ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Someone so damaged, so broken, like Agatha, is a saint // How an giant African-American man with tattoos all over his face saw a guide for his life...

Ένας βιασμός, ένα παιδί και η συγκινητική μεταστροφή ενός Αφρικανού Αμερικανού μπροστά στην εικόνα της αγίας μεγαλομάρτυρος Αγάθης



Click please:

 
Someone so damaged, so broken, like Agatha, is a saint // How an giant African-American man with tattoos all over his face saw a guide for his life...
 
Περίληψη στα ελληνικά: Ο συντάκτης του άρθρου π. Φώτιος Παρκς, ορθόδοξος ιερέας τέως προτεστάντης, αφηγείται ένα επεισόδιο πριν τη μεταστροφή του, όπου, με ένα γκρουπ προτεσταντών επισκέφθηκε μια ορθόδοξη εκκλησία και ξεναγήθηκε από τον ιερέα.

Κάποιοι σκανδαλίστηκαν από τις αγιογραφίες, λόγω της γνωστής προκατάληψης των προτεσταντών κατά των εικόνων. Ο ιερέας τους εξήγησε την εικόνα της αγίας παρθενομάρτυρος Αγάθης (5 Φεβρ.), που ο Ρωμαίος διοικητής, κυριευμένος από πόθο γι' αυτήν, αφού την έκλεισε σε πορνείο χωρίς να κατορθώσει να τη διαφθείρει, στη συνέχεια την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια και ακρωτηριασμό και τελικά θάνατο.
 
Τότε ένας μεγαλόσωμος μαύρος άντρας με τατουάζ σε όλο το πρόσωπο (θύμιζε τον γίγαντα στην ταινία "Πράσινο Μίλι", αλλά πιο τρομακτικός, γράφει) ταράχτηκε, αν και δεν το εκδήλωσε φανερά. Ήταν μεταξύ οργής και κλάματος. Ο αφηγητής (αρθρογράφος) το πρόσεξε και τον ρώτησε, αλλά εκείνος, ταραγμένος, δεν του έδωσε σαφή εξήγηση.
Την επόμενη μέρα συναντήθηκαν και του εξήγησε. Η μητέρα του είχε βιαστεί και ο ίδιος ήταν ο καρπός αυτού του βιασμού! Η μητέρα του τού το υπενθύμιζε διαρκώς και τον έκανε να υποφέρει εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Ο ίδιος μεγαλώνοντας ξέσπασε κάνοντας κακό σε άλλους, όπως είπε.
 
Τώρα είχε σοκαριστεί βλέποντας ότι η Εκκλησία χαρακτήριζε αγία μια γυναίκα που είχε υποστεί τέτοια φρικτή βία, που του θύμιζε τη μητέρα του και (μάλλον κυρίως) τον εαυτό του. Αυτό αναπτέρωσε την ελπίδα του και τον έκανε να δει την αγία Αγάθη ως οδηγό της ζωής του. Πλησίασε την Ορθοδοξία και τελικά έγινε ορθόδοξος χριστιανός!...
Δόξα τω Θεώ. Μυστήριοι οι δρόμοι του Κυρίου.
 
Αυτό, κατά τη γνώμη μου, μας δείχνει κάτι και για τους βιασμούς, αλλά και για το δικαίωμα των παιδιών που πιθανώς συλλαμβάνονται μέσω βιασμού να ζήσουν, όσο κι αν κάποιοι τώρα σκανδαλιστούν και καταδικάσουν σε θάνατο αυτά τα παιδιά χωρίς περιθώριο χάριτος, με τόση αγριότητα όση είχαν και οι δικαστές του αγίου Στεφάνου!... 
Φυσικά η σωτηρία των παιδιών αυτών προϋποθέτει υπεράνθρωπη στήριξη των θυμάτων, που τόσο υποφέρουν και η εγκυμοσύνη τους θα είναι ένα μαρτύριο, όπως για τη δυστυχισμένη μητέρα του αδελφού μας, του πρωταγωνιστή της ιστορίας μας. Και στήριξη των οικογενειών τους (που θα είναι τόσο επιθετικές) και, στη συνέχεια, στήριξη και των ίδιων των παιδιών, ή και υιοθεσία τους, μετά τη γέννησή τους. Δεν είναι υπόθεση μόνο της βιασμένης γυναίκας, αλλά της Εκκλησίας φυσικά και της κοινωνίας και όλων μας (για το πρόβλημα του βιασμού, παρακαλώ, εδώ).
Ας έχουν την ευχή του Κυρίου όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που αναφέρονται σε αυτό το κείμενο, και όλοι όσοι υποφέρουν και απελπίζονται.
 

Αναλυτικά η συγκλονιστική περιπέτεια της 15χρονης αγίας Αγάθης εδώ. Από εκεί είναι και η εικόνα, που δείχνει, εκτός του μαρτυρίου της (δεν απέθανε στη φωτιά, αλλά μετά από αυτήν) την έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας και τους αγγέλους στο μνήμα της. Λεπτομέρειες στο άρθρο.
Από εκεί αναδημοσιεύουμε μόνο το τέλος:

Λόγω του μαρτυρίου της η Αγία θεωρείται προστάτιδα του μαστού και ιάτειρα των μαστικών παθήσεων (καρκίνου, μαστίτιδας, τιτανώματος, ραγάδων κλπ) όπως και των γυναικών και των τροφών που δεν έχουν γάλα και δεν μπορούν να θηλάσουν τα νεογέννητα βρέφη τους.
  • Είναι προστάτιδα των καμπανοποιών διότι η καμπάνα έχει το σχήμα του ανεστραμμένου μαστού.
  • Είναι προστάτιδα των χυτευτών μετάλλων, διότι η ροή του λυωμένου χαλκού θυμίζει την ηφαιστειακή λάβα της Αίτνας, την ορμή της οποίας αναχαίτισε η Αγία.
  • Είναι προστάτιδα των σεισμοπαθών, λόγω του σεισμού που έγινε κατά την ώρα του τελευταίου μαρτυρίου της.
  • Είναι προστάτιδα των λιθοξόων, λόγω της επιγραφής στην πλάκα που έβαλε ο Άγγελος στον τάφο της.
  • Είναι προστάτιδα των παρθένων, λόγω του αγώνα της ενάντια στις διαβολές της Αφροδισίας.
  • Είναι προστάτιδα της νεότητος, καθότι διέθεσε την νεότητά της για την δόξα του Νυμφίου της.
  • Είναι προστάτιδα των πυροσβεστών και κατά των πυρκαϊών, λόγω της συνδέσεώς της με τα θαύματα του ηφαιστείου.
  • Είναι προστάτιδα των υφαντών και υφαντριών και των νοσηλευτών και νοσηλευτριών.
  • Είναι προστάτιδα των συντεχνιών των υφαντριών και ραπτριών της Κωνσταντινουπόλεως επειδή συνδέθηκε το πέπλο της με παράλληλο μύθο με αυτόν της Πηνελόπης (ύφανση-ξήλωμα για να μην παντρευτεί τον Κουϊντιανό). Αυτή η παράδοση στηρίζεται και σε μαρτυρία του 11ου αιώνος που διασώζει ο Μιχαήλ Ψελλός, η οποία ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν αφορά στην Αγία ή σε όλες γενικά τις γυναίκες.
  • Σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ευρώπης δέχονται την Αγία ως προστάτιδα των δαιμονοπαθών, των θυμάτων βιασμού, εναντίον της στειρότητας, των βρεφοκόμων, εναντίον των φυσικών καταστροφών, των βοσκών, των κοσμηματοποιών και την επικαλούνται για να γεννούν υγιή κουτάβια οι γάτες και οι σκύλοι τους. Ακόμη σε κάποια μέρη κατά την μνήμη της απαγορεύουν το γνέσιμο και το πλύσιμο γιατί θεωρούν ότι έτσι έρχονται ανεμοστρόβιλοι και νεροποντές. Στην Γερμανία επίσης φορούν φυλακτό της Αγίας γνωστό με το όνομα Agathazettel.

Ο Θεός μαζί μας, αδελφοί και αδελφές μου, και με όλο τον κόσμο, διά των πρεσβειών της αγίας μεγαλομάρτυρος Αγάθης και όλων των αγίων. Αμήν.


Συμπλήρωμα, αν θέλετε
 
Η αγία Ματρώνα του Ανεμνιάσεβο, ένα κακοποιημένο θαυματουργό κορίτσι
Ο π. Ηλίας Διαμαντίδης, το κακοποιημένο αγόρι που άγιασε

Άγιος Μάμας: το ορφανό αγόρι που ίππευσε το λιοντάρι και άρμεξε τα ελάφια...
Οι μεγάλες έφηβες αγίες μάρτυρες της Τουρκοκρατίας, μαζί με τις αγίες Χρυσή, Αργυρή, Ακυλίνα και Κυράννα
Αγία Μαρκέλλα, η "μυροθήκη της Χίου" 
Το μυστικό των Παρθενομαρτύρων
H παρεξηγημένη αγιότητα

Ηθικισμός στην Ορθοδοξία; Όχι ευχαριστώ!
Η αμαρτία (χωρίς ηθικισμούς)  

Miley Cyrus - ή: γιατί επείγει να ενταθεί η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο δυτικό κόσμο...
ΕΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ!  

Άντε και πίστεψα – Τώρα τι κάνουμε;
Γίνε κι Εσύ Πολεμιστής του Φωτός
Έφηβοι (ενότητα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: