ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ερώτηση προς τον Πειραιώς Σεραφείμ


Το ιστολόγιό μας διακόπτει την ενημέρωσή του για 10 μέρες, σε ένδειξη πόνου & λύπης για το νέο ένδοθεν τραύμα κατά της Εκκλησίας, με την πρόσφατη (13.10.12) αψυχολόγητη ενέργεια του μητροπολίτη Πειραιώς π. Σεραφείμ.

Τι αξία έχει ν' αγωνιζόμαστε - εκατοντάδες ορθόδοξοι bloggers - για να σωθούν ψυχούλες, συν Θεώ, όταν ένας Ορθόδοξος Επίσκοπος (θορυβώδης και τηλεοπτικός star, έστω άθελά του) δίνει μια και σπρώχνει αμέτρητες τέτοιες ψυχούλες - μαζί με τις προσπάθειές μας - χιλιόμετρα μακριά;


Λίγες ώρες μετά από αυτή την ανάρτηση πληροφορήθηκα από τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων πως ο μητροπολίτης Πειραιώς π. Σεραφείμ κατέθεσε μήνυση κατά των συντελεστών της θεατρικής παράστασης του έργου Corpus Christi, συνοδευόμενος μάλιστα από βουλευτές της Χρυσής Αυγής!
Η είδηση κυριολεκτικά με σόκαρε. Για μια ακόμα φορά η Εκκλησία θα διασυρθεί μέχρι τη λάσπη από κάθε ιδεολογικό της αντίπαλο (σοβαρό ή φαιδρό, αδιάφορο) και θα λοιδορηθεί στη σκέψη όχι μόνο των φανατικών αθεϊστών ή προπαγανδιστών κατά της Ορθοδοξίας, αλλά και κάθε τσιτωμένου από την τόση προπαγάνδα σκεπτόμενου ανθρώπου!
Ένας μητροπολίτης που διαρκώς προκαλεί με τις αλλεπάλληλες εγκυκλίους του, ευκαίρως ακαίρως, τραβώντας έτσι σα μαγνήτης τα φώτα της δημοσιότητας - έστω για καλό σκοπό από πλευράς του (έχει όμως ταπείνωση; μακάρι· ας ψάξει μέσα του), αλλά εκείνα δε χάνουν ευκαιρία να φωτίσουν και να προβάλουν κάτι που θα μειώσει την Εκκλησία στα μάτια των πολλών - διαπράττει άλλη μια αψυχολόγητη ενέργεια και μάλιστα συμμαχώντας ανοιχτά πλέον με τους θαυμαστές του Χίτλερ, τους δήθεν ορθόδοξους νεοναζί, τη νέα Κου Κλουξ Κλαν!

Μετά το ρεζιλίκι με τον Παστίστιο εξαιτίας άλλων (όπου ένας παραπλανημένος νέος, με τη σύλληψή του, αντί να προσελκυστεί για το Χριστό, μετατράπηκε σε ήρωα του αντιεκκλησιαστικού αγώνα, αποχτώντας διεθνή φήμη!!), έχουμε μια νέα γκάφα ολκής, όπου μια θεατρική παράσταση ήσσονος σημασίας (με ένα έργο που "ξεθάφτηκε από τη ναφθαλίνη της παγκόσμιας απόρριψης", όπως γράφει ο ίδιος ο μητροπ. Πειραιώς εδώ, παράσταση που σχεδόν κανείς δε θα μάθαινε την ύπαρξή της, αν δεν ξεσηκώνονταν "αντιδράσεις", και σε λίγο καιρό πιθανώς θα την ξεχνούσαν κι εκείνοι που θα την παρακολουθούσαν) μετατρέπεται τώρα σε ορόσημο του αγώνα ορκισμένων, άγρυπνων και λυσσασμένων εχθρών του Χριστού & του λαού, έχοντας πλέον συμμάχους και πλήθος ευαισθητοποιημένους κατά του φασισμού & του ρατσισμού συνανθρώπους μας, οι οποίοι βλέπουν τους Χρυσαυγίτες δίπλα στα ράσα και δίπλα στο δεσπότη!
Γιατί;

Σεβασμιώτατε, επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω κάτι:
Καταθέσατε μήνυση, για να πετύχετε τι; Να κατεβεί το έργο, για να μην προσβληθεί ποιος; Ο Χριστός; Μα ο Χριστός αυτό που θέλει είναι να σωθούν οι ψυχές - και τώρα τους συντελεστές της παράστασης τους χάσαμε, αντί να τους κερδίσουμε για το Χριστό. Είναι πλέον "διωκόμενοι" από τους "σκοταδιστές παπάδες", που έγιναν ένα με τους φασίστες! Συμπέρασμα: οι "γνωστοί παπάδες", μη έχοντας όχι απλώς επιχειρήματα, αλλά ούτε την επιθυμία να συζητήσουν, ζητούν και πάλι τη βοηθεια της κοσμικής εξουσίας για να ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ την παντοκρατορία τους! Πώς θα πλησιάσουν την Εκκλησία εκείνες οι ψυχούλες τώρα πια;
Άραγε, πήγατε να δείτε το έργο; Πλησιάσατε το σκηνοθέτη, τους ηθοποιούς και τους άλλους συντελεστές; Τους δείξατε πως Ορθόδοξη Εκκλησία = αγάπη και όχι κραυγές και χαστούκια;
Υπενθυμίζω πως ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έγραφε: "Αγωνιζόμαστε ενάντια στις αιρέσεις, για να υψώσουμε τους αιρετικούς, όχι για να τους ρίξουμε χάμω! Χαρακτηριστικό του χριστιανού είναι να διώκεται, όχι να διώκει" (P.G. 50, 841-842). Ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας έγραφε για τους αιρετικούς: "Σ' αυτούς που γλιστρούν πρέπει ν' απλώνουμε το χέρι για να τους σηκώσουμε, σαν πεσμένους αδελφούς". Ορίστε και βαρυσήμαντες τοποθετήσεις του αγίου Νεκταρίου.
Εσείς, και κάθε πονεμένος και δίκαια αγανακτισμένος ορθόδοξος αδελφός μου, θέλετε να βοηθήσετε και να εξυψώσετε τους συντελεστές του Corpus Christi; Ή μήπως κάνατε ήδη τόσες προσπάθειες, που πλέον καταλάβατε πως είναι ορκισμένοι και δόλιοι εχθροί του λαού και του Χριστού και πως μόνο εισαγγελική δίωξη τους πρέπει;

Ο Χριστός ως Καλός Σαμαρείτης σκύβει πάνω απ' τον ψυχοσωματικά πληγωμένο άνθρωπο (εικ. από εδώ)

Οι άγιοι Πατέρες συχνά μίλησαν με σκληρή γλώσσα, αλλά ενάντια στους αρχηγούς των αιρέσεων, όχι στους απλούς πλανημένους πιστούς - και μάλιστα κι εκείνους τους αρχηγούς των αιρέσεων πρώτα προσπάθησαν να τους κερδίσουν και να τους σώσουν και μετά, όταν διαπίστωσαν πως είναι πωρωμένοι, τότε τα έβαλαν μαζί τους!
Σήμερα έχουμε πλήθος άπιστων, αθεϊστών, φανατικών εχθρών του ράσου, των παπάδων και της Εκκλησίας, που έγιναν έτσι γιατί δεν είδαν ποτέ κάτι καλό από την Εκκλησία. Καλό υπάρχει, αλλά κανείς δεν τους το έδειξε, έπεσαν θύματα ξένης και εγχώριας προπαγάνδας και, πολλοί, και θύματα διεφθαρμένων ή αδιάφορων χριστιανών, κληρικών & λαϊκών. Ποιος τους αγαπάει αυτούς και αγωνίζεται να τους κερδίσει;
Και τέλος, τι δουλειά έχετε με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής; Είστε αφελής και πιστεύετε πως αυτή η συμμορία ροπαλοφόρων ενδιαφέρεται για την Ορθοδοξία, ή ακόμα και για την Ελλάδα; Κι αν ενδιαφέρεται, δε χρειαζόμαστε το ενδιαφέρον τους (ένα ενδιαφέρον τού "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", που ασκεί βία και εξάπτει & στο λαό μας τα χειρότερα πάθη) πριν μετανοήσουν και αλλάξουν ρότα, που σίγουρα δεν πρόκειται να το κάνουν όσο τους σιγοντάρουν παπάδες σαν εσάς...
Παραθέτω μια πρόχειρη ανθολογία κατορθωμάτων τους, που συνέταξε ένας καλός φίλος και καλός ορθόδοξος αγωνιστής (ο Θεός να τον ευλογεί):

Ας σκεφτούμε τα εξής:

1) Ποιοι
απειλούν παιδάκια

2) Ποιοι
κυνηγούν ανθρώπους μέσα στους δρόμους

3) Ποιοι
είναι μαχαιροβγάλτες

4) Ποιοι
πυροβολούν ανθρώπους που κοιμούνται

5) Ποιοι
χτυπούν γυναίκες που έχουν υπερασπιστεί την Εκκλησία (Κανέλλη - βλ. εδώ)

6) Ποιος έχει τέτοιο θράσος, ώστε να εισβάλλει σε κλούβα των ΜΑΤ, να τσακώνει κρατούμενο και να μην του λέει ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΙΠΟΤΑ


7) Ποιοι απειλούν με κατάλυση τη Δημοκρατία και το κοινοβούλιο

9) Ποιοι θέλουν να φτιάξουν έναν
Χριστιανισμό "καθαρό" (δλδ αιρετικό) από τα "εβραϊκά στοιχεία".

Σας παραπέμπω, Σεβασμιώτατε, με μεγάλο σεβασμό, και στα:

Οι σπόνσορες της Χρυσής Αυγής
Χρυσή Αυγή & υβριστές της Εκκλησίας
Ορθόδοξο ΟΧΙ στη Χρυσή Αυγή.
(Για να μην έχετε υποψία ότι υπάρχει πολιτικός δόλος λόγω συγκεκριμένων κομματικών προτιμήσεων, παραπέμπω και εδώ).


Λυπάμαι, γιατί κάποτε νόμιζα πως είστε αγωνιστής. Όμως εδώ και καιρό φοβάμαι πως έχετε καβαλήσει το καλάμι. Επειδή έχετε κάνει και σωστά πράγματα, είναι κρίμα. Ζητώ συγγνώμη για το παρακάτω, αλλά με παρακινούν ανάλογες περιπτώσεις από την Ιστορία της Ορθοδοξίας, όπως ο έλεγχος του Ευσεβίου Δορυλαίου (λαϊκού ακόμη) προς τον πατριάρχη ΚΠόλεως Νεστόριο: Αν και λαϊκός, υπερανάξιος και συντετριμμένος από τη συναίσθηση των αμαρτιών μου, σας ανακαλώ σε μετάνοια. Σκεφτείτε μόνο τα χαμένα πρόβατα, που σας περιμένουν ως γιατρό των καταπονημένων ψυχών τους και όχι ως επίδοξο τιμωρό και μπαμπούλα!

Ηλικιωμένος Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος δήλωσε για τη μήνυση του π. Σεραφείμ:
««Η  Διαρκής Ιερά Σύνοδος στις αρχές του καλοκαιριού εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της και καταδίκασε κάθε προσβολή του προσώπου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Οτιδήποτε περισσότερο δεν βοηθάει, αντιθέτως διαφημίζει το έργο. Το Χριστό τον έχει ο καθένας στην καρδιά του. Ο κάθε άνθρωπος, σύμφωνα με το ήθος και τις αρχές του, οφείλει να μπορεί να αντιλαμβάνεται από ποιο σημείο και μετά προσβάλλει τον Θεό και την πίστη του άλλου ανθρώπου. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε Χριστό και αρχές με δικαστικές αποφάσεις και μηνύσεις. Και μάλιστα όταν όλα αυτά γίνονται με την στήριξη ενός όποιου κομματικού μηχανισμού».
Και άλλος είπε:
«Δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία που διώχθηκε για την πίστη στον Ιησού Χριστό να μετατρέπεται σε διώκτη. Αντιθέτως η Εκκλησία θεραπεύει με την ανεξάντλητη αγάπη του Χριστού. Και φυσικά δεν είναι δυνατό να συμπράττει καθ' οιονδήποτε τρόπο και με οποιονδήποτε για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας της τέχνης. Εκτός και αν θέλουμε να μιμηθούμε εκείνους που σκοτώνουν στο όνομα του Θεού τους».
Δυστυχώς τα ονόματά τους δεν τα είδα δημοσιευμένα. Θα ήθελα να τα δω (ιδού σχετική άποψη του Σιατίστης Παύλου, ενός, κατ' εμέ, εξαίρετου ιεράρχη, που κάποιοι δυστυχώς έσπευσαν να κατηγορήσουν). Νομίζω πως η Ιερά Σύνοδος επιτέλους -και όχι μόνο κάποιοι τίμιοι αγωνιστές, αλλά και παρατημένοι, παπάδες- πρέπει να σκύψει πάνω από τους πνευματικά πληγωμένους αδελφούς μας, όπως ο Καλός Σαμαρείτης: με στοργή για τους πνευματικούς τραυματίες και δυναμισμό ΜΟΝΟ για εκείνους που τους/μας τραυματίζουν και που δεν είναι άλλοι από τους πολιτικά και οικονομικά ισχυρούς (στους οποίους εντάσσονται και οι ξενόφερτες αιρέσεις και οι πάτρωνες του φανατικού αθεϊσμού).

Μακάρι να κάνω λάθος, αφού εξάλλου είμαι ανόητος και αφελής. Ο Θεός να δώσει. Ο Θεός να βοηθήσει, συγχωρέσει και φωτίσει πιστούς και "άπιστους", "δικούς μας" και "ξένους".
Αφιερώνω στο σεβασμιώτατο και σε όλους τους αγανακτισμένους ορθόδοξους αδελφούς μου το παρακάτω βίντεο, από τις ταραχές που ματαίωσαν την πρεμιέρα του Corpus Christi (για τις οποίες γράφουμε εδώ). "Αλβανός" είναι ο Λαέρτης Βασιλείου, σκηνοθέτης της παράστασης. Αλήθεια, είναι ορθόδοξη αντίδραση αυτά; Θα κερδίσουν ψυχές για το Χριστό ή θα τις στείλουν πιο μακριά Του;
Ζητώ συγγνώμη από τους φίλους που ίσως πληγωθούν ή σοκαριστούν. Να ξέρουν ότι τους αγαπώ και τους συμμερίζομαι. Κι εγώ ορθόδοξος είμαι, έστω και του χειρίστου είδους. Δόξα τω Θεώ. Συγγνώμη.

Προσθήκη: στη συνέχεια τοποθετήθηκαν για τη Χρυσή Αυγή και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και άλλοι αρχιερείς. 

Προσθήκη 2: Λίγους μήνες αργότερα ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κατά της Χρυσής Αυγής, η οποία του απάντησε με σκληρότητα. Τα κείμενα εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η μήνυση του Μητροπολίτου και οι αντιδράσεις των Χριστιανών και των χρυσαυγιτών είχαν ως συνέπεια να σταματήσει η θεατρική παράσταση. Αν όλοι είχαν τα δικά σας μυαλά η παράσταση θα συνεχιζόταν.
Αν τέτοια παράσταση ανέβαινε επί ιερού Χρυσοστόμου θα γινόταν χαμός. Για ένα αμπέλι έκανε φασαρία.
Αυτό που πρεσβεύετε είναι ταπεινοσχημία και όχι ταπείνωση. Και αυτό που έχει ο Πειραιώς είναι ομολογία και όχι υπερηφάνεια. Συγχέετε τις έννοιες.

Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Να συλλαμβάνει δημοσιογράφο για τη δημοσιοποίηση λίστας και να επιτρέπει τις ύβρεις κατά του Χριστού. Οι νηπτικοί τους οποίους προβάλετε μέσα από το blog σας, και καλά κάνετε, είχαν πνεύμα ομολογίας. Αντιδρούσαν κατά του κακού. Διαβάσετε τις απόψεις του π. Παϊσίου γι' αυτό το θέμα. Δείτε την αγανάκτηση του Αγίου Νέστορος. Αν αγαπάς κάτι, αντιδράς όταν κάποιος το προσβάλλει. ΕΙΣΤΕ ΛΑΘΟΣ!

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Νομίζω ότι σκοπός μας (πρέπει να) είναι όχι να σταματήσει με τη βία και τον κρατικό νόμο η βλασφημία, αλλά να μετανοήσουν, να θεραπευτούν και να σωθούν οι βλάσφημοι αδελφοί μας. Αυτό θα γίνει με την αγάπη κι όχι με τη σπάθη του νόμου.
Εγκαλούμε το σεβασμιώτατο γιατί συμμάχησε με τους νεοναζί κι όχι για καθεαυτή την πράξη της μήνυσης (που κι αυτή δεν τη θεωρούμε σωστή - επειδή κλείνει πόρτες προσέγγισης προς τους "απέναντι" - αλλά δε μας πόνεσε τόσο όσο το άλλο).
Νομίζω ότι ο ι. Χρυσόστομος θα συμφωνούσε, γιατί είχε πει "και οι πλούσιοι είναι παιδιά μου και θέλω να σωθούν". "Πολεμάμε την αίρεση, όχι τον αιρετικό". "Ο αγώνας μας κατά της αίρεσης αποσκοπεί όχι στο να ρίξουμε κάποιους στο χώμα, αλλά να τους σηκώσουμε, αφού τώρα είναι πεσμένοι" κτλ.
Μπορεί να είμαι λάθος, ταπεινολόγος κτλ, αλλά η ομολογία πίστεως πρέπει να είναι και ομολογία αγάπης, για να είναι αληθινά ορθόδοξη. Άλλωστε, εμείς δεν είμαστε Πατέρες της Εκκλησίας, για να μιμούμαστε το ύφος τους. Ας μιμηθούμε τις προσευχές και την αγάπη τους και μετά βλέπουμε για το ύφος.
Τα γράφω αυτά με κάθε συστολή και χωρίς καμιά διάθεση να σας επικρίνω. Οι διαφορετικές απόψεις θα πρέπει να επιτρέπονται, όταν αφορμώνται από αγάπη.
Κι εγώ πληγώνομαι όταν υβρίζεται ο Κύριος. Αλλά και οι υβριστές είναι αδελφοί μου. Σας ευχαριστώ. Ο Θεός να σας ευλογεί.