ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ο Χιλιανός νεομάρτυρας Χοσέ (Ιωσήφ) Μουνιόθ-Κορτέζ (1997)

Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας στον 20ό και 21ο αιώνα
Μέρος Δεύτερο. Κεφάλαιο Δέκατο Τρίτο

Χαραλάμπους Χ. Άνδραλη
Αναβάσεις
 
Ο Νεομάρτυρας Χοσέ Μουνιόθ-Κορτέζ γεννήθηκε το 1950 στη Χιλή της Νότιας Αμερικής. Η οικογένειά του ήταν βαθιά θρησκευόμενη αλλά ανήκε στο ρωμαιοκαθολικό δόγμα. Σε ηλικία 12 ετών γνώρισε τον Ορθόδοξο Επίσκοπο Χιλής Λεόντιο, ο οποίος τον έπεισε να βαπτιστεί Ορθόδοξος δύο χρόνια αργότερα. 

Τον εντυπωσίαζε ο τρόπος ζωής των μοναχών και παρότι ζούσε μέσα στην πόλη, προσπαθούσε να εφαρμόζει όσα έκαναν η μοναχοί. Επιδόθηκε σε νηστείες, προσευχή, αγρυπνίες. Κάποια στιγμή, έφυγε από τη Χιλή και μετακόμισε στον Καναδά. Εκεί εργάστηκε ως δάσκαλος ζωγραφικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Παράλληλα ο ίδιος θέλησε να μάθει Βυζαντινή Αγιογραφία.


Το 1982 ο Χοσέ επισκέφθηκε το Άγιον Όρος. Εκεί μελέτησε πολλές βυζαντινές εικόνες στα πλαίσια των αγιογραφικών του σπουδών. Ιδιαίτερη εντύπωση του έκανε ένα αντίγραφο της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που υπήρχε σε μία σκήτη. Ο Χοσέ θέλησε να την αγοράσει, αλλά στεναχωρήθηκε όταν έμαθε ότι δεν ήταν προς πώληση. Καθώς έφευγε όμως, ο Δικαίος της Σκήτης του χάρισε την εικόνα. Ο ευλαβής προσκυνητής απέδωσε το γεγονός σε θαύμα της Θεοτόκου.


Επιστρέφοντας στο Μόντρεαλ, ο Χοσέ διάβαζε κάθε βράδυ τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μπροστά στην εικόνα. Μετά από κάποιες εβδομάδες στο δωμάτιο όπου είχε την εικόνα άρχισε να ευωδιάζει μια ευχάριστη και έντονη μυρωδιά. Τότε παρατήρησε ότι η εικόνα έβγαζε μύρο από τα χέρια της Θεοτόκου. Για τα επόμενα 15 χρόνια η εικόνα εξακολούθησε να μυροβλύζει. Ο Χοσέ γύρισε σχεδόν όλο τον κόσμο με την εικόνα για να δείξει το θαύμα στους ανθρώπους και να δοξαστεί το όνομα της Παναγίας.

Στις 31 Οκτωβρίου 1997 και ενώ βρισκόταν στην Αθήνα για να παρουσιάσει το θαύμα, δολοφονήθηκε από σατανιστές, αφού πρώτα βασανίστηκε φρικαλέα μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε. Οι εχθροί της Πίστεως δεν άντεχαν να τον βλέπουν να βροντοφωνάζει σε όλο τον κόσμο το θαύμα, δοξάζοντας το Χριστό και την Παναγία.

Απολυτίκιον. Ήχος ΄. Ταχύ προκατάλαβε

Το θαύμα εκραύγασας της Θεοτόκου τρανώς, την Πάνσεπτον εικόνα της ασπαζόμενος θερμώς,
Χοσέ Νεομάρτυρα.
Διά την ομολογίαν εφονεύθης παμμάκαρ∙ διό παρακαλούμεν και εκτενώς σοι βοώμεν∙
πρεύσβευε Χριστώ τω Θεώ σωθήναι τάς ψυχάς ημών.


Προσθέτουμε από εδώ (από τα σχόλια):

Μερικές πληροφορίες σχετικά με τον αγιογραφήσαντα την Εικόνα του Μόντρεαλ. Πρόκειται γιά τον τότε Ιερομόναχο π. Χρυσόστομο Τζανή (σήμερα Επίσκοπο Γ.Ο.Χ. Θηβών και Λεβαδείας), αδελφό της Ζηλωτικής Συνοδείας του μακαριστού Γέροντος Κλήμεντος, της Καλύβης Γεννήσεως Χριστού Κατουνακίων ["N": αυτό σίγουρα θα προβληματίσει, αλλά η εντιμότητα επιβάλλει να το αναφέρουμε (για το θέμα των ΓΟΧ δείτε το ιστολόγιό μας Συγχώρησις)].
Η εικόνα του αγίου νεομάρτυρος χάθηκε τότε στην Αθήνα. Ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας, την οποία έχει στην κατοχή του κάποιος αναγνώστης Νεκτάριος από την Χαβάη, μυροβλύζει. Για περισσότερα δείτε εδώ.

Για το συγκλονιστικό αυτό βιβλίο (και αρκετά αποσπάσματα) εδώ.

From the nw martyr Jose in English

Άλλοι σύγχρονοι μάρτυρες από σατανιστές: Οι νεομάρτυρες της Όπτινα (Πάσχα 1993)
Ο νεομάρτυρας π. Ιωάννης Καρασταμάτης της Σάντα Κρουζ. 
Ο π. Γρηγόριος Γιάκοβλεφ
Ο νεομάρτυρας της Μόσχας π. Δανιήλ Συσόεφ, ιεραπόστολος της Ρωσίας (19.11.2009).
Ο 19χρονος νεομάρτυρας άγιος Ευγένιος Ροντιόνωφ (23.5.1996).
Άγρια δολοφονία ιερέα σε εκκλησία της Ρουμανίας
Ρουμάνοι νεομάρτυρες
Άγνωστοι Κινέζοι μάρτυρες
Άγιοι μέσα στις πόλεις 
Επιστημονική εξέταση εικόνας που δάκρυσε
 
 

Το αίμα των μαρτύρων Σου, Χριστέ, Άγιε Θεέ, ας στηρίζει την καρδιά μας κι ας έχουμε τη βοήθειά Σου, για να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, το παράδειγμά Σου. Αμήν.
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παναγία μου και Χριστέ μου..... ας πρεσβευει για εμάς μονο που τα ακούω αυτά τρέμω....