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος (η βιογραφία και θαύματά του)

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, ένας παράξενος δούλος (Σβιάτ Ιβάν Ρούσκι. Ήταν ελεύθερος μέσα στη σκλαβιά του!)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: