ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ορθόδοξος ιερέας βρίσκει μαρτυρικό θάνατο από ισλαμιστές στη Συρία


πατήρ Σωτήρης Χαντάντ: ένας νέος μάρτυρας του Χριστού
 

Διάβασα γι' αυτόν αρχικά εδώ. Μετά έψαξα λίγο και βρήκα τα παρακάτω στο πολύ αξιόλογο blog NOCTOC
Δε λέω ότι είναι άγιος, γιατί δε γνωρίζουμε ακριβώς τις συνθήκες υπό τις οποίες θανατώθηκε. Ο Θεός θα δείξει. Ασφαλώς όμως, αν ήθελε, θα γλίτωνε μέσα σε μια εβδομάδα αιχμαλωσίας και φρικτών βασανιστηρίων, αν έλεγε ότι γίνεται μουσουλμάνος!
 


Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία μας πρόσθεσε ακόμη ένα μάρτυρα στην αγκαλιά του Χριστού μας. Πρόκειται για τον Ελληνορθόδοξο ιερέα Σωτήρη (Φάντι)  Χαντάντ ο οποίος υπηρετούσε στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία στη μικρή πόλη Κανάτα με 15.000 κατοίκους, 20 χιλιόμετρα έξω από την Δαμασκό ["Ν": Χωρίς να θυμώσουν οι πατριώτες, θεωρώ ότι "Ελληνορθόδοξος της Συρίας" = χριστιανός του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας. Ονομάζονται έτσι, διαφοροποιούμενοι από τις μονοφυσιτικές χριστιανικές κοινότητες της ευρύτερης περιοχής, που αυτοαποκαλούνται "Ανατολικές (Oriental) Ορθόδοξες Εκκλησίες". Οι ορθόδοξοι αδελφοί μας εκεί, στην καταγωγή, είναι Ρωμιοί (Βυζαντινοί), χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι οπωσδήποτε και φυλετικά Έλληνες. Αυτό προς αποφυγήν παρεξηγήσεων για "εθνικισμό" & "ιμπεριαλισμό"].
Ο μάρτυρας ιερέας βρέθηκε στραγγαλισμένος και με τα μάτια του βγαλμένα, ενώ το σώμα του ήταν γεμάτο από μώλωπες που δημιουργήθηκαν από τα φρικτά βασανιστήρια που πέρασε.


Το μαρτύριο του 43χρονου ιερά Σωτήρη Χαντάντ άρχισε στις 19 Οκτωβρίου όταν απήχθη από ισλαμιστές αντάρτες, καθώς πήγε για να τους συναντήσει και να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση ενός Χριστιανού γιατρού της ενορίας του που είχαν απαγάγει από πριν. Οι απαγωγείς ζητούσαν 50 εκατομμύρια συριακές λίρες (660 χιλιάδες δολάρια) λύτρα για την απελευθέρωση του γιατρού. Ο π. Σωτήρης κατάφερε να μειώσει το ποσό περίπου στα μισά ($350,000) από αυτά που ζητούσαν αρχικά. Την περασμένη Παρασκευή πήγε μαζί με τον πεθερό του γιατρού για να τους δώσει τα λεφτά και να απελευθερώσει τον όμηρο. Αντί αυτού, οι ισλαμιστές αντάρτες τους απήγαγαν και αυτούς.
Οι απαγωγείς ζητούσαν τώρα 750 εκατομμύρια λίρες Συρίας για να απελευθερώσουν και τους τρεις. Τέτοιο μεγάλο ποσό χρημάτων δεν μπορούσε να βρεθεί πουθενά, και έτσι σήμερα  το πρωί βρέθηκε η σορός του ιερέα στην Εθνική Οδό μεταξύ Δαμασκού και Κανάτα ["Ν": οι άλλοι προφανώς αγνοούνται. Ο Θεός να τους βοηθήσει!].


Ο πατήρ Σωτήρης Χαντάντ γεννήθηκε στην πόλη της Κανάτα στις 2 του Φλεβάρη του 1969 από ευλαβείς Χριστιανούς γονείς. Μετά την απόκτηση του απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σπούδασε στη Θεολογική σχολή Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου, από όπου και αποφοίτησε το 1994. Παντρεύτηκε και χειροτονήθηκε διάκονος στον καθεδρικό ναό της Παναγίας στη Δαμασκό κατά τη διάρκεια του εορτασμού της ονομαστικής εορτής του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιγνάτιο Χαζίμ IV.


Στις 14 Ιουλίου του 1995 χειροτονήθηκε ιερέας και εστάλη να υπηρετήσει την ενορία του Προφήτη Ηλία στη γενέτειρά του Κανάτα. Ο πατέρας Σωτήρης υπηρετούσε με ζήλο την ενορία του και συμμετείχε στην ίδρυση του Ορθόδοξου Κατηχητικού Σχολείου της πόλης μαζί με άλλους ευσεβείς πιστούς της ενορίας. Σήμερα βρίσκεται μαζί με τους αγγέλους. Αιωνία του η μνήμη.

Διαβάστε, παρακαλώ, και:
Ο ηρωικός παπάς Δανιήλ Συσόεφ, νεομάρτυρας της Μόσχας του 2009 
Άλλοι σύγχρονοι μάρτυρες ιερείς: Ρωσία - ΗΠΑ
Αίμα ορθοδόξων (και όχι μόνο) στη Συρία
Χριστιανικό αίμα σε όλο τον κόσμο
29 Μαΐου: "Επίθεση" στους Τούρκους!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: