ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Δύο υπερπολύτεκνες οικογένειες τραβούν την προσοχή μας!


Από το ιστολόγιο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής. Ανάρτηση του 2009, αλλά πάντα επίκαιρη και ενδιαφέρουσα.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε δύο υπερπολύτεκνες οικογένειες. Και οι δύο μας τράβηξαν την προσοχή μέσα από το περιοδικό ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ της Πανελλήνιας Ένωσις Φίλων Πολυτέκνων ( ΠΕΦΙΠ ), το οποίο αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε όλους τους Ελληνορθόδοξους Χριστιανούς. Η μια εκδιώχθηκε από το Αζερμπαϊτζάν λόγω προσχώρησής της στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία. Η άλλη είναι η οικογένεια ενός διακόνου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Λουμπουμπάσι του Κογκό.


Παναγία από το Αζερμπαϊτζάν (από εδώ). 
Βλ. σχόλιο στο τέλος της ανάρτησης

1. Σύσταση Πολύτεκνης Οικογένειας μεταναστών-«κρυπτοχριστιανών» που βαπτίσθηκαν Ορθόδοξοι και διώχθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν…
Είμαι και εγώ μητέρα τεσσάρων (4) παιδιών, ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ένωση και υπηρετώ ως καθηγήτρια φιλόλογος σε Λύκειο της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ο λόγος που σας γράφω είναι η υπόθεση της πολύτεκνης, με έξι (6) παιδιά, οικογένειας της εσώκλειστης φωτογραφίας, του Γ.Σ (για λόγους προφανείς  αναγράφουμε μόνο τα αρχικά του συζύγου της οικογενείας).
Την οικογένεια γνωρίζω προσωπικά πάνω από πέντε χρόνια. Η εγκατάσταση τους στην Ελλάδα κατέστη αναγκαία για την επιβίωση τους, διότι υπέστησαν διωγμούς από τους συμπατριώτες τους μουσουλμάνους στο Αζερμπαϊτζάν, διωγμοί που επακολούθησαν μετά από τη Βάπτιση τους κατά το Χριστιανικό Ορθόδοξο Δόγμα. Η οικογένεια εξακολουθούσε ως «κρυπτοχριστιανή» να τηρεί τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας, που προέρχονται από τη γιαγιά του πατέρα, η οποία ήταν Ελληνίδα Ορθόδοξη. Στο Αζερμπαϊτζάν αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα και εχθρική στάση, ακόμη και από τους συγγενείς τους, ενώ τα παιδιά δεν μπορούσαν να παρακολουθούν τα μαθήματα τους στο σχολείο.
Ασφαλώς, και στην Ελλάδα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτοί οι συνάνθρωποι μας , αδελφοί εν Χριστώ, είναι πολλές, αφού πρόκειται για μια πολύτεκνη οικογένεια μεταναστών. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειας είναι πολύ δύσκολη, διότι ο πατέρας δεν έχει σταθερή δουλειά. Η τοπική Εκκλησία βοηθά όσο μπορεί να καλύψει κάποια έξοδά της…Ο πατέρας το μόνο που ζητεί είναι να βρει δουλειά. Το έκτο (6ο) παιδί γεννήθηκε πρόσφατα.
Επειδή πιστεύουμε ότι η συμβολή σας θα είναι καθοριστική για την ομαλή ένταξη τους στη χώρα μας, θα παρακαλούσαμε να τους συνδράμετε κατά το δυνατόν.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Ο Χριστός να είναι πάντοτε βοηθός στό δύσκολο έργο σας.
Με σεβασμό
Α. Π.

Άλλο ένα γράμμα για την ίδια «προσφυγική» Πολύτεκνη Οικογένεια.
Η Π.Ε.ΦΙ.Π., πέρα από την τηλεφωνική επικοινωνία με την επιστολογράφο και την Οικογένεια, απέστειλε το ανωτέρω γράμμα για πραγματογνωμοσύνη και ενημέρωση της στο γνωστό και συνεργό της κ. Γεώργιο Ασλανίδη, γιο Πολυτέκνων, Πολύτεκνο τον ίδιο (με 6 παιδιά), και αδελφό του μακαριστού Ιεραποστόλου στο Κολουέζι του Ζαΐρ-Κογκό Ιερομόναχου ΚΟΣΜΑ Γρηγοριάτη, αλλά και Πρόεδρο του δραστήριου Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» (οδ. Λαγκαδά 190, 564 29 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310-606.920). Ιδού και το γράμμα του κ. Γ. Ασλανίδη, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Αγαπητοί «Φίλοι των Πολυτέκνων», χαίρετε εν Κυρίω.
Ανταποκρινόμενοι στην έκκλησή σας να ενδιαφερθούμε για την οικογένεια τού πολυτέκνου κ. Γ. Σ ,  τον επισκεφτήκαμε στην περιοχή του , η οποία ως επί το πλείστον κατοικείται από παλιννοστούντες από τη Ρωσία, τη Γεωργία και την Αρμενία.
Είδαμε πραγματικά ότι η οικογένεια έχει ανάγκη βοηθείας, διότι ο πατέρας εργάζεται περιστασιακά, η δε μητέρα άρχισε εδώ και λίγο καιρό να ασχολείται με τη ραφή φασόν ενδυμάτων, τα οποία ο ίδιος με τη σειρά του προσπαθεί να πουλήσει σε Λαϊκές Αγορές.
Η γενική εικόνα του σπιτιού καταδεικνύει την ένδεια της οικογένειας. Εκείνο ωστόσο που εκτιμήσαμε είναι η αξιοπρέπεια του ζεύγους, που, αν και διαβιώνουν με μεγάλη δυσκολία, δεν εκλιπαρούν για βοήθεια. Περιστασιακά τους βοηθά η Ενορία τους και οι γείτονες.
Ο Ιεραποστολικός μας Σύνδεσμος αποφάσισε να πληρώσει τα ενοίκια των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, προσφέροντας τους το ποσό των 600 ευρώ.
Σας ευχαριστούμε που μας δώσατε την ευκαιρία τις γιορτινές αυτές ημέρες να συνδράμουμε κι εμείς στο περισπούδαστο έργο που επιτελείτε εδώ και δεκαετίες. Κλείνοντας ευχόμαστε «ο εν σπηλαίω τεχθείς και εν φάτνη ανακλιθείς » Κύριος και Θεός μας να σας χαρίζει υγεία και δύναμη στο δύσκολο έργο της προσφοράς Αγάπης σε χιλιάδες Πολύτεκνες Οικογένειες.
Ας είναι ευλογημένο και εποικοδομητικό το 2009. Με πολλή αγάπη Χριστού.
Για το Δ. Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Γ. Ασλανίδης

2. Μία ενδεικτική νεοφώτιστη Υπερπολύτεκνη Ορθόδοξη Οικογένεια, μάλιστα Ιερατική, από το Ζαΐρ της Αφρικής (Λουμπουμπάσι), όπου εργάσθηκε με αξιοθαύμαστο ζήλο ο μακαριστός Ιεραπόστολος π. Κοσμάς (Αγιορείτης-Γρηγοριάτης, κατά κόσμο Ιωάννης Ασλανίδης, + 27.1.1989).


Ο πατέρας των 15 παιδιών, διδάσκαλος (στο κέντρο), κατηχήθηκε και βαπτίσθηκε Ορθόδοξος το 2000 και επί 8ετία εργάσθηκε αμισθί ως Κατηχητής, ενώ στις αρχές του 2009 χειροτονήθηκε Διάκονος-Κωνσταντίνος, και ως Ιερεύς θα τοποθετηθεί σε Ενορία στο προάστιο Σοφομάγκο του Λουμπουμπάσι.
Το πρώτο παιδί είναι 30 ετών και το τελευταίο 5-6 ετών. Ο μισθός του ως «κρατικού» διδασκάλου είναι 150 $ και ως Ιερέως θα είναι 100$ .
Πως ζουν; Με την ισόβια λιτότητα και με τη χάρη και δύναμη της Πίστεως. «Αύτη εστίν η νίκη η νικήσασα τον Κόσμον, η Πίστις ημών»! (Α’ Ιωάν. 5, 4).
Η «μικρή και φτωχή» Π.Ε.ΦΙ.Π. πιστεύει ότι η Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή είναι «τα Άγια των Αγίων» της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και δέχεται και διαβιβάζει ελάχιστες ειδικές ΔΩΡΕΕΣ Φίλων της σε ελαχίστους Ιερείς Υπερπολυτέκνους.

(Την ωραία φωτογραφία μας απέστειλε ο μαθητής και διάδοχος του μακαριστού π. Κοσμά στο Λουμπουμπάσι Μοναχός Κύριλλος Γρηγοριάτης ).

ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Τριμηνιαίο δημοσιογραφικό όργανο
της «Πανελληνίας Ενώσεως Φίλων
των Πολυτέκνων» (Π.Ε.ΦΙ.Π.).
ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΡΙΘ. ΕΝΤΥΠΟΥ: 1721.
Έτος 32ο, αρ. φύλλου 121.
Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2009.
Ακαδημίας 78Δ — 106 78 ΑΘΗΝΑ.
τηλέφωνα : 210-38.38.496, 210-38.22.586,
FΑΧ: 210-38.39.509.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ Π.Ε.ΦΙ.Π.
• ΕΘΝΙΚΗ (Ύποκατ/μα οδ. Σόλωνος 75) αριθμός 151/296047-89.
• ΕΜΠΟΡΙΚΗ (Κεντρικό, oδ. Σοφοκλέους 11) αριθμός 18950804.
• ΑΓΡΟΤΙΚΗ (Κατ/μα, οδ . Πανεπιστημίου 23) αριθμός 002 0108518021.
• ΑLΡΗΑ ΒΑΝΚ (Κεντρικό, οδ. Σταδίου) αριθμός 101002002080906.
Και σε όλα τα Υποκαταστήματα των ανωτέρω Τραπεζών της Χώρας.
• Οι ΔΩΡΕΕΣ σε κάθε Φιλανθρωπικό Σωματείο φοροαπαλλάσσονται 100% με κατάθεση στο Σωματείο και μέχρι το αθροιστικό ποσό των 300 € κατ’ έτος. Επιπλέον ποσά πρέπει να κατατίθενται σε Τράπεζα υπέρ του Σωματείου. Οι Δωρεές συνολικά προς διάφορα Φιλανθρωπικά Σωματεία φοροαπαλλάσσονται, εφόσον υπερβαίνουν αθροιστικά τα 100 € κατ’ έτος. Σχετικές πληροφορίες παρέχει η Π.Ε.ΦΙ.Π.

Το μπλογκ της Ορθόδοξης Ιεραποστολής, έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία και σε τέτοια ζητήματα, καλεί τους Ορθοδόξους Χριστιανούς  να στηρίξουν οικονομικά τις δύο αυτές υπερπολύτεκνες οικογένειες, από το υστέρημα ή το περίσσευμα της καρδιάς τους.
Ο πρώτος τρόπος είναι να καταθέσουν την αγάπη τους στην ΠΕΦΙΠ ( σε έναν από τους παραπάνω λογαριασμούς ), διευκρινίζοντας, όμως, για ποια από τις δύο οικογένειες προορίζεται ( για την οικογένεια του Γ. Σ. από το Αζερμπαϊτζάν ή για την οικογένεια του διακόνου Κωνσταντίνου , Λουμουμπάσι, Κογκό )
Επιπλέον, για την οικογένεια του Γ.Σ από το Αζερμπαϊτζάν μπορούν να δώσουν την αγάπη τους και μέσω του Ιεραποστολικου Συνδέσμου Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης, αναφέροντας ότι η δωρεά τους είναι για τη συγκεκριμένη οικογένεια. Ευχής έργον θα ήταν να βρεθούν Ορθόδοξοι Χριστιανοί αδελφοί μας, οι οποίοι να προσφέρουν και εργασία στον Γ.Σ.
Ας τους έχουμε στις προσευχές μας και ας τους στηρίξουμε όσο μπορούμε. Ο Κύριος μας να τους στηρίζει στην Ορθόδοξη πίστη και να τους ενδυναμώνει. Τα έργα αγάπης συνεχίζονται καθημερινά. Χιλιάδες άνθρωποι,σήμερα στην Ελλάδα, τρέφονται από τα συσσίτια των ενοριών και των Μητροπόλεων της Εκκλησίας μας. Χιλιάδες άνθρωποι τρώνε και πίνουν καθαρό νερό και βρίσκουν φάρμακα από την Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή. Δόξα τω Θεώ. 
Σας ευχαριστούμε όλους σας που, καθημερινά, με όλο και αυξανόμενο και συγκινητικό βαθμό, ενεργοποιήστε στα έργα διακονίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Ιεραποστολής. Προσευχόμαστε για όλους εσάς τους ανώνυμους δωρητές και συνεργάτες της διακονίας ΑΓΑΠΗΣ της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, στη Κύπρο και σε πάνω από 80 χώρες του κόσμου. Ελπίζουμε και άλλοι να συγκινηθούν, και άλλοι να ενεργοποιηθούν, για την αγάπη του Ιησού Χριστού. Η δική μας διακονία είναι η ΑΓΑΠΗ και η προσφορά, χωρίς όρια, ανεξάρτητα από φυλή ή θρήσκευμα. 

Η Ορθοδοξία στο Αζερμπαϊτζάν (από τα βυζαντινά χρόνια - διαφορετική κατάσταση αν ένας μουσουλμάνος μεταστραφεί στο χριστιανισμό)

Δεν υπάρχουν σχόλια: