ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

May 23, Saint Evgeny Rodionov - Μνήμη αγίου νεομάρτυρα Ευγένιου Ροντιόνωφ († 23 Μαΐου 1996)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι λάθος ο όρος άγιος. Δεν έχει αγιοκαταταχαθεί.

Όπως και ο όρος νεομάρτυρας είναι λάθος γιατί οι Μπολσεβίκοι είχαν καταρρεύσει.. Στην Ρωσία και στις άλλες χώρες που οι Χριστιανοί δεν είναι πλέον υπό διωγμό.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να μην τον αγιοκατατάξει γιατί δεν είναι σίγουρο αν είναι νεομάρτυρας. Ο μόνος που ισχυρίζεται ότι πέθανε λόγω πίστης, είναι η μάνα του. Επίσης, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει κανονικοποιήσει ποτέ κάποιον που πέθανε σε πόλεμο.

Είναι λάθος να αγιογραφείς κάποιον που δεν έχει ανακηρυχθεί άγιος.

Ευχαριστώ που μ'άκουσες.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ευχαριστώ κι εγώ για το σχόλιό σας.
Ότι η Ρωσ. Εκκλησία αποφάσισε να μην τον αγιοκατατάξει δεν το γνωρίζω, πρώτη φορά το ακούω τώρα. Όμως το αμφισβητώ, και συγχωρήστε με, διότι σε παλαιότερο άρθρο έχει γραφτεί ότι η βιογραφία του εκδόθηκε το 1997 με την ευλογία του τότε Πατριάρχη της Ρωσίας Αλέξιου. Εδώ: http://o-nekros.blogspot.com/2011/05/blog-post_23.html (όπου αναφέρονται και οι αντιρρήσεις για την αγιότητά του).
Εξάλλου και το γέροντα Παΐσιο το Οικ. Πατριαρχείο αποφάσισε πρόσφατα (Απρίλιος ή Μάιος 2014) να μην τον αγιοκατατάξει, προς το παρόν, γιατί έχει περάσει πολύ λίγος χρόνος από την κατάταξη του γ. Πορφύριο και άλλων αγίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι άγιος. Και από το μαρτύριο του αγ. Ευγενίου λίγος χρόνος έχει περάσει.
Ο άγιος νεομάρτυρας Ευγένιος - και επιμένω - τιμάται ως άγιος από χιλιάδες ανθρώπους και έχει κάνει πάρα πολλές εμφανίσεις και θαύματα, εικόνες του μυροβλύζουν κ.τ.λ. Δεν τον αγιογραφώ εγώ, τον παρέλαβα ως άγιο από πλείστες πηγές, ελληνικές και ξένες. Θεωρώ ότι δεν τίθεται θέμα αναξιοπιστίας της αγιότητάς του.
Μην ξεχνάμε ότι και για τους μεγάλους γέροντες της πατρίδας μας, όπως Παΐσιο και Πορφύριο, αλλά και το γέροντα Σωφρόνιο και ένα σωρό άλλους, έχουν εγερθεί αντιρρήσεις για την αγιότητά τους. Και λοιπόν; Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία.
Τέλος, να διευκρινίσουμε ότι μαρτύρησε για το Χριστό, όχι από το αθεϊστικό καθεστώς αλλά από μουσουλμάνους αντάρτες. Και φυσικά δε σκοτώθηκε σε πόλεμο, αλλά μετά τρίμηνη αιχμαλωσία. Είναι αντίστοιχος με τους πολλούς στρατιωτικούς αγίων των ρωμαϊκών διωγμών.
Σας ευχαριστώ και πάλι.