ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Η Παναγία η Ολόφωτη των Κεριών (Κεριώτισσα)

 


Aπό την Καρδιώτησα του Άγγελου Κοτάντου, στη μαυροφόρα Aποκαρδιώτισσα κι από 'κει στην Παναγία ολόφωτη, την Κεριώτισσα (η φωτο από τον Φάκελο Μαθήματος Θρησκευτικών Β΄ Γενικού Λυκείου, σελ. 133, όπου & το κείμενο)

Κλικ εδώ παρακαλώ!...

Η Παναγία η Κεριώτισσα ενσωματώνει τις ελπίδες όλου του λαού (κάθε φλογίτσα κι ένας άνθρωπος) για ένα καλύτερο αύριο. Είναι μια, θα λέγαμε, έκφραση της λαϊκής πίστης προς τη Θεοτόκο, κι ας την έχει φιλοτεχνήσει ένας λόγιος ζωγράφος. Ενώ η Παναγία η Καρδιώτισσα είναι έκφραση της λόγιας χριστιανικής παράδοσης, με τη θεολογική αρτιότητα και τον θεολογικό και καλλιτεχνικό πλούτο της.

Έτσι, θα λέγαμε ότι η Κεριώτισσα εκφράζει τον λαό που βρίσκεται στο σκοτάδι, αλλά ελπίζει, αντίθετα με την Αποκαρδιώτισσα, που είναι αποκαρδιωμένη, απογοητευμένη, δηλ. χωρίς ελπίδα, και με την Καρδιώτισσα, που εκφράζει μια κατάσταση πνευματικής χαράς και προόδου.

Οι παραπάνω σκέψεις προέκυψαν από συζήτηση ενός εκπαιδευτικού για τις τρεις αυτές εικόνες με τους μαθητές ενός τμήματος της Β΄ Λυκείου, σήμερα. Η Παναγία (Καρδιώτισσα & Κεριώτισσα) ας τους ευλογεί, και όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: