ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Η Κυριακή της μέριμνας για το ψωμί του φτωχού (Κυριακή του χορτασμού των 5.000)




Σήμερα είναι η Κυριακή, όπου διαβάζεται στη θεία λειτουργία η διήγηση για το χορτασμό 5000 ανθρώπων από τον Ιησού Χριστό, με τον πολλαπλασιασμό πέντε άρτων (ψωμιών) και δύο ιχθύων (ψαριών).
Η διήγηση αυτή έχει ένα ιδιαίτερο νόημα: φανερώνει και ότι ο Ιησούς Χριστός νοιάζεται για το ψωμί των ανθρώπων, αλλά και ότι δεν πρέπει να Τον ακολουθούμε μόνο γι' αυτό (αποχώρησε όταν είδε πόσο άρχισε να ενθουσιάζεται μαζί Του το πλήθος γι' αυτό το λόγο) αλλά προπαντός για τον αιώνιο, ζωντανό άρτο, που είναι ο ίδιος ο Χριστός και που φέρνει την αιώνια ζωή.
Το θαύμα αυτό είναι από τα λίγα που αναφέρονται και στα τέσσερα ευαγγέλια: Ματθ. 14, 13-21, Μάρκ. 6, 34-44, Λουκ. 9, 11-17, Ιωάνν. 6, 1-15 (διαβάστε εδώ το αρχαίο κείμενο και εδώ νεοελληνική μετάφραση σε απλή καθαρεύουσα). Αλλά εξίσου αξιοπρόσεχτο είναι ότι το αναφέρει ακόμη και το Κοράνι!
Η διήγηση του Κορανίου, που θεωρείται ότι υπονοεί αυτό το θαύμα, βρίσκεται στο κεφάλαιο (σούρα) 5, Ελ-Μάτντε (το τραπέζι), στίχοι 112-115, και λέει:
"Και είπαν οι Μαθητές: "Ω Ιησού, γιε της Μαριάμ! Μήπως μπορεί ο Κύριός σου να μας στείλει από τον ουρανό ένα στρωμένο τραπέζι;". Είπε ο Ιησούς: "Φοβηθείτε τον Αλλάχ αν είστε πιστοί".
Είπαν: "Το μόνο που επιθυμούμε είναι να φάμε απ' αυτό και να ικανοποιηθούν οι καρδιές μας και να διαπιστώσουμε ότι πράγματι μας λες την αλήθεια και να είμαστε μάρτυρες στο θαύμα αυτό".
Είπεν ο Ιησούς ο γιος της Μαριάμ: Ω Θεέ, Κύριέ μας! Στείλε μας απ' τον ουρανό ένα τραπέζι στρωμένο κι ας γίνει - για το πρώτο και το τελευταίο από μας - μια ιεροτελεστία για μας και μια υπόδειξη από Σένα. Και φρόντιζε για τη συντήρησή μας, εσύ είσαι ο καλύτερος Υποστηρικτής".
Είπεν ο Αλλάχ: "Θα σας στείλω κάτω σε σας. Αν όμως κανείς από σας μετά απ' αυτό δυσπιστήσει, θα τον βασανίσω με τέτοια βάσανα, όπως δεν έχω βασανίσει κανέναν άλλο στον κόσμο".
Βλέπουμε βέβαια το πνεύμα του Ισλάμ σ' αυτό το απόσπασμα, με τον αυστηρό Θεό, που θυμίζει Παλαιά Διαθήκη. Για τη θέση του Ιησού Χριστού στο Ισλάμ μπορείτε να διαβάσετε στο ηλεκτρονικό βιβλίο Σημειώσεις για το Ισλάμ, από τη σελ. 77, ενώ αναφορά στο θαύμα (χωρίς το απόσπασμα) βρίσκεται στις σελ. 80-81.

Πέντε άρτοι και ο ιχθύς (Ιησούς Χριστός), πρωτοχριστιανική τοιχογραφία στις κατακόμβες. Βλ. εδώ, σελ. 12. Οι πέντε άρτοι είναι σαφής αναφορά στο θαύμα, ενώ ο ιχθύς συμβολίζει τον Ιησού Χριστό, ως γνωστόν, κάνοντας ακροστιχίδα με τα αρχικά της φράσης Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ.

Παρακαλώ, διαβάστε για το σπουδαίο αυτό επεισόδιο με τα πολλαπλά νοήματα και μηνύματα εδώ & εδώ.

Επίσης: Όλες οι Κυριακές δεν είναι ίδιες.



Άλλοι άγιοι τις πρώτες 2 μέρες του Αυγούστου!


Δεν υπάρχουν σχόλια: