ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Το νέο ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου «This is Not a Coup», για την παντοδυναμία των Τραπεζών


Γιώργος Ρούσσος
tvxs.gr

Δύο χρόνια μετά το αξιόλογο και πάντα επίκαιρο ντοκιμαντέρ «Φασισμός Α.Ε.», ο Άρης Χατζηστεφάνου επιστρέφει δυναμικά με τη νέα του δημιουργία «This is Not a Coup» και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά δύσκολων ερωτημάτων: Ποιες τράπεζες επέβαλαν τη δημιουργία του ευρώ; Ποιος διέταξε την ανατροπή εκλεγμένων πρωθυπουργών και πώς οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο των τραπεζών; Μπορεί να μεταρρυθμιστεί ένα σύστημα που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης;
«Η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, ήθελαν να αλλάξουν την κυβέρνηση της Ιταλίας. Ήθελαν να αλλάξουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση [...] Δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο πραξικόπημα. Θα το ονόμαζα: "Ο τρόπος που δουλεύει το σύστημα".» - Alan Friedman (Fmr. FT Correspondent)



Οι δημιουργοί των ντοκιμαντέρ «Debtocracy», «Catastroika» και «Fascism Inc» επιστρέφουν στις 12 Μαΐου. Στο «This is Not a Coup», ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου παρακολουθεί τις «πραξικοπηματικές» παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε χώρες, όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα και συνομιλεί με πρώην αρχηγούς κρατών και πολιτικούς που καθόρισαν τις εξελίξεις μπροστά, αλλά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.



Αξίζει να σημειώσουμε ότι όπως και τα τρία προηγούμενα ντοκιμαντέρ της Infowar Productions, έτσι και το «This is Not a Coup», χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους θεατές του, οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν οικονομικά την παραγωγή, μέσα από τον επίσημο ιστότοπο του ντοκιμαντέρ. Όπως και στα τρία προηγούμενα ντοκιμαντέρ, το «This is Not a Coup» θα διατίθεται δωρεάν ύστερα από μια περίοδο προβολών σε Κινηματογραφικές Προβολές, Φεστιβάλ και Εκδηλώσεις.



Το σενάριο υπογράφει ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου και την επιστημονική επιμέλεια ο οικονομολόγος και δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης. Η σκηνοθετική επιμέλεια και το μοντάζ είναι του Άρη Τριανταφύλλου, κάμερα και post production κάνει ο Θάνος Τσάντας, ενώ τη μουσική γράφει ο Ερμής Γεωργιάδης.



Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ γνωστοί πανεπιστημιακοί δημοσιογράφοι αλλά και πολιτικοί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των οικονομικών πραξικοπημάτων, περιγράφουν τις διασυνδέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες.



Διαβάστε επίσης: Το ντοκιμαντέρ «Φασισμός Α.Ε.» του Άρη Χατζηστεφάνου
Από την Ιταλία, στην Ιρλανδία και από την Κύπρο στην Ελλάδα. Το «This is Not a Coup» αποτελεί ένα σύγχρονο ντοκουμέντο. Μία προσεγμένη παραγωγή σε κάθε της λεπτομέρεια, που μας ταξιδεύει στην Ευρώπη αναζητώντας απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα. Το ντοκιμαντέρ δεν χαρίζει εύκολες λύσεις, αλλά προσφέρει πληροφορίες και θέτει προβληματισμούς προς σκέψη και συζήτηση από και προς τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).
 
Στο ντοκιμαντέρ σχολιάζουν τα τεκταινόμενα γνωστοί πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι αλλά και πολιτικοί. Από τον Alan Friedman (πρώην ανταποκριτή των Financial Times) και τον Νόρμπερτ Χέρινγκ (Οικ. Αναλυτής της Handelsblatt), μέχρι τον Όσκαρ Λαφοντέν (πρώην Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας).


 

Πόσο ανεξάρτητη είναι τελικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ); Ποιος την ελέγχει και ποιον εξυπηρετεί; Πως ο ELA (Emergency Liquidity Assistance), από μηχανισμός στήριξης και βοήθειας εξελίχθηκε σε όπλο εκβιασμού δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων; Καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται, το «This is Not a Coup» θέτει τις βάσεις ενός γόνιμου διαλόγου.
Το πρόγραμμα προβολών του ντοκιμαντέρ «This is Not a Coup» (Just another day in the EU), έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Από τις 12 Μαΐου στους κινηματογράφους Τριανόν στην Αθήνα, Ζέα στον Πειραιά, Μακεδονικόν στη Θεσσαλονίκη και Άνεσις στο Αγρίνιο. Από τις 19/5 στο Σινέ Παράδεισος στον Κορυδαλλό. Περισσότερες αίθουσες θα ανακοινωθούν σύντομα στον επίσημο ιστότοπο του ντοκιμαντέρ: «This is Not a Coup».


Επίσης:

«Κόκκινο χαλί για τον Αντίχριστο» - Η παγκόσμια εξουσία των «αγορών» και οι πολιτικοί - μαριονέτες 
Κοινωνία χωρίς μετρητά: Προοπτική ή εφιάλτης;
Ένας λαός + μια κρίση – ένας Χριστός = 3.124 αυτοκτονίες (& απόπειρες) 
Νεομάρτυρες της οικονομικής κρίσης (κάποιοι που αντιδρούν & αγωνίζονται με άλλο τρόπο)

Αληθινοί μοναχοί & άγιοι κρυμμένοι στα δάση και τις μονές του Αγίου Όρους

Ο Γιάννης της Παναγιάς (με τα links που το ακολουθούν) 
Αθήνα, πόλη των αγίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: