ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Τι χρειάζεται η τελετή του αγιασμού στα σχολεία;



Μια απάντηση παρακαλώ να διαβάσετε εδώ, από τη σελίδα 15 του pdf και μετά.
Ακολουθεί το κείμενο της τελετής (η "ακολουθία") του αγιασμού της έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία, όπου οι ευχές (προσευχές) δίδονται σε νεοελληνική μετάφραση (δυστυχώς δεν βρήκα το αρχαίο κείμενο).
Αυτό που δεν περιλαμβάνεται στην ανάρτηση είναι τα δύο αναγνώσματα από την Καινή Διαθήκη (Απόστολος και Ευαγγέλιο) που ακούμε να διαβάζονται κατά την τελετή αυτή.
Εικ. από εδώ
Ο Απόστολος είναι περικοπή από την επιστολή του αγίου Ιακώβου, κεφ. 3, στίχοι 13-18 (διαβάστε το εδώ), και το Ευαγγέλιο είναι από το κεφ. 2 του κατά Λουκάν ευαγγελίου, όπου η αφήγηση του επεισοδίου με τον Ιησού 12ετή στο ναό, όπου ένα παιδί (όχι... κοινό παιδί) κατέπληξε με τη σοφία του τους σοφούς του Ισραήλ.

Θερμή παράκληση να τα μελετήσετε όλα αυτά με τη δέουσα προσοχή και, αν θέλετε, να αναλογιστείτε αν λένε κάτι σοφό και χρήσιμο για τα παιδιά μας. Αν λένε κάτι, που βοηθά τα παιδιά μας να γίνουν ελεύθερες και φωτεινές προσωπικότητες, ακόμη και αν τα δούμε ως καθαρά φιλοσοφικά κείμενα, πέρα από την πίστη.
Ας είμαστε όμως ειλικρινείς, πρώτα απ' όλα με τον εαυτό μας και με τα ίδια τα παιδιά μας. Ας ξεφύγουμε από την αυταπάτη ότι τα κείμενα της Εκκλησίας (και μάλιστα "όλα") καλλιεργούν τη δεισιδαιμονία και την υποταγή. Ακόμη και άθεοι, μορφωμένοι και καλλιεργημένοι φυσικά, έχουν ξεπεράσει προ πολλού αυτή την αγκύλωση.
Ευχαριστώ και εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Καλή σχολική χρονιά συν Χριστώ και εν Χριστώ.
Δόξα τω Θεώ.

Επιδόρπιο

Η Εκκλησία στο σχολειό (διαβάστε το μετά τα links)
Κάθε ἐπιστήμονας εἶναι ὑποψήφιος ἥρωας καὶ ἅγιος...
Για την αρχή της σχολικής χρονιάς...
Το Σχολείο διδάσκει τη γλώσσα της Εκκλησίας...
Γιατί είναι αναγκαία η Ανθρωπιστική Παιδεία 
Μπορούν τα παιδιά μας να αλλάξουν τον κόσμο;

πατήρ Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος († 10 Σεπτεμβρίου 2018)
 
Η Παναγία, τα τανκς των ναζί, 11 Σεπτεμβρίου & καλή σχολική χρονιά
Το θαύμα της Παναγίας στον Ορχομενό (10 Σεπτ. 1943), ο πατριάρχης Πέτρος & οι νεκροί του Σινούκ, η 11η Σεπτεμβρίου με ένα θαύμα σε δημόσιο χώρο, ο άγιος Ευφρόσυνος ο Μάγειρος, η αγία Θεοδώρα του Βάστα, ο άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης και οι νεομάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής κ.λ.π.


Εικ. από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: