ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Η αγία Βαρβάρα ως προστάτιδα αγία

 

Εικ. από εδώ

Ο λαός μας πιστεύει ότι προφυλάσσει και θεραπεύει τους ανθρώπους από ρευματικά και αρθριτισμούς και από τη φοβερότατη μάστιγα της ευλογιάς και μάλιστα αυτής των μικρών παιδιών. Σύμφωνα με το συναξάρι της, καταξιώθηκε να θεωρείται ιατρός και προστάτης κατά της ευλογιάς, ύστερα από το παρακάτω περιστατικό της ζωής της:

Η Βαρβάρα ήταν μια πολύ όμορφη κοπέλα. Ο πατέρας της προσπάθησε με πολλούς τρόπους να την οδηγήσει σε γάμο με έναν ειδωλολάτρη, αφού και ο ίδιος ήταν πιστός οπαδός των ειδώλων. Η Βαρβάρα όμως είχε επιλέξει άλλο νυμφίο, τον Ιησού Χριστό. Στην επιμονή του πατέρα της να πραγματοποιήσει την απόφασή του, η Βαρβάρα παρακάλεσε κρυφά τον Χριστό να της ασχημίσει το πρόσωπο σε τέτοιο σημείο, ώστε να μην είναι καθόλου ευχάριστη στον υποψήφιο γαμπρό. Ο Θέος λοιπόν της έστειλε τη φοβερή ασθένεια της ευλογιάς και το αγγελικό της πρόσωπο γέμισε από τις γνωστές φυσαλίδες και τα λακκουβάκια της ασθένειας, που της μετέτρεψαν την όψη σε μιαν ελεεινή και όλως αποκρουστική εικόνα.

Στη συνέχεια - όπως συνεχίζει ο Συναξαριστής - και ενώ η αγία μεταφερόταν από τον ίδιο τον πατέρα της προκειμένου να αποκεφαλιστεί, ζήτησε από τον Θεό να της δώσει τη χάρη να προστατεύει όποιον μνημόνευε το όνομά της από τη "λώβη" και τα λοιπά λοιμώδη νοσήματα. Έκτοτε, η αγία Βαρβάρα "...των λοιμικών παθήσεων λώβην αφανίζει" - όπως σημειώνεται στην ακολουθία του εσπερινού - και "την λοιμικήν νόσον εκδιώκουσα, τους πιστούς θεραπεύει". Αλλά και στον παρακλητικό κανόνα της αγίας, στο Άξιον εστίν και στα μεγαλυνάρια, ψάλλουμε: "πάθη θεραπεύουσα χαλεπά, εξαίρετον χάριν εκομίσω παρά Χριστού, τας λοιμώδεις νόσους ελαύνειν ανενδότως, εξ ων ημάς της λώβης, Βαρβάρα, φύλαττε".

Αν σκεφθεί κανείς πόσο κακό προξενούσε παλαιότερα η αρρώστια αυτή στα μικρά παιδιά ..., αντιλαμβάνεται πόση λατρεία απολάμβανε η αγία στους παλιούς χρόνους, τότε που το εμβόλιο της ευλογιάς ήταν ακόμα άγνωστο. Γι' αυτό και τα νοσοκομεία των λοιμωδών νοσημάτων έχουν ως έμβλημά τους την εικόνα της αγίας ["Ν": βλ. ως παράδειγμα: Η ιστορία του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής “Η Αγία Βαρβάρα” (ώς το 1987 «Δημόσιο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων»). Εκεί έζησε & έδρασε και ο σύγχρονος άγιος γέροντας Ευμένιος Σαριδάκης].

Στην Ηλεία περαιτέρω λένε ότι η αγία Βαρβάρα βαρβαρώνει (λαογραφική παρετυμολογία) τις έγκυες γυναίκες, δηλ. τις κάνει πιο σκληρές και ανθεκτικές στους κινδύνους της εγκυμοσύνης.

Η αγία Βαρβάρα προστατεύει επίσης και από παθήσεις των οφθαλμών και από τον αιφνίδιο θάνατο. Γι' αυτό υπάρχει μοναστηριακή παράδοση που επιβάλλει να γίνεται προσευχή με κομβοσχοίνι στην αγία Βαρβάρα για την αποτροπή του αιφνίδιου θανάτου και την επίτευξη χριστιανικού και ειρηνικού τέλους. Για τον ίδιο λόγο η αγία Βαρβάρα ζωγραφίζεται πολλές φορές με ένα ποτήριο στο χέρι, όντας προστάτιδα ενάντια στον αιφνίδιο θάνατο και μη θέλοντας να στερηθούν οι ετοιμοθάνατοι τη θεία κοινωνία ["Ν": Θεωρώ πως αυτό το ζήσαμε στην οικογένειά μου, μετά από προσευχή στην αγία Βαρβάρα για χάρη κάποιων μελών μας, που απείχαν χρόνια από τη θεία κοινωνία και όμως, ανέλπιστα και αναπάντεχα (κατ' εμέ, κατά θεία παρέμβαση), κοινώνησαν πριν κοιμηθούν. Χάριν αυτών αναδημοσιεύω αυτό το απόσπασμα. Ο Κύριος να τους αναπαύσει, και όλο τον κόσμο].

Επίσης μεταξύ Τρύφου και Δρυμού Βόνιτσας υπάρχει μια ιαματική πηγή που φέρει το όνομα της αγίας Βαρβάρας και θεραπεύει τις γαστρικές, ρευματικές και δερματικές παθήσεις.

Η "βαρβάρα" και τα "βαρβαροκόλυβα"

Αν και το εμβόλιο της ευλογιάς έχει σήμερα εξαφανίσει την ασθένεια αυτήν, όμως συχνά ξαναζούν σε διάφορα μέρη του ελληνισμού παλαιά λατρευτικά έθιμα, που αναφέρονται στην εκζήτηση της προστασίας της αγίας, την οποία ο λαός μας αισθάνεται μέσα του ζώσα και πολύ δυνατή. Έτσι οι πιστοί συνηθίζουν και σήμερα να προσφέρουν στην αγία μελόπιττα, κόλυβα και κολυβόζουμο, που από το όνομά της λέγεται και αυτό "βαρβάρα".

Σε μερικά μέρη της Μ. Ασίας (Σιγή, Μπαϊντίρι) οι γειτόνισσες κάθε σταυροδρομιού πήγαιναν η κάθε μία και κάτι που χρειαζόταν για να γίνει η "βαρβάρα". Άλλη πήγαινε το σιτάρι, που το κοπάνιζαν εκεί έξω στο σταυροδρόμι, άλλη τη ζάχαρη και άλλη τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και τα μπαχαρικά και εκεί έξω την έβραζαν. Το πρωί φώναζαν τον παπά να τη διαβάσει και μετά τη μοίραζαν στα σπίτια τους... ("βαρβαροκόλυβα"). 

"Ν":

Κωστή Ηλ. Παπαδάκη, Λαϊκή πίστη και λατρεία - Άγιοι θεράποντες με ειδικό χάρισμα ιαμάτων, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2019, σελ. 155-158 (βλ. εδώ).

Δείτε επίσης

Εορτή της αγίας Βαρβάρας, μια διαχρονική καταγγελία της ενδοοικογενειακής βίας - Ένα μήνυμα για τους πατεράδες, αλλά και για τα παιδιά!

Τρεις μεγάλοι μας άγιοι στις 4 Δεκεμβρίου: α) άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός

β) αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυρας

γ) άγιος Σεραφείμ Φαναρίου ο Ιερομάρτυρας

Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο Ομολογητής Υπουργός του Άραβα Χαλίφη 

4 Δεκεμβρίου: Αγία Βαρβάρα και ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός. Δύο εντελώς διαφορετικοί άγιοι

Από τον άγιο Σάββα στον άγιο Νικόλαο (5 & 6 Δεκεμβίου)... 

Όταν ο άγιος Νικόλαος πέρασε μέσα από το πλήθος, πήρε το σπαθί από τα χέρια του δημίου, το έριξε στο έδαφος & διέταξε να απελευθερωθούν οι 3 ετοιμοθάνατοι...

 

Δεκέμβρης μπήκε... (άγιοι όλων των πρώτων ημερών του μήνα, μέχρι του αγίου Νικολάου) 

Ο Τυφλός και ο Χριστός (και εμείς)... Για την Κυριακή του Τυφλού που φώναζε το Χριστό για βοήθεια  & οι άλλοι τον απόπαιρναν!

Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ και αμβλώσεις...

Η Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ & ο Χριστός με ένα ΑμεΑ...

Άγιος Αμβρόσιος Μεδιολάνων, ο επίσκοπος που έβγαλε έξω από την εκκλησία τον πλανητάρχη, & αγία Φιλοθέη του Άρτζες, που θανατώθηκε επίσης από τον πατέρα της, τον οποίο θεράπευσε (7 Δεκεμβρίου) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: