ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Ο τυφλός που φώναζε για βοήθεια και οι άλλοι τον εμπόδιζαν!...

 

Αυτό, κατά την ταπεινή μας γνώμη, είναι το πιο συγκλονιστικό σημείο του ευαγγελίου που διαβάστηκε σήμερα στην εκκλησία... Απόσπασμα από το κατά Λουκάν ευαγγέλιο, κεφ. 18 (ιη΄), στίχοι 35-43 (εδώ σε νεοελληνική μετάφραση, με εικόνες· το κεφ. 18 εδώ). Είναι η "Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά", δηλ. η 14η Κυριακή κατά την οποία, στη θεία λειτουργία, διαβάζεται απόσπασμα από το κατά Λουκάν ευαγγέλιο (όλες οι Κυριακές δεν είναι ίδιες, όπως έχουμε πει).

Τυφλός ζητιάνος, όταν έμαθε ότι πλησιάζει ο Χριστός, άρχισε να φωνάζει από εκεί όπου καθόταν, στην άκρη του δρόμου, ζητώντας Του βοήθεια. Οι άλλοι, εκεί γύρω, τον μάλωναν, να σωπάσει! Εκείνος όμως όλο και δυνατότερα φώναζε.

Ο Ιησούς τον άκουσε, ζήτησε να τον φέρουν κοντά Του. "Τι θέλεις;" τον ρώτησε. "Κύριε, να ξαναδώ" ικέτευσε ο άνθρωπος. "Ξαναδές", είπε ο Κύριος. "Η πίστη σου σε έσωσε".

Ο Ιησούς Χριστός καλεί κοντά Του ο ίδιος τον άνθρωπο που οι συνάνθρωποί του τον έχουν απορρίψει. Και μάλιστα άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί για να δουν το Χριστό! Αντί να τον βοηθήσουν να φτάσει σ' Εκείνον, τον εμποδίζουν!! Εκείνος όμως επιμένει και ο Κύριος ανταποκρίνεται, παραμερίζοντας (ως συνήθως) κάθε στερεότυπο.

Ο προβληματισμός μου: μήπως κι εγώ / μήπως κι εμείς εμποδίζουμε τους άλλους να φτάσουν στο Χριστό; Είναι ο πρώτιστος σκοπός μας να τους διευκολύνουμε με Τον αναζητήσουν και να Τον βρουν; Νοιαζόμαστε ακόμη και για εκείνους που βρίσκονται σε λάθος δρόμο (ή πιο σωστά: προπαντός για εκείνους!) ή τους καταδικάζουμε στη συνείδησή μας και τους αντιμετωπίζουμε με μίσος, που σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση τους και την καρδιά τους;

Όλοι μας, αδελφοί, όλοι εσείς, αδελφοί, μην αφήνετε κανέναν να σας εμποδίζει να πλησιάσετε το Χριστό. Ούτε εμάς τους ευσεβείς. Αλλά να ξέρετε και πως ανάμεσα στους ευσεβείς θα βρείτε και αληθινούς σοφούς, ενάρετους, ακόμη και αγίους ανθρώπους - μη πέφτετε κι εσείς θύματα της προκατάληψης εναντίον μας και μας αποστρέφεστε...

Τρεις αναρτήσεις για τη σημερινή ημέρα:  

Φώναζε «βοήθεια!» και οι άλλοι τον εμπόδιζαν…

Ο Τυφλός και ο Χριστός (και εμείς)... [από εκεί η εικ.]

Η κραυγή του τυφλού είναι η κραυγή ενός κόσμου που ζει μέσα στο σκοτάδι και που αναζητά το φως

Και ένα κέρασμα:

Υπέρ των αμαρτωλών

ΖΗΣΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ!
Αυτογνωσία
Γίνε κι Εσύ Πολεμιστής του Φωτός
Είσαι ο άνθρωπός μου;
 

Η αμαρτία (χωρίς ηθικισμούς)
Ηθικισμός στην Ορθοδοξία; Όχι, ευχαριστώ!

Ευχαριστώ. Ο Χριστός μαζί μας/σας. Δόξα τω Θεώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: