ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Ν. Σιδέρης, Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν! (βίντεο)


Ομιλία του Νικολάου Σιδέρη, Ψυχιάτρου, συγγραφέα, με θέμα: «Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!» στο πλαίσιο λειτουργίας του Κύκλου Ομιλιών «Μεγαλώνοντας παιδιά σήμερα», η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό  Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παιανίας την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019.



Το ομώνυμο βιβλίο του Ν. Σιδέρη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Βιβλιοπωλείο Πολιτεία


Το κείμενο αυτό είναι ταυτόχρονα επιστημονική μελέτη και εμπιστευτική επιστολή σε γονείς που σκέφτονται. Απευθύνεται σε συνήθεις γονείς, που μέσα σε συνήθεις οικογένειες ανατρέφουν τα συνήθη παιδιά. Και στην πορεία συναντούν δυσκολίες, απορίες, προβλήματα, ίσως και αδιέξοδα.

Όλο και συχνότερα, αυτοί οι συνήθεις γονείς θέτουν το ερώτημα: «Μήπως το παιδί χρειάζεται ψυχολόγο;».
Η εμπειρία και ο στοχασμός, ωστόσο, με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, κατά κανόνα, τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν! Αυτή η ανοιχτή επιστολή, λοιπόν, εξηγεί με τρόπο κατανοητό τι σημαίνει η σχέση γονιού-παιδιού, τι περιμένει το παιδί απ' τους γονείς του, πώς μπορεί να στέκεται ο γονιός στη θέση του και πως ν' αντιμετωπίζει τα προβλήματα που εκδηλώνονται με συμμετοχή του παιδιού. Παράλληλα εκθέτει τη θεμελιώδη λογική και συγκεκριμένες οδηγίες, που μπορούν να υποστηρίξουν την τέχνη του γονιού. Μια τέχνη βασισμένη σε δύο πράγματα που κάθε συνήθης γονιός μπορεί να προσφέρει στο παιδί του: αγάπη και κανόνες.
Ένα βιβλίο-κοινωνική παρέμβαση ως προς τη γονεϊκή λειτουργία, που διαβάστηκε, αγαπήθηκε και συζητήθηκε όσο λίγα, επανακυκλοφορεί σε νέα εμπλουτισμένη μορφή η οποία απαντά και στο αγωνιώδες ερώτημα: "Και τι κάνουμε τώρα που το θέμα έχει στραβώσει και το παιδί έχει ξεφύγει;" (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) 

Περιεχόμενα


Πρόλογος στη νέα εμπλουτισμένη έκδοση
Πρόλογος
- Η έκπληξη μπροστά στο προφανές
- Μπρος στην ασύμμετρη πραγματικότητα
- Παιχνίδια εξουσίας ή παιχνίδια με κανόνες;
- Μη φοβάσαι να είσαι γονιός
- Κοντά και λίγο πιο ψηλά!
Τρεις εσφαλμένες στάσεις του γονιού
Οι τέσσαρες αρετές του γονιού
Κοντά και λίγο πιο ψηλά!
Γένοι' οίος εσσί
Επίμετρο
Τι γίνεται αν ήδη το παιδί έχει κακή συμπεριφορά;


Άλλα βιβλία του Νίκου Σιδέρη δείτε εδώ, όπως για παράδειγμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: