ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Βιβλία...


Ο ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ
Ο ΝΕΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΙΩΣΗΦ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

ΧΙΩΤΗ ΑΘΗΝΑ

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

"Αυτός είναι ο ηγέτης των Χριστιανών!
Αν τον αφανίσουμε τούτον δω, θα αφανίσουμε και τους υπόλοιπους Χριστιανούς! Απάνω του!"
Σαν άκουσε τούτα τα λόγια ο π. Ιωσήφ κατάλαβε πως είχε έρθει η ώρα του μαρτυρικού του τέλους. Δεν δείλιασε, μήτε λιγοψύχησε... 

Αγιασμένη μορφή ως το τέλος ο π. Ιωσήφ... Κι οι Δρούζοι δεν έχασαν ευκαιρία κι ευθύς έπεσαν πάνω του σαν αγρίμια... Με την πρώτη τσεκουριά πάνω του, όλα γύρω άσπρισαν... Πόσες τσεκουριές τάχα να του 'ριξαν;... Μικρή σημασία έχει πόσο του βασάνισαν το σώμα, γιατί η ψυχή του είχε ήδη παραδοθεί στα χέρια των Αγγέλων και ταξίδευε σε πελάγη ανείπωτης χαράς κι ευφροσύνης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Τα νεανικά χρόνια ενός ανήσυχου πνεύματος
Η πνευματική άνθρωση του πατρός Ιωσήφ και η Αναγέννηση της Αντιόχειας
Η μεγάλη επίθεση και η θεία μυσταγωγία στον Πατριαρχικό Ναό
Το μαρτυρικό τέλος και το πέρασμα στην αιωνιότητα
Βιβλιογραφία

Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ, Ιανουάριος 2022

 
Νοσταλγοί του Ουρανού (2 τόμοι) 

Ανδρέας Πάτσαλος, Ιουλίττα Χατζηθανάση–Πατσάλου

Οι εκδόσεις Άθως με χαρά παρουσιάζουν το δίτομο έργο του Ανδρέα Πάτσαλου και της Ιουλίττας Χατζηθανάση – Πατσάλου «Νοσταλγοί του Ουρανού». Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο με συλλογή από πατερικά κείμενα, διηγήσεις, μαρτυρίες και ποιήματα, που αποτυπώνουν την Ορθόδοξη διδασκαλία 2000 ετών για όλα τα ερωτήματα που απασχολούν τον σύγχρονο νέο άνθρωπο. Ξεκινώντας από το Ευαγγέλιο και τους αποστολικούς Πατέρες οι συγγραφείς φτάνουν μέχρι τους σύγχρονους αγίους.

Η Ορθόδοξη διδασκαλία αποτυπώνεται με την μορφή ερωταποκρίσεων, καθιστώντας έτσι το βιβλίο ένα εξαιρετικό κατηχητικό βοήθημα για εφήβους και νέους, αλλά και για κάθε πιστό που επιθυμεί καθοδήγηση.

Γιατί  ὁ ἄνθρωπος, ἀκόμα κι ἂν τὸ ἀρνεῖται, δὲν μπορεῖ νὰ ἱκανοποιηθεῖ μὲ τὰ ἐξωτερικά, ἐπιφανειακὰ καὶ «προφανῆ»;

Γιατί ὁ ἄνθρωπος, ὅσο κι ἂν ἀντιστέκεται, νιώθει μιὰν ἀκατανίκητη δύναμη νὰ τὸν ἕλκει πρὸς τὸν οὐρανό;

Γιατί ὁ ἄνθρωπος, κι ἂς μὴν τὸ γνωρίζει, διψᾶ γιὰ τὸν Θεὸ καὶ κάθε τι θεῖο;

Γιὰ τὴν οὐράνια καταγωγή, ἀλλὰ καὶ τὸν οὐράνιο προορισμὸ τοῦ ἀνθρώπου, ὅπως τὰ βεβαιώνει ἡ μακραίωνη ἐμπειρία τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας, μιλᾶ τὸ βιβλίο αὐτό. Μέσα στὶς σελίδες του θὰ  ἀνακαλύψει ὁ ἀναγνώστης ὅλες τὶς ἀπαντήσεις ποὺ ἔχει ἀνάγκη ἡ διψασμένη του ψυχή, σχετικὰ μὲ τὴν ὕπαρξη τοῦ Θεοῦ καὶ τῶν ἐπουρανίων δυνάμεων, τὴ δημιουργία ἀλλὰ καὶ τὸ τέλος αὐτοῦ τοῦ κόσμου, τὴν ψυχὴ τοῦ ἀνθρώπου, τὴν ἐλευθερία, τὸ κακό, τὸν θάνατο, τὸν Παράδεισο, τὴν Κόλαση.

Ἡ μορφὴ τῶν ἐρωταποκρίσεων μὲ τὴν ὁποία παρατίθεται ἡ Ὀρθόδοξη διδασκαλία, οἱ μαρτυρίες ποὺ τὴ συνο­δεύουν καὶ τὴν ἐπιβεβαιώνουν, τὰ ποιήματα, τὰ γνωμικὰ καὶ οἱ   ἱστορίες ποὺ μιλοῦν μὲ τὸν δικό τους τρόπο, ἀλλὰ καὶ οἱ σκέψεις   σὲ θέματα σύγχρονου προβληματισμοῦ, καθι­στοῦν τὸ βιβλίο ἕναν ἑλκυστικό, εὔληπτο καὶ ἄκρως κατατοπιστικὸ ὀρθόδοξο ὁδηγό, σὲ θέματα ποὺ ἀφοροῦν στὸν Θεό, τὸν κόσμο, τὸν ἄνθρωπο…

(από το οπισθόφυλλο)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • Γνωριμία με τον Θεό
  • Η Αγία Γραφή
  • Η εξαήμερος Δημιουργία και η Επιστήμη
  • Ο Ουρανός και οι άγγελοι
  • Ο άνθρωπος και ο προορισμός του
  • Η ψυχή του ανθρώπου
  • Η ελευθερία και το αυτεξούσιο του ανθρώπου
  • Ο άνθρωπος και η κτίση
  • Ο άνθρωπος και τα ζώα
  • Ο άνδρας και η γυναίκα.


ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ 

ΧΑΤΖΗ ΣΟΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Στις ΕΙΚΟΣΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, που ανθολογούνται στο βιβλίο αυτό, συναρπαστικοί άνθρωποι ταξιδεύουν στην Αυστραλία, την Ευρώπη, την Κίνα, το Ιράν και την Αφρική αλλά και στον εσωτερικό τους κόσμο, που είναι το πιο μακρύ ταξίδι. Πρόκειται για συναξάρια ανθρώπων που αναζητούν τη ζωντανή χαρά: άνθρωποι που μεταστράφηκαν και άντεξαν να παραμείνουν έντιμα στην απόφασή τους. Ένας τέτοιος ήταν ο διάσημος τραγουδιστής Διονύσης Θεοδόσης, που βάφτισε τον Τούρκο πατριό του και έγινε μοναχός. Άλλοι που απομακρύνθηκαν από κοινωνικές συμβάσεις, όπως ο αρχιτέκτονας Νίκος Φουρνάρης, ο οποίος έχτισε δωρεάν σχολεία στην Αφρική και έναν Ορθόδοξο ναό στην Κούβα, ο ροκ σταρ Θέμις Άνταμς, που έγινε ιεραπόστολος στη Σιέρα Λεόνε, η Μαρίζα Κωχ, που διακινδύνευσε τραγουδώντας στη Eurovision το "Παναγιά μου, Παναγιά μου", καταγγέλλοντας την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. 

Θα ανακαλύψουμε τα παιδικό χρόνια και σπάνιες στιγμές από τη ζωή του Χρήστου Βακαλόπουλου, μέσω μιας φίλης του από τα νεανικά τους χρόνια. Απλοί άνθρωποι που δεν έζησαν τον βίο τους σαν χασομέρι: η Πορφυρία που άλλαξε ρότα μετά από οδυνηρή ασθένεια, ο εφοπλιστής Θωμάς που βρήκε τον εαυτό του στο Άγιο Όρος, ο Σωτήρης Σαλής που δώρισε εκατό δεντράκια ελιάς στην Κίνα και, κατόπιν, το Υπουργείο Φτώχειας της Κίνας ζήτησε τη συνεργασία του· και πολλοί ακόμα. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα συναντηθεί με τον αληθινό πλούτο κάποιων συναρπαστικών ανθρώπων που έζησαν μέσα στον κόσμο πανηγυρικά. Κι αυτό τους ήταν αρκετό... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Μείνε ακόμα λίγο
Ένας καφές στην έρημο της Ιουδαίας
"The flies", μια μύγα που έγινε μέλισσα
Το ένα τρίτο του παγόβουνου
Ένας ρέμπελος στη γραμμή του ορίζοντα
Φιντέλ Κάστρο και Καπνικαρέα
Σημασία έχει ν' αγαπάς
Όταν οι άγιοι υποχρεώνουν
Η αγία ζητιανιά
Το όνειρο του μπακάλη
Στο χωριό του Χριστού
Η Μαρίζα των Ψαλμών και τα σουξεδάκια
Τρώγοντας τον Θάνατο
Ξεκούρδιστοι άνθρωποι
Απροϋπόθετη δοξολογία
Ο κοσμάκης του Θεού
Οι ιερόδουλες του Όρεγκον
Ο Κύριος μετά Σου... αλλά παράτα τα "σου"
Τα νησιά Σολοβκί, βωμός παράνοιας κάποτε..., και σήμερα προσευχής
Ο λόγος για να ζω
Άσωτη ζωή
Εκατό ελιές στην Κίνα
Γέροντας Ιουστίνος Πίρβου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Εκδόσεις ΑΘΩΣ, Αύγουστος 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: