ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Της Αγίας Ζώνης (31 Αυγούστου), του κλείσιμο του «μήνας της Παναγιάς»

 


Με την εορτή της Αγίας Ζώνης (31 Αυγούστου) κλείνει ο Αύγουστος, ο μήνας που θεωρείται αφιερωμένος στην Παναγία (λόγω του εορτασμού της Κοιμήσεώς της, που καταλαμβάνει το διάστημα από 1 Αυγούστου έως 23 Αυγούστου, που τελείται η απόδοση της εορτής) και χαρακτηρίζεται «μήνας της Παναγιάς».
Κατά την αρχαία παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τρεις ημέρες μετά την κοίμησή της, η Θεοτόκος αναστήθηκε και ανελήφθη στους ουρανούς με το σώμα της, γι’ αυτό και ο τάφος της, στη Γεθσημανή, είναι κενός και δεν υπάρχουν λείψανα ή το σκήνωμα της Θεοτόκου. Κατά την ανάληψή της, η Θεοτόκος παρέδωσε τη ζώνη της στον άγιο απόστολο Θωμά, η οποία σήμερα φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους και χαρακτηρίζεται Αγία Ζώνη.
Η Αγία Ζώνη γνώρισε μια περιπετειώδη ιστορική διαδρομή κατά τη βυζαντινή περίοδο και παραδόθηκε από τον ηγεμόνα της Σερβίας άγιο Λάζαρο (1371-1389) ή, κατά άλλη πληροφορία, από το Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνό (1341-1354), στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, όπου φυλάσσεται ώς σήμερα.
Τα θαύματα της Θεοτόκου, μέσω της Αγίας Ζώνης, είναι πάρα πολλά σε ολόκληρη την Ελλάδα (και όχι μόνον).
 
 
 
 
 
Ένας αγνωστικιστής για την Παναγία  Έντγκαρ Άλλαν Πόε: "Ύμνος στην Θεοτόκο"

Οι γιορτές της Παναγίας μέσα στο έτος (& τα Εγκώμιά Της)

Η ευαγγελική περικοπή στις εορτές της Θεοτόκου

Πώς είναι δυνατόν να συγχωρέσω τον εχθρό μου;

 

Εμφανίσεις και θαύματα της Παναγίας ανά τους αιώνες   
 
 
Αγία Ζώνη, Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου. Όμορφο εξωκλήσι στη νοτιοανατολική άκρη του χωριού, με χρονολογία στο ανώφλι 1885. Χτίστηκε προς τιμήν θαύματος της Παναγίας διά της αγίας ζώνης, που με λιτανεία της εξαφανίστηκαν κάμπιες, που είχαν κατακλύσει την περιοχή και προξενούσαν τεράστιες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή (παρόμοια ανάμνηση διασώζεται και για λιτανεία της αγίας ζώνης στο Άνω Μέρος Αμαρίου). Από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: