ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Σχεδόν όλα ομαλά στα Θεοφάνεια 2021 στην Ελλάδα, μέσα στα πλαίσια των υγειονομικών μέτρων φυσικά (δόξα τω Θεώ)...

 

Ορίστε! Τι αγχώνεστε, κύριοι; Όταν η Εκκλησία (δηλ. η πνευματική ηγεσία) θέλει, τότε ο λαός συμπλέει και ο Θεός συνδράμει για μια πρώτη ανάσα ελευθερίας μέσα στην πανδημία. Δόξα τω Θεώ! Και εις άλλα με υγείαν - και εις ανώτερα!...

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ: Αστυνομική επιτήρηση αλλά και εφαρμογή των μέτρων από τους πιστούς σε όλη τη χώρα


Orthodoxia.info (φωτο: άγιος Αχίλλειος Λάρισας, άγιος Ανδρέας Πάτρας)

Πρωτόγνωρος ο φετινός εορτασμός της μεγάλης δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων λόγω των υγειονομικών συνθηκών αλλά και των γεγονότων που προηγήθηκαν.

Παρά την επίσημη απαγόρευση για συμμετοχή πιστών εκ μέρους της Κυβέρνησης, οι ναοί δέχτηκαν τους πιστούς και στην συντριπτική πλειονότητά τους τηρώντας αυστηρά τα μέτρα που είχαν οριστεί ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Αναμφίβολα, κεντρικό θέμα αποτέλεσε η έντονη παρουσία της αστυνομίας έξω από τους ναούς, η στάση της οποίας ήταν όμως διακριτική, περιοριζόμενη στις περισσότερες των περιπτώσεων σε συστάσεις και οδηγίες.

Αθηνών Ιερώνυμος: "Είμαστε έτοιμοι για όλα"

Ρομφαία


Δηλώσεις μετά το πέρας του εορτασμού των Θεοφανείων στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών έκανε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Μακαριώτατος εξερχόμενος του Μητροπολιτικού Ναού ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απαντώντας σε ερώτηση για τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη δήλωσε: "Μιλήσαμε για αυτά που πέρασαν και μιλήσαμε και γι' αυτά που περιμένουμε. Και επειδή σήμερα έχουμε μία μεγάλη ημέρα πρέπει να προβληματιστούμε και με την γνώση της ιστορίας. Και η ιστορίας μας, μας λέει, είναι περίεργη, κάνει κύκλους η ζωή. Μέσα σε αυτούς τους κύκλους ζούμε και εμείς".

Ερωτηθείς για το αν θα έπρεπε τα μέτρα να τηρηθούν ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Εμένα μου το λέτε αυτό; Κοίταξε η Εκκλησία τι μέτρα έχει πάρει. Βγείτε τώρα στις παραλίες, βγείτε στο Σύνταγμα και βγάλτε το συμπέρασμα.

Αποχωρώντας ο Μακαριώτατος πρόσθεσε πως βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία ενώ υπογράμμισε: "όποιος ξέρει ιστορία πάντοτε περιμένει περίεργα πράγματα, επομένως είμαστε έτοιμοι για όλα!"

Ρομφαία

Με την λαμπρότητα και την Εκκλησιαστική Μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην ημέρα, αλλά και σύμφωνα με όλα όσα προβλέπονται από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, τιμήθηκε σήμερα Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2020 η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Στην Ακολουθία του Όρθρου Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφειμ, ο οποίος στη συνέχεια τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

Τηρώντας την παράδοση 190 ετών, από το 1830, ο Σεβασμιώτατος χωρίς την παρουσία πιστών και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, συνοδευόμενος από πολύ στενούς συνεργάτες του, καθαγίασε τα νερά του πρώτου λιμένος της χώρας, τιμώντας έτσι το Μέγα της Θαλάσσης Κράτος που συμβολίζει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο Πειραιάς. 

Θεσσαλονίκη: Ιερέας αγιάζει τα περιπολικά της αστυνομίας

Orthodoxia.info

Τους αστυνομικούς αλλά και τα... περιπολικά τους ράντισε με αγιασμό ένας ιερέας στον Άγιο Πολύκαρπο στην Θεσσαλονίκη.

Στις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του ΣΚΑΪ εμφανίζεται ένας παπάς χωρίς μάσκα να έχει βγει έξω από τον ναό και να αγιάζει αστυνομικούς οι οποίοι φορούν τις μάσκες τους και κάνουν τον σταυρό τους.

Ο ιερέας όμως δεν ραντίζει με αγιασμό μόνο τους άνδρες της Αστυνομίας, αλλά και τα οχήματά τους με τους αστυνομικούς να του ανοίγουν τις πόρτες προκειμένου να τα αγιάσει και στο εσωτερικό τους.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

"Ν": Δεν έλειψαν δυστυχώς και αυτά, ευτυχώς όμως λίγα:

Στον εισαγγελέα ο μητροπολίτης Καλαβρύτων – Πραγματοποίησε ρίψη του Σταυρού στο Αίγιο – ΒΙΝΤΕΟ

Orthodoxia.info / Ζάχος Καρεκλάς

Παρέμβαση του εισαγγελέα αλλά και διοικητικά πρόστιμα στο Αίγιο, καθώς οι μητροπολίτες νυν και πρώην Καλαβρύτων πραγματοποίησαν ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα.

Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το flamis.gr, κάλεσε τον μητροπολίτη Ιερώνυμο στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ δύο ακόμα πρόστιμα 300 ευρώ βεβαιώθηκαν σε πιστούς που συμμετείχαν στην τελετή.

 

Θεσσαλονίκη: Έριξαν τον Σταυρό στη θάλασσα – Επενέβη η Αστυνομία (video)

Orthodoxia.info

Ένταση σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Άτομα που πρόσκεινται στην ομάδα «Ενωμένοι Μακεδόνες», έφτασαν στη Νέα Παραλία περίπου στις 11:00 και παρά τη σχετική απαγόρευση, προχώρησαν σε ρίψη του Σταυρού στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Ακολούθησε επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας και ένταση με τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο για τη ρίψη του Σταυρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή δύο ατόμων.

Πηγή: thestival.gr

Σίγουρα σημειώθηκαν κι άλλα παρατράγουδα, αλλά λίγα και ασφαλώς αναπόφευκτα. Το τέλος αυτής της ιστορίας, κατά τη γνώμη μου, ήταν ότι όλα πήγαν κατ' ευχήν. Βοήθειά μας η χάρη του αγιασμού. Εύχομαι να είναι το πρώτο βήμα της χειραφέτησής μας (και όλου του κόσμου) από τον βελούδινο ολοκληρωτισμό που προοιωνίζεται.

Ως επίλογος ή υστερόγραφο: 


Τρίκκης προς Κυβέρνηση: Εμείς οι χριστιανοί δεν είμαστε αντάρτες

ΟRTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης 

Με την φράση “εμείς οι χριστιανοί δεν είμαστε αντάρτες”, θέλησε να στείλει το δικό του ηχηρό μήνυμα από τα Τρίκαλα ο επιχώριος μητροπολίτης Χρυσόστομος.

“Σήμερα διατρανώνεται ότι εμείς οι άνθρωποι της Εκκλησίας ξέρουμε να κάνουμε υπακοή και να τηρούμε και τους νόμους του Κράτους, αφού λειτουργήσαμε με τάξη και με ασφάλεια σε όλα τα μέτρα”, τόνισε το πρωί ο κ. Χρυσόστομος, αφού προηγουμένως είχε προεξάρχει της θείας λειτουργίας των Θεοφανείων και της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού, και πρόσθεσε πως “δηλαδή σε όλα αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν από τον μακαριώτατο και την Ιερά Σύνοδο με την Πολιτεία. Να λειτουργήσουμε τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια. Για αυτό και στον μητροπολιτικό ναό των Τρικάλων σήμερα βρίσκονται μόνο πενήντα άτομα. Όσα δηλαδή, είχαν συμφωνηθεί”.

Θέλοντας να αναφερθεί στην υπεύθυνη στάση που κράτησε η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή της πανδημίας αφού η ίδια συνεργάστηκε απόλυτα με τους κανόνες που έθεσε η πολιτεία για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, ο μητροπολίτης Τρίκκης σημείωσε πως “η Εκκλησία από τον Μάρτιο έκανε υπακοή στην Πολιτεία και τήρησε όλα τα μέτρα”, προσθέτοντας παράλληλα με νόημα πως “μια μέρα είπαμε και εμείς να ανοίξουμε τις Εκκλησίες τα Θεοφάνεια αφού αυτό είχε συμφωνηθεί και όλοι έσπευσαν να πουν ότι η Εκκλησία είναι ανυπάκουη”, διευκρινίζοντας κατηγορηματικά πως “Όχι… Η Εκκλησία δεν είναι ανυπάκουη. Η Εκκλησία ξέρει να υπακούει, ξέρει να ταπεινώνεται, ξέρει να προστατεύει και να ευλογεί το λαό της”.

Από τον ιερό μητροπολιτικό ναό του αγίου Νικολάου, ο κ. Χρυσόστομος προσπαθώντας να περιγράψει τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε αυτή η πανδημία, ανέφερε πως “σήμερα αναπολούμε όλα αυτά που γινόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια. Αφού όλο αυτό το διάστημα καταλάβαμε τι σημαίνει να μην μπορείς να πας στην Εκκλησία. Καταλάβαμε τι σημαίνει να μην μπορείς να λειτουργηθείς και να μην μπορείς να κοινωνήσεις”, συμπληρώνοντας συγχρόνως πως “χρειάστηκε ακόμη να κλείσουμε και την πόρτα από τις Εκκλησίες μετά από τα πενήντα άτομα ώστε να μην εισέλθει μέσα κάποιος άλλος”.

Ο μητροπολίτης Τρίκκης, παράλληλα, επισήμανε πως “όλα αυτά τα οποία ζήσαμε και στερηθήκαμε μέχρι τώρα θα πρέπει να γίνουν αφορμή την φετινή χρονιά ώστε να ενισχυθούμε περισσότερο πνευματικά. Να μπορέσουμε μέσα από την προσευχή μας να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να αποκτήσουμε ξανά όλα εκείνα τα οποία με τόσα δάκρυα και τόσο πόνο στερηθήκαμε”.

Ο κ. Χρυσόστομος, έκλεισε την ομιλία του προτρέποντας όλους τους πιστούς να μην σταματήσουν να εμπιστεύονται πρωτίστως τον Θεό και έπειτα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, με τον πρώτο τιμονιέρη που είναι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, αφού όπως χαρακτηριστικά τόνισε “είναι εκείνοι που με την δύναμη της ψυχής τους και της καρδιάς τους προσπαθούν με υπευθυνότητα για το καλύτερο της Εκκλησίας μας και για το καλύτερο όλων μας”.

*****

Συμπλήρωμα: Δεν ήταν αναίμακτα όμως τελικά τα Θεοφάνεια! Ο Θεός βοηθός:

Το χειρότερο συμβάν των Θεοφανείων 2021: σοβαρός τραυματισμός νέου, που βούτηξε να πιάσει το Σταυρό στην Εύβοια. Προσευχόμαστε γι' αυτόν!...


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: